Wpływ diety na wystąpienie raka
Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 – 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Rak jelita grubego należy do tej grupy. Naukowcy starają się udowodnić zależności pomiędzy składnikami żywnościowymi, a chorobą. Według Cioka i Dolnej, najbardziej uzasadnione w tym zakresie są badania dotyczące znaczenia tłuszczów i błonnika pokarmowego w naszym jedzeniu.
Według statystyk zachorowalność na raka jelita grubego (RJG) w Polsce jest zbliżona do poziomu w innych krajach europejskich o podobnym stylu życia i kulturze żywieniowej. W Polsce jednak znacznie później wykrywa się chorobę. Polacy zbyt mało czasu poświęcają zdrowiu, boją się wizyt u lekarzy, często sami się diagnozują i leczą. Zbyt mało mówi się w naszym kraju o profilaktyce. Rak jelita grubego jest chorobą rozwijającą się niejednokrotnie długo i bezobjawowo. Pani Dr Mirosława Gałęcka, specjalista w zakresie wczesnej diagnostyki RJG oraz terapii mikrobiologicznej, zwraca uwagę, że problem ten dobrze obrazuje amerykańska kampania uświadamiająca: „ Czujesz się wspaniale, masz dobry apetyt i dopiero 50 lat... W takim razie masz typowe objawy raka jelita grubego”. Badania profilaktyczne, takie jak marker nowotworowy Tumor M2-PK, powinny być wykonywane nawet u młodych ludzi, po 35 roku życia, u których nie występują dolegliwości. Przyczyną występowania raka jelita grubego mogą być bowiem: złe nawyki żywieniowe, brak aktywności fizycznej, stosowanie używek takich jak alkohol i papierosy. Występowaniu raka sprzyjają ponadto przypadki zachorowań na nowotwory w rodzinie.
Pani dr Gałęcka wymienia: Jemy za dużo węglowodanów, za duże porcje, a posiłki spożywamy w ciągu dnia zbyt rzadko! Nasza dieta zawiera za mało owoców i warzyw, błonnika, produktów pełnoziarnistych, oliwy z oliwek, kwasów omega 3. Jemy mało ryb, a za dużo mięsa. Długofalowo ma to wpływ na stan śluzówki układu pokarmowego, florę bakteryjną, zaparcia, które powodują mutacje nowotworowe... Jedzenie typu fast food oraz spożywanie wysoko przetwarzanych produktów poddawanych obróbce wysokotermicznej także poważnie szkodzą naszemu zdrowiu!.
Jak zatem powinniśmy odżywiać się, by zwiększyć prawdopodobieństwo uniknięcia poważnych dolegliwości związanych z chorobami przewodu pokarmowego, w tym raka jelita grubego?
• Jeść 5 razy dziennie;
• Spożywać małe porcje;
• Wzbogacić nasze menu o dużą ilość warzyw i owoców, o co szczególnie łatwo w okresie wiosennym i letnim;
• Upewnić się, że w naszej diecie nie zabraknie produktów z dużą zawartością błonnika i tłuszczy roślinnych;
• Duże ilości mięsa spożywane w ciągu tygodnia zamieńmy na ryby, zawierające tłuszcze omega 3, wspomagające perystaltykę jelit.
Naukowcy przeprowadzą jeszcze wiele badań, które w sposób bardziej jednoznaczny wskażą na powiązanie diety z zachorowalnością na raka jelita grubego. Póki co, dmuchając na zimne, odżywiajmy się zdrowo, by poprawić nasze samopoczucie i zdrowie!
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn