Czas przygotowania wynosi ok. 30 minut + czas marynowania. Porcja dla 4 osób.

Składniki na steki:

4 gałązki rozmarynu
1 pęczek tymianku
2 łyżeczki grubo zmielonych ziaren pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
4 steki wołowe po 200 g
sól

Na dip:

250 g cebuli
1 łyżka oleju
1 mała zielona papryczka chili
trochę wermutu Noilly Prat
100 ml sosu Cumberland
75 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
sól, pieprz


Przygotowanie

Zioła opłukać, grubo posiekać. W płaskiej miseczce wymieszać je z pieprzem i oliwą z oliwek. W mieszance obtoczyć steki wmasowując marynatę w mięso. Odstawić na noc do lodówki pod przykryciem do zamarynowania.

Na dip: cebule obrać i grubo posiekać. Rozgrzać olej, smażyć na nim cebulę przez 8–10 minut. Papryczkę chili oczyścić, opłukać i drobno pokroić. Dodać do cebuli, smażyć razem przez chwilę. Dolać odrobinę Noilly Prat. Dodać sos Cumberland, wymieszać. Cranberries grubo posiekać i dodać do mieszanki. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu.

Wyjąć steki z marynaty, osuszyć. Piec na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny z obu stron przez ok. 5 minut. Steki posolić i podawać z dipem cebulowo-żurawinowym.

Wartości odżywcze jednej porcji ok.
Wartość energetyczna: 457 kcal, 1916 kJ Białko: 45,8 g Tłuszcz: 16,8 g Węglowodany: 31 g



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku