Test 42 diet – dieta albo cud
Spis treści
Autor
Kolejna dieta cud – modna, popularna, polecana przez znajomych, szybka i… niebezpieczna dla zdrowia. „Dieta albo cud. Test 42 diet” – pierwsza tego typu książka w Polsce – pomaga wybrać dietę skuteczną i wskazuje, których unikać.
Wersja do druku
Mało która osoba usiłująca schudnąć przypuszcza, że większość metod odchudzających pozbawiona jest podstaw merytorycznych, ignoruje normy żywieniowe i nie dba o zdrowie. Dieta kopenhaska, metoda Montignaca, dieta Kwaśniewskiego, dieta 1000 kcal – to tylko kilka spośród 42 najpopularniejszych programów żywieniowych poddanych profesjonalnej ocenie. Książka „Dieta albo cud. Test 42 diet”, która właśnie się ukazała, została opracowana przez ekspertów w dziedzinie dietetyki z poradni dietetycznej Dietosfera oraz przez miesięcznik „Świat Konsumenta” i Fundację PRO-TEST, należącą do międzynarodowej organizacji testującej produkty, ICRT.
Każdą z 42 diet poddano ocenie na podstawie trzech głównych czynników: zdrowotności, praktyczności i działania. Czynniki te zostały dodatkowo podzielone na podpunkty. Oceniono zatem: realizację zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze oraz na witaminy i składniki mineralne, urozmaicenie, łatwość przygotowania, koszt diety, dostępność produktów, działanie krótkoterminowe i występowanie efektu jo-jo.
Wśród najgorzej ocenionych diet znalazły się także te najpopularniejsze.
„Dieta albo cud” oprócz testu diet przedstawia także mało znane dotąd fakty dotyczące produktów, które jadamy każdego dnia. Rozwiewa wątpliwości i obala mity na temat żywności. Analizuje wciąż powtarzane stereotypy i podpowiada, które z nich są prawdziwe, a które z prawdą mają niewiele wspólnego. Produkty z codziennej listy zakupów przeciętnego konsumenta zostały rozłożone na czynniki pierwsze.
Książka będzie dostępna od lipca w Empiku i dobrych księgarniach.
Każdą z 42 diet poddano ocenie na podstawie trzech głównych czynników: zdrowotności, praktyczności i działania. Czynniki te zostały dodatkowo podzielone na podpunkty. Oceniono zatem: realizację zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze oraz na witaminy i składniki mineralne, urozmaicenie, łatwość przygotowania, koszt diety, dostępność produktów, działanie krótkoterminowe i występowanie efektu jo-jo.
Wśród najgorzej ocenionych diet znalazły się także te najpopularniejsze.
„Dieta albo cud” oprócz testu diet przedstawia także mało znane dotąd fakty dotyczące produktów, które jadamy każdego dnia. Rozwiewa wątpliwości i obala mity na temat żywności. Analizuje wciąż powtarzane stereotypy i podpowiada, które z nich są prawdziwe, a które z prawdą mają niewiele wspólnego. Produkty z codziennej listy zakupów przeciętnego konsumenta zostały rozłożone na czynniki pierwsze.
Książka będzie dostępna od lipca w Empiku i dobrych księgarniach.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk