Pomidorowe potrawy
Pomidory krojone od Podravki to produkt gotowy do natychmiastowego spożycia oraz składnik sosów, zapiekanek i przekąsek. W przypadku wielu dań Pomidory krojone są wygodną alternatywą dla świeżych pomidorów przez cały rok. Ich stosowanie nie wymaga bowiem mycia, parzenia i obierania. Pewność walorów smakowych i odżywczych gwarantuje firma Podravka, która do produkcji wykorzystuje wyłącznie aromatyczne, wysokiej jakości pomidory dojrzałe w słońcu Południowej Europy. Dodatkowymi walorami produktu są 390 gramowy kartonik z perforacją ułatwiającą otwieranie.
Pomidory krojone od Podravki przydadzą się do przyrządzenia pomidorowego gazpacho, gorącej zapiekanki w stylu włoskim, cukiniowo – bakłażanowego leczo, tortilli z kurczakiem i warzywami oraz pikantnych lub łagodnych dipów podawanych ze świeżymi, chrupiącymi warzywami. Do dań tych warto dodać także sałatkę grecką oraz koreczki ze świeżymi pomidorami koktajlowymi, kulkami mozzarelli i listkami bazylii. Dla podkreślenia pomidorowego charakteru spotkania, do picia polecamy zdrową wodę z plasterkiem cytryny, a późniejszą porą popularny koktajl – Krwawą Mary z łodyżką selera naciowego.
Specjalnie na ten wieczór, Podravka poleca przepis na „Zapiekankę z pomidorami”:
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
1 jajko
30g tartego parmezanu
2 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
50 ml oliwy
300g świeżych papryk
3 kartoniki Pomidorów krojonych firmy Podravka
1 łyżka Vegety Ziołowej
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka pokrojonej bazylii
1 łyżeczka cukru
130g sera ricotta
Przygotowanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, soli, oliwy, masła, jajek, tartego sera i śmietany zagnieść lekkie ciasto. Odstawić je w chłodne miejsce na 30 minut. Na szerokiej patelni polanej oliwą, podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać Pomidory krojone Podravki. Doprawić Vegetą Ziołową, posiekaną bazylią oraz cukrem. Dusić na wolnym ogniu, aż sok z warzyw wyparuje. Schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. ½ cm. Część ciasta włożyć do blachy (wielkości ok. 15×20 cm) wysmarowanej olejem i piec ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ْ stopni. Na wpół upieczone ciasto wyciągnąć, rozprowadzić wystudzone nadzienie z pomidorów, a następnie ricottę. Pozostałe ciasto pokroić nożem na paski i ułożyć w kratkę na pomidorach i serze.
Serwowanie:
Zapiekankę podawać schłodzoną.
Rada:
Paski z ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i tak zapiekać.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma ryba w sosie pomidorowym z puszkiIle kalorii mają czekoladowe jajeczka
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn