Adam na lato

Adam Chrząstowski w programie „Adam na lato” pokazuje, jak urozmaicić grillowe menu. Gospodarz programu wychodzi ze swojej kuchni wprost do ogrodu. Uwaga, prezentowane potrawy wywołują ślinotok, rozpalajmy więc węgle pod rusztem i do dzieła!
Adam przygotuje takie rarytasy, jak: kurczak marynowany w jogurcie z korzennymi przyprawami i salsą z opiekanej papryki i pomidorów na paskach cukinii, pstrąg z ziołami, pikantnym masłem i orientalną sałatką z ogórka, karczek faszerowany szynką, żółtym serem, kurkami i szałwią, oraz sałatka z warzyw z rusztu i szpinaku, hamburgery z ananasem, bekonem i cebulką podane z pikantną sałatką z pomidorów koktajlowych czy naleśniki z rusztu z bananami i pleśniowym serem na rukoli. Prezentowane dania, oprócz tego, że są smaczne, są również łatwe w przygotowaniu. Każdy amator biesiad na świeżym powietrzu bez trudu sobie z nimi poradzi.
Adam Chrząstowski jako kucharz pracował w Szwajcarii, Szanghaju (tu przez kilka lat z powodzeniem prowadził dwie restauracje) – i Warszawie. Menu, jakie na początku lat 90. wraz z Kurtem Schellerem współtworzył w Hotelu Bristol, przeszło do legendy miasta: najlepsza kuchnia stolicy na długo wyznaczyła kulinarny poziom stołecznych restauracji. Wyzwaniem była również praca w hotelu Rialto, jednak nawet gotowanie w najbardziej stylowej warszawskiej restauracji nie wyczerpało zasobów kreatywności niepospolitego kucharza. Ostatecznie osiedlił się – i otworzył własną restaurację – w Krakowie.- Chciałem czegoś więcej: gotować po swojemu, pod własnym szyldem i rozpoznawalną marką – mówi Adam Chrząstowski – Ze wspólnikiem postanowiliśmy więc założyć restaurację w Krakowie. Nie tylko dlatego, że miasto wyjątkowo nam się podoba. Zachwycił nas fakt, że tu tradycja jedzenia poza domem, rytuał spotkania się przy dobrym winie i posiłku jest na stałe wpisany w rytm życia mieszkańców.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Szpinak świeży kcalAnanas przeciwwskazania
Naleśniki z serem smażone kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas