Każdy z nas pamięta z dzieciństwa słoiki wypełnione sezonowymi specjałami i ten smak ogórków kiszonych, sałatek marynowanych i grzybów. Przetwory domowej roboty autorstwa najczęściej mam lub babć, znających sekret starodawnej tradycyjnej metody marynowania, mimo ze były pracochłonne i wymagały wprawy kulinarnej w przygotowaniu, przynosiły wiele satysfakcji i radości wszystkim domownikom.

Z myślą o smakoszach domowych przetworów przygotowana została oryginalna Przyprawa do marynowania Warzyw i Grzybów Galeo. To pierwszy tego typu produkt na rynku, będący pomysłowym rozwiązaniem kulinarnym i sposobem na smakowite przetwory domowe.

Przyprawy – sekret dobrej marynaty

Każdy miłośnik marynowania wie, że sekret prawdziwego smaku marynowanych specjałów tkwi we właściwym wyważeniu proporcji: woda, ocet oraz starannie dobrana kompozycja przypraw decydują o mocnym aromacie i soczystym smaku marynowanych grzybów i warzyw. Pierwsza na rynku mieszanka do marynowania warzyw i grzybów Galeo jest doskonałym rozwiązaniem kulinarnym i sposobem na udane przetwory domowe. Specjalnie wyselekcjonowana kompozycja przypraw gwarantuje najwyższe doznania smakowe i pewność, że każde marynowanie będzie czystą przyjemnością. Receptura Przyprawy do marynowania Warzyw i Grzybów Galeo została oparta wyłącznie o naturalne składniki, bez dodatku wzmacniaczy smaku i konserwantów. Ta starannie dobrana kompozycja aromatycznych ziół i przypraw powszechnie używanych do przygotowywania przetworów. O wspaniałym smaku tej kompozycji decydują czarna i biała gorczyca, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy i owoc jałowca. Chili, goździki, pieprz czarny i koper sprawiają natomiast, że mieszanka do marynowania Galeo zyskuje unikalny charakter a marynaty przyrządzone przy jej pomocy, niezapomniany smak.

Przy marynowaniu sezonowych specjałów nie wolno także zapomnieć o innej, wspaniałej kompozycji - przyprawie do kwaszenia ogórków. To doskonała mieszanka przypraw nadająca ogórkom wyśmienity aromat. Czosnek i chrzan zapobiegają psuciu się ogórków podczas kwaszenia, gorczyca biała zaostrza ich smak, a estragon sprawia, że są jędrne i odpowiednio twarde. Pozostałymi składnikami tej unikalnej przyprawy są koper ogrodowy i liść laurowy. Jedno opakowanie mieszanki do kwaszenia ogórków Galeo wystarcza   do   przygotowania  6  słoików  o  pojemności 1 litra.


Sałatka z ogórków na słodko

Składniki:
2 kg dojrzałych ogórków
2 średnie cebule
1 marchewka
½ szklanki octu (10 %)
2,5 szklanki wody
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
2 łyżeczki Przyprawy do marynowania warzyw i grzybów Galeo

Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, pokroić w plasterki o grubości 3-4 mm, włożyć do miski, przesypać solą, przykryć i zostawić na 6 godzin. Następnie osączyć na sicie i przełożyć do słoików. Marchewkę obrać, wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować przez 3-5 minut w zależności od grubości. Schłodzić, pokroić w paski lub plasterki, włożyć do słoików. Cebule obrać, przekroić na pół, pociąć w plasterki. Wodę wymieszać z cukrem i przyprawą. Następnie zagotować, dodać cebule i gotować 2-3 minuty. Wlać ocet, doprowadzić do wrzenia. Przełożyć cebule wraz z przyprawami do słoików, gorącą zalewą zalać ogórki, po czym szczelnie zamknąć i pasteryzować około 15 minut.

Przepis na ogórki kwaszone

Składniki
Do przygotowania trzech litrowych słoi ogórków potrzeba:
Ok. 2,5 kg ogórków gruntowych
1,5 litra wody
60 g soli
4,5 łyżki Przyprawy do kwaszenia ogórków Galeo

Sposób przygotowania:
W słojach ułożyć ściśle ogórki i wsypać do każdego 1,5 łyżki Przyprawy Galeo. Zagotować wodę z solą i gorący roztwór wlać do słoików powyżej poziomu ogórków. Słoje szczelnie zamknąć i po dwóch-trzech dniach przechowywania w temp. 18-20 ˚C, przenieść  do temp. 8-10 ˚ C
Jeżeli chcemy przyspieszyć kwaszenie, należy odciąć końce ogórków. Z Przyprawą Galeo możemy także dowolnie eksperymentować i przyrządzać ogórki z liśćmi wiśni, czarnej porzeczki, a nawet dębu.







Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Szkolenie psa

Wersja do druku