Zamknij lato w słoiku

Zrób to sam
W czasach pośpiechu, gdy tak cenna jest każda minuta, komfortową może wydawać się sytuacja, kiedy w supermarketach dostępne są przysmaki nie tylko krajowej produkcji, ale również rarytasy z różnych zakątków świata. Jednak prawdziwym luksusem są nie egzotyczne smakołyki, ale własnoręcznie zrobione przetwory. I nie chodzi tu wyłącznie o względy finansowe, ale o fakt, że zdrowa i tradycyjna kuchnia to dzisiaj prawdziwy skarb. Domowe przetwory są cenniejsze od kupionych w sklepie, choćby dlatego, że przygotowując je samodzielnie, mamy pewność iż nasze słodkości są naturalne i nie zawierają żadnych sztucznych środków konserwujących ani barwników. Dlatego właśnie warto poświęcić kilka wakacyjnych godzin, na zapełnienie naszej spiżarni naprawdę luksusowymi przysmakami, tym bardziej, że własnoręczne wyroby podane np. gościom, to nie tylko satysfakcja, ale także prestiż.
Żelazna zasada – 1:1
Przygotowanie przetworów owocowych wcale nie jest trudne! Żelazna reguła brzmi: do jednego kilograma owoców, dodajemy jeden kilogram cukru białego (np. Cukru Królewskiego). Do niektórych owoców – brzoskwiń, mirabelek czy moreli, można dodać mniejszą ilość cukru, ale pamiętajmy, że jest on w przetworach nie tylko środkiem słodzącym, ale też konserwującym – w odpowiednim stężeniu zapobiega rozwojowi bakterii. Dzięki temu, przetwory wyjęte ze spiżarki smakują tak świeżo, jak owoce przyniesione prosto z ogrodu. Słoiki napełnione gorącymi konfiturami można przetrzymywać w chłodnym pomieszczeniu nawet cały rok.
Sposób na witaminy
Dobrym sposobem na zachowanie większej ilości witamin w przetworach owocowych, mogą być proste i szybkie w przyrządzeniu tzw. „surowe” konfitury. Aby je przygotować, należy zmiksować owoce razem z cukrem, zamknąć w wekach i wstawić do lodówki. Ze względu na niski stopień konserwacji, takie przetwory można przechowywać do około dwóch miesięcy. Konfitury owocowe są dobre na każdy czas, o każdej porze roku możemy je również sporządzać. W czerwcu najchętniej robimy domowe słodkości z truskawek, a w lipcu wykorzystujemy do tego celu: maliny, morele i wiśnie. Sierpień to czas przygotowywania przetworów brzoskwiniowych i mirabelkowych. We wrześniu królują w słoikach jabłka, gruszki, borówki i śliwki węgierki. Za to egzotyczne konfitury pomarańczowe i mandarynkowe, można robić przez cały rok.
Żelowanie owocuje nowym AGD
Już teraz dla wszystkich miłośników domowych przetworów, Cukier Królewski przygotował Wielką Loterię. Jej uczestnicy będą mieli szansę wyposażyć swoje kuchnie w modne urządzenia AGD o wartości 10 000 złotych. Szczegółowe informacje na temat loterii, znajdują się na promocyjnych opakowaniach białego Cukru Królewskiego oraz na stronie www.cukier-krolewski.pl. Przewidziano także nagrody gwarantowane!
Kto rości sobie prawa do owocowych słodkości?
Konfitury znad Sekwany
Za twórców konfitur uważa się Francuzów, choć i w Polsce tradycja ich sporządzania jest dość długa. Przysmak powstaje w wyniku długiego gotowania całych owoców lub ich cząstek w roztworze cukru. W jego trakcie owoce przesączają się cukrem i pozostają „zawieszone” w słodkim syropie. Do robienia konfitur wykorzystuje się wyłącznie najwyższej jakości owoce.
Powidła z Doliny Wisły
Powidła pochodzą z Polski, gdzie wśród śliwkowych sadów zaczęto je wyrabiać już w XIX wieku. Od innych przetworów różnią się głównie tym, że są mniej słodkie i zżelowane oraz nieco bardziej mętne. Przygotowywane głównie ze śliwek, ale i wiśni. Owoce z dodatkiem cukru gotuje się tak długo, aż powstała masa ulegnie co najmniej trzykrotnemu zagęszczeniu, a zawartość wody spadnie poniżej 50%.
Marmolada znad Loch Ness
Pierwsza marmolada została zrobiona przez żonę pewnego szkockiego sklepikarza z miasta Dundee, który zakupił cały transport tanich gorzkich pomarańczy i oddal je do dyspozycji żonie. Kobieta przetarła je i połączyła z cukrem, dzięki czemu owoce zyskały nowy smak i konsystencję. Ten szkocki przysmak znany jest do dziś pod nazwą „Black Dundee Marmolade”. Słodką marmoladę sporządzić można gotując przetarte owoce z dużą ilością cukru (ponad 50% masy składników).
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma pierś z kurczaka surowaKompot z brzoskwiń od razu do picia
kosmetyki naturalne
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników