Z utęsknieniem odliczasz dni do urlopu. Promienie słońca nie pozwalają ci skupić się w pracy. Myślami jesteś już daleko – na piaszczystej plaży, górskiej eskapadzie czy rejsie łódką po mazurskich jeziorach. Czy zastanawiasz się jednak, co zrobić, by jak najlepiej przeżyć wakacyjne eskapady oraz gorące dni? Pamiętaj o właściwym dbaniu o swój organizm, by stawić czoła wysiłkowi i utracie energii, a jeśli zamierzasz spędzić czas tylko w pozycji leżącej na plaży – zdradliwym promieniom słonecznym.

Lato to pora roku, która wymaga od ciebie zwiększonej ilości energii. Nie zapominaj więc o prawidłowym odżywianiu siebie i swojej rodziny. Przede wszystkim zaś pamiętaj o codziennym spożywaniu 5 porcji warzyw, owoców lub soku. To właśnie w nich zawarte są naturalne witaminy i minerały, które – dostarczane w prawidłowych proporcjach – pozwolą zachować zdrowie i dobre samopoczucie oraz przekształcą się w energię i chęć do działania.

„Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, np. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Przykładem może być witamina C, która zawarta w produktach naturalnych jest znacznie lepiej przyswajalna. Niestety, witamina C jest regularnie wypłukiwana z naszego organizmu. Aby utrzymać optymalny jej poziom, musimy ją dostarczać w sposób ciągły, np. jedząc jedno jabłko, pijąc szklankę soku, zjadając garść suszonych warzyw lub owoców – ale w odstępach czasowych, tak aby na bieżąco uzupełniać jej braki.” – radzi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności, ekspert kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”.  Pamiętaj także o różnorodności. Z dwóch powodów – po pierwsze dlatego, że w każdym z owoców, warzyw czy soku znajdują się inne witaminy i minerały, a po drugie i równie ważne – by nie wpaść w monotonię i wciąż mieć ochotę na różne owocowo-warzywne przekąski. Matka natura wykazała się dużą fantazją i możemy cieszyć się pięcioma grupami kolorystycznymi. Każda z nich oferuje nam odmienne witaminy i składniki mineralne, dlatego warto sięgać po różne kolory, a najlepiej – niech nasze codzienne 5 porcji warzyw, owoców lub soku reprezentuje 5 grup kolorystycznych. Wyróżnia się grupę zieloną (sałata, brokuły, ogórek, szpinak, szczypiorek itp.), czerwoną (pomidory, papryka, jabłko, granat, arbuz, truskawki itp.), żółto-pomarańczową (banan, ananas, pomarańcze, marchewka, melon), białą (awokado, kalafior, por, kapusta pekińska, cebula, czosnek) oraz czarną (borówki, aronia, bakłażan, czarne porzeczki). Warto tak uzupełniać swoją letnią dietę, by w codziennym jadłospisie znalazły się warzywa, owoce i soki z każdej z grup kolorystycznych. „Aby dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne, zalecana jest jak największa różnorodność spożywanych warzyw, owoców i soków. Im większa różnorodność produktów warzywno-owocowych, tym bardziej urozmaicona dieta i więcej korzystnych substancji jest dostarczanych do organizmu.” – radzi dr Agnieszka Jarosz.  

Letnie witaminy

Natura idzie swoim rytmem. Dlatego warto jak najczęściej sięgać po warzywa i owoce sezonowe oraz wytworzone z nich soki. W danych porach roku nasz organizm ma różne potrzeby. Latem – w gorące dni – jesteśmy bardziej spragnieni. Sezonowe letnie warzywa i owoce oferują to, czego akurat potrzebuje nasz organizm i wtedy też są najlepsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze. Letnie dni powodują duży ubytek wody w twoim organizmie. Tej człowiek nie potrafi kumulować. Dlatego latem tak ważne jest dostarczanie organizmowi dużej ilości płynów. Warzywa, owoce oraz soki powinny stać się naszym nieodłącznym towarzyszem. Pomagają nie tylko ugasić pragnienie, ale także pozwalają uzupełnić braki płynów w organizmie. Nie czekaj więc, aż zachce ci się pić. Sięgaj po jabłko, truskawki, arbuza lub sok przy każdej możliwej okazji.

Skorzystaj z dni, kiedy sezonowe owoce i warzywa są najlepsze.
•    Wybierz arbuzy - im czerwieńsze, tym lepsze, bowiem zawierają więcej wzmacniającego serce likopenu. Ponadto, arbuzy zawierają pektyny i błonnik, które wspomagają perystaltykę jelit i wywołują uczucie sytości.
•    Sięgnij po owoce jagodowe, czyli truskawki, maliny, jagody, porzeczki, które dostarczają nam cennych przeciwutleniaczy. Natomiast jagody czarne (zwane także borówkami) wzmacniają nasz wzrok dzięki zawartości flawonoidów i antocyjanów.
•    Marchewki latem są najlepsze – nie tylko dla opalenizny (dzięki zawartości karotenu). To także bardzo dobre źródło błonnika, który wspomaga trawienie.
•    W gorące dni niezastąpione będą soczyste melony – dostarczą one naszemu organizmowi prowitaminy A (ważnej dla skóry i układu odpornościowego), witaminy C oraz kwasu foliowego (ten polecany jest przede wszystkim kobietom w ciąży). A jak gaszą pragnienie!
•    O letnich pomidorach śpiewa się nawet piosenki. I nic dziwnego, bowiem nie tylko świetnie smakują, ale i są świetnym źródłem likopenu, który wzmacnia serce. Ale nie tylko – zawierają dużo błonnika, witaminy C i potasu. Dietetycy przypominają ponadto, że szklanka soku pomidorowego pita codziennie zapewni nam zdrowie, urodę, młodość, a także ukoi skołatane nerwy.
•    Brokuły i kalafiory możemy serwować na obiad na zmianę z ziemniakami i ryżem. Są one świetnym źródłem prowitaminy A, witamin z grupy B1, B2, PP, a także wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.

Lato to prawdziwa eksplozja świeżych warzyw i owoców! Jedzmy ich każdego dnia jak najwięcej. Korzystajmy z dobrodziejstw ciepłego słońca, w promieniach którego dojrzewają truskawki, maliny, borówki, czereśnie, porzeczki. Lato to czas, kiedy nasze zmysły intensywnie pracują – wszystko kwitnie, dni są gorące, noce ciepłe, świat wypełniają kolory, a powietrze – zapachy. Rozkoszujmy się zatem smakiem warzyw i owoców. Żyjmy intensywnie! W gorące dni najlepiej wybierać soczyste owoce – arbuzy, melony, brzoskwinie. Podczas wycieczki do lasu nazbierajmy świeżych poziomek, borówek lub jeżyn – najedzmy się ich jak najwięcej – zwłaszcza, że borówki bardzo dobrze działają na nasz wzrok, a także na trawienie. Nie zapominajmy jednak i o warzywach: groszku, czy młodych ziemniakach.

Bierz z natury i lata to, co najlepsze! Wybieraj warzywa, owoce oraz soki, które oferują ci witaminy i orzeźwienie, którego potrzebujesz w gorące dni. Pamiętaj, by spożywać 5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie i staraj się, by porcje były różnorodne i spożywane regularnie. Korzystaj z lata i ciesz się nim, póki trwa.






Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma sok z aronii
Ile kalorii mają świeże czereśnie
Oczyszczacz powietrza
Pomidor malinowy kcal
Smażone pomidory z cebulą
Ile kalorii ma Surówka z kapusty pekińskiej
Bułka pszenna Biedronka kcal
Krakersy Pikantne kcal
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki kalorie
Ananas przeciwwskazania
Ile kalorii ma surówka z pomidorów i ogórka

Wersja do druku