Jesienna aura bywa kapryśna. Dni stają się coraz krótsze, wakacyjną opaleniznę możemy oglądać tylko na zdjęciach. We wrześniu dzieci rozpoczynają rok szkolny, a my, po okresie wypoczynku, wracamy do swoich codziennych obowiązków, przeplatając je tęsknotą za letnim czasem.

Istnieje sposób, by zapobiec melancholii i zmęczeniu – spożywać codziennie 5 porcji warzyw, owoców lub soku, które dostarczają nam cennych witamin i minerałów, wypłukiwanych w ciągu dnia z organizmu. Tak możemy wraz z rodziną podjąć nowe wyzwania – z uśmiechem i optymizmem.

Początek roku szkolnego to trudny okres zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, ponieważ powrót do codziennych obowiązków zwiększa nasz stres oraz zmęczenie. Niestety, nie możemy liczyć na pomoc aury, która w tym trudnym czasie dodatkowo przysparza nam powodów do zmartwień. Chłodne poranki i wieczory, zimny wiatr czy mniejsza ilość słońca powodują zmniejszenie naszej odporności i jesienne przeziębienia. W takich momentach sięgamy po czekoladę, by osłodzić sobie te trudne chwile. Jest jednak inny sposób, by zdrowo i skutecznie przejść przez jesienny czas – jedzenie odpowiedniej ilości owoców i warzyw pomaga zachować naturalną odporność organizmu, a zdrowy i silny organizm lepiej radzi sobie ze zmianą temperatur czy porannym chłodem. Nasza świetna kondycja oraz dobre samopoczucie bezpośrednio przekładają się na domową atmosferę, a zarazem na samopoczucie naszych dzieci – uśmiechnięci, zadowoleni dorośli to spokojne i pewne siebie pociechy. Sprawdzonym sposobem na wzmocnienie organizmu jest witamina C, którą znajdziemy w cytrynie, pietruszce czy porzeczce oraz w soku z cytrusów. Sok, warzywa oraz owoce, dodające pozytywnej energii, powinny stać się podstawowym elementem codziennej diety. Ważne jest, by pamiętać o systematyce i różnorodności w spożyciu warzyw, owoców i soków. Jak mówi dr Agnieszka Jarosz: „Nasz organizm nie potrafi magazynować wielu składników, m.in. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Większość z nich wypłukiwana jest lub ulatnia się z organizmu już po kilku godzinach od ich spożycia”.Dlatego też, zwłaszcza w jesienne dni, warto regularnie dostarczać organizmowi odpowiednie dawki energii, witamin i składników mineralnych. Długi, spokojny spacer, ciekawa książka i odpowiednio zbilansowana dieta– to świetny sposób na jesienną chandrę.

Doskonale wiemy, jak bardzo stresujący jest początek roku szkolnego dla naszych pociech. Dlatego, by pomóc milusińskim w jak najlepszym dostosowaniu się do wymagań uczniowskich, musimy pamiętać nie tylko o nowym piórniku czy podręcznikach, ale także o przygotowaniu zdrowotnym dzieci, które wpływa na ich dobre samopoczucie. Optymalnym rozwiązaniem w takiej sytuacji staje się optymalna dieta. Jej niezbędnym elementem jest 5 porcji warzyw, owoców lub soku, które dostarczą młodemu organizmowi wymaganą ilość witamin, dzięki którym codzienne dziecięce wyzwania staną się ciekawą przygodą, a nie przykrym obowiązkiem. Dla codziennej diety naszych dzieci niezbędne stają się warzywa i owoce, które zawierają magnez, potas oraz wapń (banany, jeżyny, gruszki, jabłka czy pomidory) a także witamina A (znajdująca się w marchwi, morelach i sokach marchwiowych) oraz witamina E, którą znaleźć możemy w suszonych owocach, szpinaku, kalafiorze czy w brokułach. Jesienne plony umożliwiają nam zróżnicowanie diety. Zyskujemy możliwość podawania dzieciom porcji zdrowia na talerzu w atrakcyjny sposób – komponując warzywno-owocowe zestawy z tradycyjnych jabłek, gruszek, marchewki, porów czy pomidorów, ale także brzoskwiń, moreli czy winogron – coraz bardziej popularnych w Polsce. Możemy pokazać, że zdrowe jedzenie jest smaczne i przyjemne. Istotne okazuje się również to, że nasze dzieci dużo czasu spędzają w szkole. Dobrym rozwiązaniem jest więc zapakowanie pociechom do tornistra 2 porcji – owocu i soku. Dziecko między lekcjami wygodnie zagryzie jabłko czy banana i wypije sok. Gdy nasz mały buntownik lub oponentka nie chce jeść warzyw i owoców czy pić soków, warto użyć argumentu, że wszystkie te produkty dodają sił, pomagają zachować świetną sylwetkę oraz przekonywać, że wiele znanych gwiazd również bardzo lubi porcje natury.




Według badań przeprowadzonych w ramach kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, Polacy w dalszym ciągu jedzą o wiele mniej owoców i warzyw oraz piją mniej soków niż inni Europejczycy. Wielu rodziców nadal nie ma świadomości, jak istotna dla ich pociech pozostaje zbilansowana dieta, która uwzględnia każdego dnia 5 porcji warzyw, owoców lub soku. Dlatego też celem drugiej części kampanii jest zachęcenie jeszcze większej liczby rodziców do zmiany przyzwyczajeń konsumenckich, zachęcenie ich do spożywania i podawania swoim dzieciom warzyw, owoców lub soku.

Co to jest porcja?
Porcja to jeden średniej wielkości owoc, warzywo (bądź kilka mniejszych) lub szklanka soku.
Przykładowe porcje:
•    jabłko
•    gruszka
•    banan
•    pomarańcza
•    brzoskwinia
•    2–3 mandarynki
•    3–4 śliwki
•    100 dag jagód, malin, truskawek lub porzeczek
•    marchewka
•    pomidor (lub 3–4 pomidory malinowe)
•    ogórek
•    talerz zupy zawierającej warzywa i ugotowanej na wywarze z warzyw
•    10 dag suszonych owoców,
•    10 dag surówki
•    porcja sałatki zawierająca nie mniej niż 10 dag warzyw lub owoców
•    10 dag warzyw (gotowanych lub grillowanych)
•    15 dag dżemu, marmolady lub konfitury
•    20 dag szarlotki lub innego ciasta, którego 50% stanowią świeże lub
przetworzone owoce
•    szklanka soku.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Smażone pomidory z cebulą
Kalafior gotowany z bułką tartą kcal
Ile kalorii ma sok z mandarynek
Ile kalorii ma surówka z pomidorów i ogórka

Wersja do druku