Meksykańska uczta z sałatką
Spis treści
Autor
Nie sposób wyobrazić sobie meksykańskiej kuchni bez kukurydzy, papryki oraz warzyw strączkowych. Dzięki bazującej na tych składnikach nowej Sałatce Meksykańskiej d’aucy przygotowanie dań z rejonu Ameryki Łacińskiej jest szybkie i proste.
Kuchnia meksykańska nie bez powodu uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej różnorodnych kuchni świata. Łączy tradycje kulinarne tubylczych Indian oraz wpływy hiszpańskich konkwistadorów. Bogactwo warzyw i aromatycznych przypraw używanych do przyrządzania meksykańskich dań sprawia, że cieszą się one rosnącą popularnością także w Polsce.
Z myślą o wielbicielach potraw z rejonu Ameryki Łacińskiej powstała Sałatka Meksykańska d’aucy. Jest to kompozycja wyjątkowo słodkiej i chrupiącej kukurydzy, aromatycznej czerwonej papryki oraz soczystego zielonego groszku – warzyw, na których bazuje meksykańska kuchnia. Mieszankę charakteryzuje doskonała jakość oraz wysokie walory zdrowotne. Obfitująca w skrobię i białko kukurydza, bogata w witaminy C i B soczysta papryka oraz zawierający duże ilości błonnika zielony groszek zostały zamknięte w puszkach d’aucy w parę godzin po zbiorach, dzięki czemu zachowały świeżość, pyszny smak oraz wartości odżywcze.
d’aucy – znawca kuchni świata – poleca Sałatkę Meksykańską, która znakomicie sprawdzi się jako samodzielna przekąska oraz składnik wielu potraw kuchni meksykańskiej. Dzięki temu, że wszystkie składniki znajdują się w jednej puszce, nie trzeba tracić czasu na mycie, wydrążanie, czy krojenie. Warzywa w Sałatce Meksykańskiej d’aucy są tak smaczne i aromatyczne, że nie musimy dodawać do nich sosu, czy dressingu. Wystarczy otworzyć wieczko, wsypać zawartość do salaterki i mamy gotowy lekki i zdrowy posiłek.
Mieszanka warzyw d’aucy może być także podstawą do przygotowania różnorodnych, pożywnych sałatek. W tym celu wystarczy dodać do niej kawałki kurczaka, żółty ser, pomidory, jajka, czy też Czerwoną fasolę d’aucy. Gdy połączymy wszystkie składniki, należy już tylko wymieszać je z odpowiednim sosem – np. na bazie majonezu lub oliwy z dodatkiem tabasco. W ten sposób przyrządzimy smaczną i zdrową potrawę, będącą zarówno doskonałym dodatkiem do dań głównych, jak i samodzielną przekąską. Oprócz swego podstawowego zastosowania, Sałatka Meksykańska d’aucy może być także używana jako składnik tradycyjnych meksykańskich dań, takich jak burito, salsa warzywna, czy pikantny gulasz chili con carne. Wszystko zależy od naszej pomysłowości i chęci zgłębienia tajników kuchni meksykańskiej.
Wersja do druku
Kuchnia meksykańska nie bez powodu uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej różnorodnych kuchni świata. Łączy tradycje kulinarne tubylczych Indian oraz wpływy hiszpańskich konkwistadorów. Bogactwo warzyw i aromatycznych przypraw używanych do przyrządzania meksykańskich dań sprawia, że cieszą się one rosnącą popularnością także w Polsce.
Z myślą o wielbicielach potraw z rejonu Ameryki Łacińskiej powstała Sałatka Meksykańska d’aucy. Jest to kompozycja wyjątkowo słodkiej i chrupiącej kukurydzy, aromatycznej czerwonej papryki oraz soczystego zielonego groszku – warzyw, na których bazuje meksykańska kuchnia. Mieszankę charakteryzuje doskonała jakość oraz wysokie walory zdrowotne. Obfitująca w skrobię i białko kukurydza, bogata w witaminy C i B soczysta papryka oraz zawierający duże ilości błonnika zielony groszek zostały zamknięte w puszkach d’aucy w parę godzin po zbiorach, dzięki czemu zachowały świeżość, pyszny smak oraz wartości odżywcze.
d’aucy – znawca kuchni świata – poleca Sałatkę Meksykańską, która znakomicie sprawdzi się jako samodzielna przekąska oraz składnik wielu potraw kuchni meksykańskiej. Dzięki temu, że wszystkie składniki znajdują się w jednej puszce, nie trzeba tracić czasu na mycie, wydrążanie, czy krojenie. Warzywa w Sałatce Meksykańskiej d’aucy są tak smaczne i aromatyczne, że nie musimy dodawać do nich sosu, czy dressingu. Wystarczy otworzyć wieczko, wsypać zawartość do salaterki i mamy gotowy lekki i zdrowy posiłek.
Mieszanka warzyw d’aucy może być także podstawą do przygotowania różnorodnych, pożywnych sałatek. W tym celu wystarczy dodać do niej kawałki kurczaka, żółty ser, pomidory, jajka, czy też Czerwoną fasolę d’aucy. Gdy połączymy wszystkie składniki, należy już tylko wymieszać je z odpowiednim sosem – np. na bazie majonezu lub oliwy z dodatkiem tabasco. W ten sposób przyrządzimy smaczną i zdrową potrawę, będącą zarówno doskonałym dodatkiem do dań głównych, jak i samodzielną przekąską. Oprócz swego podstawowego zastosowania, Sałatka Meksykańska d’aucy może być także używana jako składnik tradycyjnych meksykańskich dań, takich jak burito, salsa warzywna, czy pikantny gulasz chili con carne. Wszystko zależy od naszej pomysłowości i chęci zgłębienia tajników kuchni meksykańskiej.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn