Słodycze i owoce podaj we włoskim stylu

Pierwsze skojarzenie z Włochami to zwykle wino i makaron, ale Italia jest również ojczyzną słodyczy. Nie byłoby ich jednak bez owoców. Pierwsze cukierki na świecie wynaleźli Starożytni Rzymianie – były to otaczane w miodzie suszone owoce. To sprawia, że we włoskiej tradycji nie da się oddzielić od siebie bogactwa natury i ludzkiej inwencji. Nie sposób sobie przecież wyobrazić tradycyjnych włoskich łakoci takich jak: panforte, torrone, amaretti i panacotta bez owocowego akcentu. Z tego względu poczesne miejsce w katalogu Alessi (zanurzonej w, i nieodróżnialnej od włoskiej duszy) zajmują naczynia do serwowania owoców równie dobrze sprawdzające się w roli naczyń do podawania słodyczy.
Na zdjęciu misa na owoce i słodycze – Cactus, którą Marta Sansoni (pochodząca z Florencji architektka i projektantka) zaprojektowała w 2002 roku. Wykonana jest ona z nierdzewnej, polerowanej stali dzięki, której jej klasyczna forma zyskuje dodatkową subtelność i nowoczesną elegancję. Naczynie nawiązuje do tradycyjnego motywu roślinnego odwołującego się w formie do kształtów popularyzowanych przez mistrzów renesansowego malarstwa. Zbudowane jest z drobnych, łączonych ze sobą oczek w kształcie liści. Całość przypomina znane z obrazów włoskich mistrzów naczynia: jest pełna przepychu i skromna zarazem dzięki swej delikatności, przez co, serwowane w niej owoce wydają się być bardziej dziełem utalentowanego malarza niż natury.

Kolejna propozycja to taca Stefano Giovannoniego (to twórca par excellence, należy do panteonu współczesnego designu) do podawania owoców – Fruitscape. Wykonana z nierdzewnej, polerowanej stali, została zaprojektowana w 2003 roku. Jej futurystyczna forma nawiązuje do leżącej u źródeł postmodernistycznej stylistyki inspiracji kosmicznymi technologiami. Przypominając znane z filmów s.f konstrukcje urbanistyczne naczynie to pozwala przemienić zwykłe owoce w fantastyczne struktury przywołujące wizje odległej przyszłości.


W 2000 roku wykonany został z barwnego termoplastyku koszyczek do serwowania owoców i ciastek – Marrakesh. Projektując go Giovannoni inspirował się północno-afrykańskim folklorem. Ozdabiające koszyk motywy dekoracyjne nawiązują do bajkowych arabesek i magicznej atmosfery Maroka, transponując ją na współczesną urbanistyczną stylistykę. Dzięki temu koszyczek Marrakesh jest zarazem egzotycznym i nowoczesnym akcentem dekoracyjnym, a jego funkcjonalność sprawia, że jest również przedmiotem użytkowym stanowiącym doskonałą ramę dla wszelkiego rodzaju owoców i słodyczy.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�