Soja a indeks glikemiczny
Spis treści
Autor
Zalety produktów sojowych są znane nie od dziś. Codziennie odkrywamy nowe czynniki pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. By zdrowo żyć musimy dostarczać organizmowi podstawowe „paliwo”, którym są węglowodany. W procesie trawienia cukry te są przetwarzane na glukozę, która daje nam energię. To bardzo ważne by każdego dnia zadbać o odpowiedni jej poziom spożycia. Jaki jest związek pomiędzy soją a właściwym poziomem cukru we krwi?

Herbata czarna liściasta Ranking
Papryka konserwowa wartości odżywcze
Oliwa z oliwek odchudzanie
Wafelek grzesiek bez czekolady kcal
schabowy smazony kalorie
Bajgiel z sezamem kcal
Ile kalorii ma kotlet z mielonej ryby
Jesiotr wędzony wartości odżywcze
Bób indeks glikemiczny
Ile kalorii ma surówka z pomidorów i ogórka
Wersja do druku

Organizm ludzki potrzebuje różnego czasu do przetworzenia węglowodanów, w zależności od ich pochodzenia. I tu tkwi tajemnica zarówno odchudzania, jak i utrzymywania właściwego poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla diabetyków. Węglowodany występują w zbożach, warzywach, owocach, produktach mlecznych i roślinach strączkowych, w tym w soi. W prawidłowym doborze produktów pomocna będzie znajomość indeksu glikemicznego poszczególnych produktów.
Indeks glikemiczny (IG) jest miarą szybkości trawienia i wchłaniania danego pokarmu, a także jego zdolności do podwyższania poziomu glukozy we krwi. Im szybciej produkt ulega strawieniu, a zawarty w nim cukier wchłonięciu do krwi, tym wyższa jest wartość indeksu glikemicznego. Indeks dla glukozy wynosi 100 i jest to punkt odniesienia, na postawie którego oblicza się indeks dla innych produktów. Produkt o wskaźniku równym 100 powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi właściwy dla spożycia 50 gramów glukozy lub 50 gramów węglowodanów w białym chlebie. Nie jest to dieta zalecana przez lekarzy. O wiele zdrowiej jest uzupełniać dietę produktami o IG poniżej 50, wśród których godną polecenia jest soja i jej produkty.
Wszystkie produkty spożywcze możemy podzielić w następujący sposób, biorąc pod uwagę ich indeks glikemiczny:
- IG powyżej 75: produkty szybko trawione i wchłaniane (np. bób, napoje gazowane, białe pieczywo, pączki, wafelki, ryż biały, kasza kuskus, ziemniaki purée, melon)
- IG pomiędzy 75 a 50: produkty umiarkowanie szybko trawione i wchłaniane (np. pieczywo razowe, kukurydza świeża, morele, banany, ziemniaki gotowane w mundurkach)
- IG poniżej 50: produkty powoli trawione i wchłaniane (np. ryż brązowy, soja, soczewica, pumpernikiel, kasza gryczana, kasza pęczak, jabłka, pomarańcze, większość warzyw);
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szybko trawione i wchłaniane z jelita cienkiego do krwioobiegu. Stężenie cukru we krwi podnosi się wówczas bardzo gwałtownie, na co organizm reaguje nagłym wyrzutem insuliny. Jej stężenie we krwi może zwiększyć się nawet 10-krotnie. Kolejną reakcją organizmu jest równie gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi i transport glukozy do komórek.
Gdy spożywamy produkty bogate w węglowodany złożone, czyli te o niskim indeksie glikemicznym, cukier we krwi podnosi się znacznie wolniej i dłużej utrzymuje na stałym poziomie. Jego stężenie nie osiąga tak wysokich wartości, jak w przypadku produktów o wysokim IG. Dla porównania stężenie cukru we krwi dla produktów o wysokim IG osiąga wartość 1,4 – 1,6 g/l i szybko się obniża, natomiast w przypadku produktów o niskim IG jest to wartość ok. 1,2 g/l, która utrzymuje się przez dłuższy czas. Jednocześnie jednorazowy wyrzut insuliny jest dużo mniejszy.
Rośliny strączkowe, w tym soja, są źródłem produktów o niskim indeksie glikemicznym. Jedzenie soi nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. To bardzo ważne, zwłaszcza dla osób chorych na cukrzycę oraz tych, którzy dbają o sylwetkę.
Oto niektóre z produktów marki Orico, które warto zawsze mieć w swojej kuchni, oraz kilka przepisów na ich wykorzystanie w codziennej diecie:
- Tofu – jest serem sojowym otrzymywanym z przygotowanego wcześniej napoju sojowego. Powstały twarożek odcedza się i prasuje. Kupić można wiele jego rodzajów np. tofu twarde o zwartej strukturze, specjalne tofu sałatkowe, a nawet pyszne tofu wędzone. Tofu jest świetnym dodatkiem do zup, sałatek czy gulaszy, ale nadaje się także do smażenia lub może być jedzone z rzodkiewką i szczypiorkiem tak jak twarożek.
- Kotlety sojowe - powstają z mąki sojowej. To bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które w przeciwieństwie do kotletów mięsnych nie zawiera cholesterolu. Kotlety sojowe dostępne są na rynku w wielu wersjach – najpopularniejsze są kotlety sojowe a'la schabowe i kotlety sojowe a'la schabowe o smaku kurczaka. Kotlety sojowe przed spożyciem należy namoczyć w wodzie lub rosołku, w którym miękną i pęcznieją – dopiero po takiej obróbce wstępnej nadają się do dalszej obróbki technologicznej np. do smażenia.
Sałatka „letnia” (IG: ok. 20 – obliczenie szacunkowe)
Składniki:
- pół główki sałaty
- 3 pomidory
- 1 średni ogórek
- papryka
- oliwki czarne
- sos winegret
- ser tofu sałatkowe Orico
Przygotowanie:
Do naczynia sałatkowego wkładamy pół główki sałaty (poszarpanej). Następnie dorzucamy 3 pokrojone pomidory, średniego zielonego ogórka, czerwoną paprykę oraz czarne oliwki. Przygotowujemy sos winegret. Do sałatki dodajemy pokrojony w kostkę ser tofu sałatkowe. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Sałatka idealnie smakuje z medalionami sojowymi Orico i kaszą gryczaną Orico.
Kotlety sojowe po królewsku (IG: ok. 50 – obliczenie szacunkowe)
Składniki:
- 1 opakowanie steków lub kotletów a 'la schabowych Orico
- 2-3 jabłka
- 2-3 banany
- 4-5 plastrów ananasa
- masło do smażenia
- natka pietruszki
- curry
Przygotowanie:
Kotlety sojowe zalewamy gorącą wodą. Czekamy około 5 minut. Odsączamy miękkie kotlety. Lekko oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce. Robimy sos z owoców: jabłka obieramy, kroimy w szesnastki, banany kroimy w plastry, dodajemy ananasy pokrojone w kostkę. Owoce obsmażamy na maśle, dodajemy do kotletów. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem.
Smacznego.
Indeks glikemiczny (IG) jest miarą szybkości trawienia i wchłaniania danego pokarmu, a także jego zdolności do podwyższania poziomu glukozy we krwi. Im szybciej produkt ulega strawieniu, a zawarty w nim cukier wchłonięciu do krwi, tym wyższa jest wartość indeksu glikemicznego. Indeks dla glukozy wynosi 100 i jest to punkt odniesienia, na postawie którego oblicza się indeks dla innych produktów. Produkt o wskaźniku równym 100 powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi właściwy dla spożycia 50 gramów glukozy lub 50 gramów węglowodanów w białym chlebie. Nie jest to dieta zalecana przez lekarzy. O wiele zdrowiej jest uzupełniać dietę produktami o IG poniżej 50, wśród których godną polecenia jest soja i jej produkty.
Wszystkie produkty spożywcze możemy podzielić w następujący sposób, biorąc pod uwagę ich indeks glikemiczny:
- IG powyżej 75: produkty szybko trawione i wchłaniane (np. bób, napoje gazowane, białe pieczywo, pączki, wafelki, ryż biały, kasza kuskus, ziemniaki purée, melon)
- IG pomiędzy 75 a 50: produkty umiarkowanie szybko trawione i wchłaniane (np. pieczywo razowe, kukurydza świeża, morele, banany, ziemniaki gotowane w mundurkach)
- IG poniżej 50: produkty powoli trawione i wchłaniane (np. ryż brązowy, soja, soczewica, pumpernikiel, kasza gryczana, kasza pęczak, jabłka, pomarańcze, większość warzyw);
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szybko trawione i wchłaniane z jelita cienkiego do krwioobiegu. Stężenie cukru we krwi podnosi się wówczas bardzo gwałtownie, na co organizm reaguje nagłym wyrzutem insuliny. Jej stężenie we krwi może zwiększyć się nawet 10-krotnie. Kolejną reakcją organizmu jest równie gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi i transport glukozy do komórek.
Gdy spożywamy produkty bogate w węglowodany złożone, czyli te o niskim indeksie glikemicznym, cukier we krwi podnosi się znacznie wolniej i dłużej utrzymuje na stałym poziomie. Jego stężenie nie osiąga tak wysokich wartości, jak w przypadku produktów o wysokim IG. Dla porównania stężenie cukru we krwi dla produktów o wysokim IG osiąga wartość 1,4 – 1,6 g/l i szybko się obniża, natomiast w przypadku produktów o niskim IG jest to wartość ok. 1,2 g/l, która utrzymuje się przez dłuższy czas. Jednocześnie jednorazowy wyrzut insuliny jest dużo mniejszy.
Rośliny strączkowe, w tym soja, są źródłem produktów o niskim indeksie glikemicznym. Jedzenie soi nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi. To bardzo ważne, zwłaszcza dla osób chorych na cukrzycę oraz tych, którzy dbają o sylwetkę.
Oto niektóre z produktów marki Orico, które warto zawsze mieć w swojej kuchni, oraz kilka przepisów na ich wykorzystanie w codziennej diecie:
- Tofu – jest serem sojowym otrzymywanym z przygotowanego wcześniej napoju sojowego. Powstały twarożek odcedza się i prasuje. Kupić można wiele jego rodzajów np. tofu twarde o zwartej strukturze, specjalne tofu sałatkowe, a nawet pyszne tofu wędzone. Tofu jest świetnym dodatkiem do zup, sałatek czy gulaszy, ale nadaje się także do smażenia lub może być jedzone z rzodkiewką i szczypiorkiem tak jak twarożek.
- Kotlety sojowe - powstają z mąki sojowej. To bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które w przeciwieństwie do kotletów mięsnych nie zawiera cholesterolu. Kotlety sojowe dostępne są na rynku w wielu wersjach – najpopularniejsze są kotlety sojowe a'la schabowe i kotlety sojowe a'la schabowe o smaku kurczaka. Kotlety sojowe przed spożyciem należy namoczyć w wodzie lub rosołku, w którym miękną i pęcznieją – dopiero po takiej obróbce wstępnej nadają się do dalszej obróbki technologicznej np. do smażenia.
Sałatka „letnia” (IG: ok. 20 – obliczenie szacunkowe)
Składniki:
- pół główki sałaty
- 3 pomidory
- 1 średni ogórek
- papryka
- oliwki czarne
- sos winegret
- ser tofu sałatkowe Orico
Przygotowanie:
Do naczynia sałatkowego wkładamy pół główki sałaty (poszarpanej). Następnie dorzucamy 3 pokrojone pomidory, średniego zielonego ogórka, czerwoną paprykę oraz czarne oliwki. Przygotowujemy sos winegret. Do sałatki dodajemy pokrojony w kostkę ser tofu sałatkowe. Wszystko razem mieszamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Sałatka idealnie smakuje z medalionami sojowymi Orico i kaszą gryczaną Orico.
Kotlety sojowe po królewsku (IG: ok. 50 – obliczenie szacunkowe)
Składniki:
- 1 opakowanie steków lub kotletów a 'la schabowych Orico
- 2-3 jabłka
- 2-3 banany
- 4-5 plastrów ananasa
- masło do smażenia
- natka pietruszki
- curry
Przygotowanie:
Kotlety sojowe zalewamy gorącą wodą. Czekamy około 5 minut. Odsączamy miękkie kotlety. Lekko oprószamy solą i pieprzem. Panierujemy w jajku i bułce. Robimy sos z owoców: jabłka obieramy, kroimy w szesnastki, banany kroimy w plastry, dodajemy ananasy pokrojone w kostkę. Owoce obsmażamy na maśle, dodajemy do kotletów. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem.
Smacznego.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii kotlet schabowy w panierce kcalHerbata czarna liściasta Ranking
Papryka konserwowa wartości odżywcze
Oliwa z oliwek odchudzanie
Wafelek grzesiek bez czekolady kcal
schabowy smazony kalorie
Bajgiel z sezamem kcal
Ile kalorii ma kotlet z mielonej ryby
Jesiotr wędzony wartości odżywcze
Bób indeks glikemiczny
Ile kalorii ma surówka z pomidorów i ogórka
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników