Ryż do schrupania
Ryż należy do jednego z najpopularniejszych składników dań na świecie – jest podstawą diety ponad połowy ludności. Ma wiele zalet: jest pożywny, lekkostrawny, bogaty w składniki odżywcze i witaminy. Ponadto nie zawiera cholesterolu i glutenu. Bardzo rzadko powoduje alergię, jest więc doskonałym posiłkiem dla najmłodszych. Z tego właśnie powodu wiele mam zaczyna urozmaicanie diety kilkumiesięcznych niemowląt od kleików i kaszek ryżowych.
Ryż brązowy górą
Najbardziej wartościową odmianą ryżu jest ryż brązowy, nazywany także ryżem naturalnym lub pełnoziarnistym. Swój jasnobrązowy kolor zawdzięcza obecności kilku warstw otrąb bogatych w minerały i witaminy. Ziarna ryżu brązowego nie są polerowane (jak ziarna ryżu białego), mają jedynie usunięta łupinę. Dzięki niewielkiemu stopniu przetworzenia, ryż brązowy jest wyjątkowo wartościowy pod względem odżywczym. Stanowi źródło błonnika, łatwo przyswajalnego białka, minerałów (fosforu, wapnia, magnezu, potasu i żelaza), witamin z grupy B i niewielkiej ilości witamin PP i E.
Smacznie i zdrowo
Z uwagi na delikatny, naturalny smak, ryż świetnie komponuje się z większością potraw. Jest smaczną i lekkostrawną alternatywą dla typowych dodatków – ziemniaków i makaronu. Ponadto zawiera niewiele sodu, dlatego może stanowić ważny składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Aby zachował swe cenne wartości odżywcze, należy gotować go w takiej ilości wody, jaką zdoła wchłonąć podczas gotowania. W przeciwnym razie zbyt duża ilość wody przejmie wszystkie cenne składniki. Jedzenie ryżu jest szczególnie polecane osobom mającym alergię pokarmową i będącym na diecie bezglutenowej. Z uwagi na lekkostrawność, ryż jest odpowiedni dla osób mających problemy żołądkowo-jelitowe. Warto jednak wiedzieć, że ryż działa zapierająco, dlatego nie powinno się go podawać w nadmiarze dzieciom z tendencją do zaparć.
Ryż o wielu obliczach
Jak na jeden z najpopularniejszych pokarmów przystało, ryż ma wiele zastosowań kulinarnych – od najprostszego kleiku ryżowego po wyrafinowane potrawy i desery kuchni całego świata. W kulinarną podróż po krainie ryżu, pełną pysznych przygód, mogą się udać już niemowlęta po 7. miesiącu życia, odkrywając ciasteczka z brązowego ryżu – Chrupaczki Ryżowe BoboVita.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Drożdżówka z makiem Biedronka kcalWersja do druku
Szukaj
Niacynamid – wszechstronny składnik w dziedzinie pielęgnacji skóry
Niacynamid, znany również jako witamina B3 lub PP, stał się jednym z najpopularniejszych składników w kosmetologii. Jego wszechstronność, de
Zimowy wystrój wnętrz – jak stworzyć magiczną atmosferę na cały sezon?
Zima to niezwykły czas, kiedy wnętrza naszych domów zyskują na znaczeniu jako przestrzenie ciepła, relaksu i spotkań. To nie tylko okres Świąt Bo
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk