W żurawinie zdrowie

Żurawina to roślina, która głównie występuje w tundrze, w naszym kraju hodowana jest na północy, na torfowiskach. Już nasze babcie odkryły właściwości żurawiny przyrządzając z niej domowe przetwory, takie jak soki, konfitury czy dżemy. W połowie XX wieku właściwościami tego niewielkiego krzewu zaczęły interesować się środowiska medyczne. Zaczęto stosować ją leczniczo w zapaleniach dróg moczowych i profilaktyce chorób wieńcowych.
Infekcje układu moczowego dotykają coraz częściej kobiety. Ze statystyk wynika, że co trzecia kobieta przynajmniej raz w życiu posiada problemy z pęcherzem moczowym. Wiele z nich cierpi na tę dolegliwość przynajmniej raz w roku. Jest to spowodowane odmienną budową mężczyzn i kobiet, które mają znacznie krótsze przewody moczowe. W wyniku tego bakterie łatwiej dostają się do moczowodów i osadzają się w pęcherzu i powodują stany zapalne. Żurawina posiada czynne składniki, takie jak m.in. witaminę A i C, witaminy z grupy B-kompleks (B1, B2, B6). karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy i cytrynowy, pektyny, garbniki, polifenole i antocyjany. Dzięki nim powstają warunki, w których chorobotwórcze bakterie nie są w stanie osiedlić się w ściankach układu moczowego, a ich wydalenie z organizmu jest o wiele łatwiejsze. Odkryto także, że żurawina potrafi zwalczać bakterie E. Coli, które są najczęstszą przyczyną infekcji układu moczowego.
W wyniku licznych badań udowodniono, że spożycie żurawiny daje doskonałe efekty w zapobieganiu chorobom serca. Flawonidy, które są w niej zawarte przypominają te, zawarte w czerwonym winie. Związki te są odpowiedzialne za zmniejszenie zapadalności na choroby wieńcowe poprzez powstrzymywanie tworzenia zakrzepów krwi. Posiadają korzystny wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Mają również własności antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiegają utlenianiu cholesterolu, co znacząco zmniejsza ryzyko arteriosklerozy i zapychaniu naczyń krwionośnych.
Żurawina posiada także zbawienne działanie dla naszego mózgu, ponieważ wpływa na spowolnienie procesu starzenia i obumieranie szarych komórek. Przez to znacznie obniża ryzyko zapadania na choroby Alzheimera i Parkinsona. Owoce żurawiny nie są także obojętne dla naszego układu trawiennego. Związki chemiczne, które zawiera ta roślina powstrzymują osadzanie się bakterii Helicobacter pylori, przez co działają leczniczo na chorobę wrzodową żołądka.
Żurawina bywa pomocna także przy przeziębieniach, problemach z dziąsłami, ma działanie antybakteryjne i orzeźwiające. Obecność w niej witaminy P przynosi również ulgę kobietom w okresie menopauzy, które borykają się dokuczliwymi uderzeniami gorąca.. Pomaga zapobiegać nie tylko próchnicy, lecz także chorobom jamy ustnej, przyzębia i dziąseł.
Z tego wszystkiego wynika, że może warto wybrać się do apteki po syrop żurawinowy, czy herbatkę z tego owocu. Możemy także samodzielnie przyrządzić konfiturę, na którą przepis podaję poniżej:
Składniki na 2 słoiczki konfitury:
• pół kilo świeżej lub mrożonej żurawiny
• 1 jabłko obrane i starte
• sok i otarta skórka z jednej cytryny
• 200 g drobnego cukru
• pół szklanki wody
Żurawiny umyć, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny oraz z cukrem. W garnuszku z grubym dnem umieścić połowę owoców, dodać starte jabłko, pół szklanki wody i zagotować. Gotować na małym ogniu, aż jabłko będzie miękkie (około 15 minut) i część wody odparuje, mieszając od czasu do czasu. Dorzucić resztę owoców i gotować około 30 minut, aż całość zgęstnieje i woda odparuje. Umieścić w wygotowanych słoikach, zakręcić, odwrócić dnem do góry, przykryć ściereczką. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas