Nastała jesień. Liście spadają z drzew, świat staje się bajecznie kolorowy. "Babie lato" obdarza nas piękną pogodą. Warto to wykorzystać i wyjść z najbliższymi na spacer do parku. Może to być ostatnia szansa przed zimą. Ruch to zdrowie, ale zdrowie to także urozmaicona dieta. Dostosuj swój jadłospis do warzyw, które oferuje nam matka natura jesienią, a przekonasz się, że w tej porze roku również można się zakochać.

5 porcji = 5 radości

Jesień to piękne czerwone liście zdobiące korony kasztanowców. To soczyście żółte liście dębu. To przyjemne długie wieczory, które możemy spędzać w gronie rodzinnym, na co zwykle latem nie mamy czasu. Kochamy lato, ale to jesień była inspiracją dla wielu poetów. Pisał o niej Tuwim, pisał Leśmian, Baudelaire. Wszyscy doceniali piękno i uroki tej pory roku. Zachłystywali się jej spokojem i smakiem kasztanów z placu Pigalle. Ale kasztany to nie jedyne smakołyki, jakie serwuje nam matka natura podczas tej pory roku. Jesień obfituje w różnorodne rarytasy, wystarczy tylko po nie sięgnąć, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem aż do wiosny. Myślisz, że to niemożliwe? Więcej optymizmu! Jedyne co należy zrobić to wzbogacić swoją dietę o 5 porcji warzyw, owoców lub soku każdego dnia, a jesienna chandra i przeziębienie cię nie dosięgnie.

Pewnie wiesz, że na wirusy najlepszy jest czosnek i cebula, ale czy wiesz, że równie cenne właściwości mają też inne warzywa? Zainwestuj swój czas w  5 porcji warzyw, owoców lub soku dziennie, a przybędzie ci 5 nowych powodów do radości i zdrowia. Jakich? Oto i one:


1. Wzmocnisz swój organizm i poprawisz odporność. Po wakacyjnych szaleństwach czujesz na pewno zmęczenie, a twoja aura ochronna jest osłabiona. Odbuduj ją na nowo i wzmocnij, pijąc orzeźwiające soki z cytrusów. Zawierają dużo witaminy C, która będzie broniła twój organizm przed zarazkami i jesiennym przeziębieniem.
2. Zapewnisz sobie dłuższą młodość. Każdy o tym marzy, ale mało kto wie, że zawarta w pomarańczach czy grapefruitach rutyna i beta-karoten spowalniają produkcję wolnych rodników podczas przemian metabolicznych i zachowują w ten sposób naszą urodę na dłużej. Wyglądasz lepiej i czujesz się lepiej, a twoja skóra wygląda jak muśnięta letnim słońcem.
3. Poprawisz koncentrację - swoją oraz dzieci. To bardzo ważne - tym bardziej, że jesienią zaczyna się rok szkolny. Chcesz, by twój maluch miał dużo energii i chęci do nauki? Przekonaj go do średniego jabłka na dobry początek dnia, a jeśli woli sok, to zapakuj mu go do szkolnego tornistra. Zapewnisz mu w ten sposób dobry nastrój na cały dzień. Wybieraj warzywa, owoce oraz soki bogate w potas, magnes i żelazo, np. seler, pomidory, fasola szparagowa, brukselka, kukurydza czy brzoskwinie w postaci zarówno soków jak i przekąski.
4. Optymizm będzie cię rozpierał. Gdy brakuje ci kolorów za oknem wprowadź je na swój talerz. Czerp inspiracje z każdej grupy kolorystycznej, które stworzyła dla nas matka natura. Przygotuj sobie tęczową sałatkę warzywną lub owocową. Skomponuj finezyjny wielosmakowy sok. – np. porzeczka i banan są kolorowym i smakowitym połączeniem. Pamiętaj, że codziennie warto sięgać po owoce i warzywa z każdej z 5 grup kolorystycznych: zielonej, czerwonej, żółto-pomarańczowej, czarnej i białej.
5. Sokoli wzrok? Nic trudnego! Jedz dużo orzechów bogatych w potas i magnez, a cieszyć się będziesz wyśmienitym wzrokiem przez długie lata a i spadek formy cię nie dosięgnie. Wyróżniaj się świetną kondycją i nastrojem, gdy na dworze szaro i ponuro.

Czy już czujesz się radośniej? A to dopiero początek twojej przygody z dobrym samopoczuciem. Jedz soczyste winogrona i cytrusy a zapomnisz o apatii wywoływanej przez melatoninę.. A cóż to takiego? Melatonina – tzw. hormon snu produkowany jest przez gruczoł zwany szyszynką w okresie, kiedy do naszego organizmu dociera mało światła słonecznego. Jesienią jest go niewiele, więc mózg samoistnie wprowadza nasz organizm w stan uśpienia. Osłabiona jest wówczas koncentracja, jesteśmy ospali, ulatuje z nas życiowa energia. Ale istnieje na to ratunek i rada – wystarczy zacząć spożywać bogate w węglowodany owoce, warzywa lub soki i w ten sposób zwiększyć ilość produkowanej przez organizm serotoniny. Serotoninę można nazwać pogromcą złego nastroju. Jest to bowiem hormon odpowiadający za nasze dobre samopoczucie. To on wprowadza nas w stan zakochania i to on uchroni nas przed jesienną depresją.




Dostarczaj swojemu organizmowi do pięciokrotną dawką witamin w ciągu dnia, a przestaniesz odczuwać różnicę zmieniających się pór roku. Jak mówi jednak dr Agnieszka Jarosz, specjalista w sprawie żywienia: „Bez tryptofanu nie będzie to jednak możliwe. Ten aminokwas,  zawarty w największych ilościach w soi oraz orzechach nerkowca sprawi, że twój mózg zostanie wręcz uzależniony od hormonu szczęścia. Nie przepadasz za soją, a orzechy nerkowca są dla ciebie trudno dostępne? Żaden problem. Tryptofan znajdziesz również w bananach, ananasach, figach czy papai. Jest go również dużo w sokach z tych owoców, zatem nie ograniczaj się w swoim jadłospisie do chrupania, pomyśl też o popijaniu.” Eksperymentuj z potrawami, owocami i warzywami, a także kompozycjami i mieszaniem soków. Te są zdrowe i zawsze poprawiają humor.

Smakołyki na jesienne wieczory

Nie zapominaj, że jesienią  na półkach sklepowych można znaleźć wiele smacznych i świeżych owoców. Lato odchodzi, ale zostają:
- Jabłka.  Jak twierdzi specjalista ds. żywienia….. (tutaj nazwisko)….. gdybyśmy mieli wybrać jeden owoc, to powinno być to jabłko. Dlaczego? Zawiera bowiem dużo błonnika, który usprawnia trawienie, witaminy z grupy B, które poprawiają kondycję osłabionych jesienią włosów i paznokci, czy magnez – specjalistę od kojenia nerwów.
- Marchewki. Oprócz tego, że jesienią są wyjątkowo smaczne i soczyste to zawierają także beta-karoten. W organizmie przekształca się on w witaminę A, a ta dba o nasz wzrok i rozróżnianie kolorów, prawidłowy wzrost u dzieci i młodzieży, chroni drogi oddechowe przed drobnoustrojami, i – co jesienią jest bardzo istotne – poprawia wygląd skóry,
- Kaki – te bardzo zbliżone wyglądem do pomidorów owoce nie tylko są smaczne, ale również bogate w wapń, witaminy A i C i karoten. Zatem gdy znudzi ci się chrupanie marchewek możesz śmiało urozmaicić sobie dietę persymoną, co z pewnością wpłynie korzystnie na twój organizm.
- Ziemniaki. Jeden z najpopularniejszych dodatków do mięs, ryb i zup. Nic dziwnego. Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają śladowe ilości tłuszczy i są bogate w witaminę C, fosfor, potas,
- Kokosy – to typowo tropikalne smakołyki, ale bardzo łatwo dostępne w naszym kraju. Są bardzo pożywne i bogate w błonnik. Kokos klasyfikuje się do jedzenia “funkcjonalnego” czyli poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się mu psychologiczny lub/i fizjologiczny wpływ na ludzki organizm. Występuje w postaci wiórek, mleka, oleju i soku, więc jego spożywanie nie może się znudzić
- Winogrona – są nie tylko smaczne i orzeźwiające, ale dzięki zawartych w nich witaminach z grupy B, tiaminie i niacynie przyczyniają się do polepszenia sprawności naszego umysłu, umiejętności szybszego uczenia się i usprawniają koncentrację, co szczególnie przyda się w szare jesienne dni i wieczory.
- Cukinia – jest warzywem bogatym w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten. Zawarte w niej związki działają odkwaszająco i nie powodują kumulacji metali ciężkich w organizmie. Ponadto jest niskokaloryczna, więc można ją śmiało przegryzać między posiłkami, ale również wykorzystywać jako dodatek do dań głównych.

Nadeszła jesień, a zima za pasem. Wszędzie słyszy się o szarości, deszczu i chłodzie. Nie daj się jednak zastraszyć i dzięki odpowiedniej diecie pobudź do życia swój organizm. Już dziś zaplanuj romantyczną kolację dla bliskiej osoby lub kolorową ucztę dla całej rodziny. Przygotuj zaskakujące smakołyki: koreczki z dyni i oliwek, na deser mus z bananów, a do picia orzeźwiający cytrusowy sok. Odżywiaj się tak, aby emanowało z ciebie zdrowie. Ciesz się hojnością matki natury i udowodnij sobie i swojemu otoczeniu, że nasze zdrowie i samopoczucie zależy tylko i wyłącznie od nas. A jeśli chcesz schudnąć bądź zachować sylwetkę, która tak ciężko była rzeźbiona przez ostatnie miesiące, nic prostszego. Sięgaj częściej po chrupiącą marchewkę - przyspieszy twoją przemianę materii. Jedz witaminy i chudnij. Ciesz się zdrowiem i dobrym nastrojem 12 miesięcy w roku! A swoją przygodę z 5 porcjami warzyw, owoców lub soku rozpocznij już dziś.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma zupa cytrynowa
Wartości odżywcze Surówka por, marchew, seler
Krakersy Pikantne kcal
Ile kalorii ma kapusta z ziemniakami

Wersja do druku