Zakręć młynkiem
Wyeliminowanie substancji, których zadaniem jest powstrzymanie procesu tworzenia się grudek w cukrze, było możliwe za sprawą młynka, który w prosty sposób rozdrabnia powstałe ewentualnie bryłki cukru. Tym samym, używając cukru pudru w młynku, możemy mieć gwarancję, zawsze idealnie sypkiej konsystencji cukru. Cukier puder w opakowaniu z młynkiem jest również doskonałym pretekstem do wprowadzenia naszych pociech w świat kulinariów. Rodzice małych pomocników, bez obaw mogą teraz powierzyć dzieciom dekorowanie potraw, deserów, czy ciasteczek. Oddając w ręce dzieciaków cukier puder w młynku, możemy być pewni, że nasze pociechy coraz chętniej będą nam pomagać w pracach kuchennych, zachowując równocześnie czystość i oszczędność.
Naleśniki pod liściem klonu
Niezbędne składniki:
- Cukier puder w młynku „Cukier Królewski”
- syrop klonowy
- 15 dag mąki pszennej
- 3 jaja
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml maślanki naturalnej,
- sól do smaku;
- 3 - 5 dag tłuszczu
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, do którego powoli wlewamy maślankę wymieszaną z 75 ml wody. Całość roztrzepujemy trzepaczką, a następnie dodajemy do niej jajka (żółtko wymieszane z białkiem). Wszystko dokładnie łączymy, do momentu otrzymania gładkiego ciasta. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Jeden naleśnik (2-3 łyżki ciasta), smażymy przez około 1 minutę z każdej strony. Po odsączeniu tłuszczu, naleśniki polewamy syropem klonowym starając się uformować kształt liścia klonu i obficie posypujemy cukrem pudrem prosto z młynka.
Pudrowane naleśniki z karmelizowaną gruszką i polewą waniliową
Niezbędne składniki:
- 75 g cukru trzcinowego „Cukier Królewski”
- cukier puder w młynku „Cukier Królewski” do dekoracji
- 1 laska wanilii
- 3 gruszki
- 150 ml śmietany kremówki
- 30 g masła
- słodkie naleśniki
Sposób przygotowania:
Z przeciętej na pół laski wanilii wyłuskujemy ziarenka. Następnie zagotowujemy śmietanę wraz z wanilią, wyłuskanymi ziarenkami oraz 30 g cukru trzcinowego. W momencie, kiedy całość zacznie się gotować, odstawiamy sos z ognia i pozostawiamy, aby nabrał aromatu. W międzyczasie obieramy gruszki i kroimy je na kawałeczki, które podsmażamy z masłem i drugą połową cukru trzcinowego. Na gorących naleśnikach rozsmarowujemy nadzienie z gruszek i zawijamy je w ruloniki lub składamy w trójkąty. Całość polewamy sosem waniliowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem z młynka.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma krokietWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn