Pieprz z papryki
Spis treści
Autor
Pieprz Cayenne (pieprz kajeński) nazywany jest często królem przypraw. To z pewnością zasługa jego intensywnego zapachu oraz wysublimowanego smaku. W małych ilościach ta przyprawa wpływa korzystnie na przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu.
Wersja do druku
Pieprz kajeński nazywany też tureckim jest wytwarzany z papryki rocznej, odmiany Cayenne. Roślina ta nie ma nic wspólnego z rodziną pieprzowatych, a oryginalną nazwę nadano jej tylko z racji bardzo ostrego smaku owoców. Papryka Cayenne jest bliską krewną meksykańskiej papryczki Jalapeno. W krajach podzwrotnikowych możemy spotkać się z ponad trzydziestoma rozmaitymi odmianami pieprzu kajeńskiego.
Pieprz Cayenne marki Appetita pochodzi ze słonecznej Hiszpanii. Walory tej ostrej przyprawy już dawno doceniły osoby stosujące dietę. Odrobina pieprzu kajeńskiego dodana do potrawy rozrusza metabolizm, przyspieszy przemianę materii. Produkt posiada także właściwości przeciwbólowe dzięki zawartej w nim kapsaicynie. Pieprz turecki dzięki odpowiednim związkom chemicznym pomaga przedłużać trwałość produktów spożywczych. Lecznicze atrybuty pieprzu Cayenne wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Najczęściej leczy się nim choroby układu krążenia, bóle reumatyczne oraz bóle brzucha. Podczas infekcji szczyptę przyprawy rozrobionej z wodą możemy używać do płukania gardła. Pieprz Cayenne skutecznie rozgrzeje ciało w chłodne jesienne wieczory. Pozwoli również skutecznie oczyścić organizm z toksyn. W kuchni przyprawa Appetita znakomicie sprawdzi się podczas przygotowywania sosów, mięs oraz dań warzywnych.
Należy jednak zachować umiar w stosowaniu tej ostrej przyprawy. Pieprz Cayenne w nadmiernych ilościach powoduje niestety podrażnienie przewodu pokarmowego i błon śluzowych. Dodany do potrawy w odpowiednich ilościach nada jej odpowiedniego smaku oraz charakteru.
Pieprz Cayenne marki Appetita pochodzi ze słonecznej Hiszpanii. Walory tej ostrej przyprawy już dawno doceniły osoby stosujące dietę. Odrobina pieprzu kajeńskiego dodana do potrawy rozrusza metabolizm, przyspieszy przemianę materii. Produkt posiada także właściwości przeciwbólowe dzięki zawartej w nim kapsaicynie. Pieprz turecki dzięki odpowiednim związkom chemicznym pomaga przedłużać trwałość produktów spożywczych. Lecznicze atrybuty pieprzu Cayenne wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Najczęściej leczy się nim choroby układu krążenia, bóle reumatyczne oraz bóle brzucha. Podczas infekcji szczyptę przyprawy rozrobionej z wodą możemy używać do płukania gardła. Pieprz Cayenne skutecznie rozgrzeje ciało w chłodne jesienne wieczory. Pozwoli również skutecznie oczyścić organizm z toksyn. W kuchni przyprawa Appetita znakomicie sprawdzi się podczas przygotowywania sosów, mięs oraz dań warzywnych.
Należy jednak zachować umiar w stosowaniu tej ostrej przyprawy. Pieprz Cayenne w nadmiernych ilościach powoduje niestety podrażnienie przewodu pokarmowego i błon śluzowych. Dodany do potrawy w odpowiednich ilościach nada jej odpowiedniego smaku oraz charakteru.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn