Pieprz Cayenne (pieprz kajeński) nazywany jest często królem przypraw. To z pewnością zasługa jego intensywnego zapachu oraz wysublimowanego smaku. W małych ilościach ta przyprawa wpływa korzystnie na przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu.
Pieprz kajeński nazywany też tureckim jest wytwarzany z papryki rocznej, odmiany Cayenne. Roślina ta nie ma nic wspólnego z rodziną pieprzowatych, a oryginalną nazwę nadano jej tylko z racji bardzo ostrego smaku owoców. Papryka Cayenne jest bliską krewną meksykańskiej papryczki Jalapeno. W krajach podzwrotnikowych możemy spotkać się z ponad trzydziestoma rozmaitymi odmianami pieprzu kajeńskiego.

Pieprz Cayenne marki Appetita pochodzi ze słonecznej Hiszpanii. Walory tej ostrej przyprawy już dawno doceniły osoby stosujące dietę. Odrobina pieprzu kajeńskiego dodana do potrawy rozrusza metabolizm, przyspieszy przemianę materii. Produkt posiada także właściwości przeciwbólowe dzięki zawartej w nim kapsaicynie. Pieprz turecki dzięki odpowiednim związkom chemicznym pomaga przedłużać trwałość produktów spożywczych. Lecznicze atrybuty pieprzu Cayenne wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Najczęściej leczy się nim choroby układu krążenia, bóle reumatyczne oraz bóle brzucha. Podczas infekcji szczyptę przyprawy rozrobionej z wodą możemy używać do płukania gardła. Pieprz Cayenne skutecznie rozgrzeje ciało w chłodne jesienne wieczory. Pozwoli również skutecznie oczyścić organizm z toksyn. W kuchni przyprawa Appetita znakomicie sprawdzi się podczas przygotowywania sosów, mięs oraz dań warzywnych.

Należy jednak zachować umiar w stosowaniu tej ostrej przyprawy. Pieprz Cayenne w nadmiernych ilościach powoduje niestety podrażnienie przewodu pokarmowego i błon śluzowych. Dodany do potrawy w odpowiednich ilościach nada jej odpowiedniego smaku oraz charakteru.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku