Niedzielne popołudnie, kawka z koleżanką Izą, do kawki ciasto. Nie byle jakie ciasto, tylko Sernik Wiedeński. Cudowny, idealny, delikatny i rozpływający się w ustach. Słodycz równoważona goryczką czekoladowej polewy.

kalorie pochłonięte przeze mnie w trzech porcjach wynagrodzone zostały niebiańską rozkoszą pochłaniania. Długo musiałam prosić Izę o przepis- udało się. Proszę Szanownych Pań, oto przepis na Rozkoszną Niedzielę!

Składniki:

150 g Kasi

150 g mąki

250 g cukru pudru

1 żółtko

szczytpta soli

800 g twarogu

12 jajek

1 łyżka cukru waniliowego

50 g rodzynek

50 g smażonej skórki pomarańczowej

polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej przez sito, następnie wymieszaj z 50 g cukru i szczytptą soli. 100 g Kasi pokrój na kawałki i posiekaj z mąką. Dodaj żólłtko, szybko zagnieć ciasto, z którego uformuj kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj. Wylep nim dno posmarowanej Kasią tortownicy. Nakłuj je widelcem i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Ser zmiel i przetrzyj przez sito. Kasię utrzyj na puszysty krem, dodaj kolejne żółtka, pozostały cukier puder, cukier waniliowy i małymi porcjami ser. Białka ubij na sztywną pianę i wyłóż na masę serową. Dodaj posiekaną skórkę pomarańczową, opłukane i wysuszone rodzynki. Delikatnie wymieszaj i przełóż do tortownicy na podpieczone ciasto. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 55-60 minut. Ostudzony sernik oblej polewą czekoladową.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku