Marchew nie bez powodu nazywana jest "bombą witaminową". Już nasze babcie wiedziały, że stanowi ona cenne źródło składników odżywczych oraz minerałów. Dzięki zawartemu w niej beta-karotenowi, który nazywany jest także prowitaminą A, marchew chroni organizm przed infekcjami, wspomaga wzrok oraz korzystnie wpływa na skórę. Ponieważ warzywo to jest bardzo lekkostrawne i łatwo przyswajane przez organizm, stanowi doskonałą przekąskę nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci.

Idealną propozycją dla maluchów jest Marchew junior d’aucy. Specjalnie wyselekcjonowane, drobne, słodkie karotki z pewnością zasmakują każdemu dziecku, a ich niewielki rozmiar zachęci pociechy do częstego spożywania warzyw. Malutkie i pyszne marchewki od d’aucy mogą być zarówno samodzielnym, ciepłym posiłkiem w ciągu dnia, składnikiem zup, jak i kolorowym dodatkiem do obiadu. Ze względu na swój efektowny wygląd, marchewki junior stanowią także doskonały element wielu apetycznych potraw – zapiekanek, sałatek warzywnych czy sufletu, które zachwycą najbardziej wybrednych smakoszy.

Marchew junior d'aucy jest idealnym rozwiązaniem zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy w sklepach nie ma już surowych jarzyn. Warzywa zamknięte w torebkach d'aucy zostały zamrożone bezpośrednio po zbiorach, dlatego na długo zachowują świeżość oraz doskonały smak. Przygotowanie posiłków z Marchwią junior d’aucy jest szybkie i proste – produkt pozwala uniknąć czyszczenia oraz uciążliwego obierania jarzyn. Wystarczy wrzucić marchewki do wrzącej wody i ugotować.

Smakoszom polecamy przepis na Roladę z karmelizowaną marchwią


Składniki:

•    marchew junior d’aucy - 450 g
•    schab bez kości - 480 g
•    miód - 2 łyżki
•    śliwki suszone – 100 g
•    morele suszone – 100 g
•    przyprawa do mięs
•    szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ugotuj marchew junior d’aucy, wyciągnij z wody. Rozbij schab i przypraw do smaku. Na tak przygotowany schab połóż morele oraz śliwki, a następnie zwiń w roladę. Owiń roladę w folie aluminiową i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180º C. Wlej miód na patelnię, dodaj podgotowaną marchewkę Junior i podgrzewaj na małym ogniu aż się skarmelizuje. Przekrój roladę na pół i ułóż na talerzu. Dookoła ułóż marchewkę owiniętą dekoracyjnie szczypiorkiem

Czas przygotowania: ok. 30 minut









Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku