Tarta bakaliowa z imbirem i pomarańczą podawana na gorąco
Spis treści
Autor
Która z Was nie miałaby ochoty na przepyszną tartę na gorąco z imbirem i pomarańczą w towarzystwie rozpływającej się gałki lodów bakaliowych?

Wersja do druku

Składniki:
Ciasto:
100 g masła lub margaryny
200 g mąki
50 g cukru
szczypta soli
1/3 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
½ kostki masła
1 szklanka cukru
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 szklanki dowolnie zmieszanych orzechów i bakalii (mogą być także wiórki kokosowe, pestki słonecznika, kandyzowany imbir, płatki migdałowe, pestki dyni – im różnorodniej tym lepiej)
1 pomarańcza
1 kawałek (3 cm) świeżego imbiru
2 łyżki miodu
lody Algida Śmietankowa Bakalia
100 g masła lub margaryny
200 g mąki
50 g cukru
szczypta soli
1/3 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
½ kostki masła
1 szklanka cukru
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 szklanki dowolnie zmieszanych orzechów i bakalii (mogą być także wiórki kokosowe, pestki słonecznika, kandyzowany imbir, płatki migdałowe, pestki dyni – im różnorodniej tym lepiej)
1 pomarańcza
1 kawałek (3 cm) świeżego imbiru
2 łyżki miodu
lody Algida Śmietankowa Bakalia
Wykonanie:
Zagnieść zwarte ciasto, wyłożyć nim formę do tart i wstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 st C. Ciasto przykryć folią aluminiową i obciążyć np. ziarnem fasoli. Wstawić tartę do piekarnika na 20-30 minut, aż do bardzo lekkiego zarumienienia. Wyjąć, ostudzić. Masło rozpuścić, dodać cukier, śmietankę i miód, gotować aż się wszystko rozpuści stale mieszając. Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić na 6-8 plastrów, wrzucić do gotującego się masła z cukrem. Chwilę gotować, dodać obrany i starty na tarce imbir. Chwilę gotować, dodać 2 szklanki bakalii. Gotować jeszcze przez chwilę. Gorącą masę wyłożyć na podpieczone ciasto i wszystko jeszcze upiec w piekarniku przez 30 minut w 180 st C. Podawać trochę ostudzoną z lodami (można tę tartę też ostudzić i podgrzać tylko przed podaniem).
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii mają lody zielona budkaWersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas