Kawa wczoraj i dzisiaj
Spis treści
Autor Materiały Prasowe
Kawa kryje w sobie wiele tajemnic. Pijąc filiżankę aromatycznej kawy, mało kto zdaje sobie sprawę, np. z tego, że w I tysiącleciu p. n. e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Metoda preparowania i prażenia nasion rozpowszechniła się dopiero wtedy, gdy kupcy arabscy przywieźli kawę do Jemenu w XIII wieku. Od tamtej pory kawa wyrusza na podbój Europy... Odkryj historię przygotowywania najpopularniejszego napoju świata z Primą!
Pierwszy krok – przygotowanie ziarenSposób przygotowywania ziaren kawy zmieniały się na przestrzeni stuleci. Najstarsza metoda, stosowana do dziś, polega na suszeniu owoców kawowca na matach przez 2-3 tygodnie. Następnie owoce obiera się, oddzielając ziarna od miąższu. Innym, bardziej skomplikowanym sposobem, jest „metoda wodna” stosowana do obróbki najlepszych odmian kawy. Najpierw wsypuje się owoce do wody i wyławia tylko te pływające na powierzchni. Potem uwalnia się nasiona z miąższu pod bieżącą wodą. Następnie ziarna zanurza się w wodzie i zostawia do fermentacji. Na sam koniec myje się je i suszy na słońcu. Tak przygotowane ziarna mogą zostać poddane obróbce cieplnej. Palone surowe ziarna kawy zyskują aż 700 związków aromatyczno-smakowych, podczas gdy kawa zielona ma ich zaledwie 25. Kawę pali się ok. 15 minut w temp. 200 - 300 stopni, zazwyczaj w kraju docelowym, co gwarantuje najwyższą jakość, pełen smak i niezwykły aromat tak, jak w przypadku Cafe Primy Excellent. Specjalistyczne palarnie kawy takie jak, palarnia Primy w Sułaszewie, powstały dość późno. W Polsce pierwszy tego typu zakład założony został dopiero w 1822 roku. Wcześniej ziarna kawy sprzedawano w postaci surowej, a palono je w skomplikowanych maszynkach znajdujących się w domach. Drugi krok – parzenieTradycyjny sposób przygotowywania gorącego napoju polegał na zalewaniu mielonych ziaren kawy gorącą wodą. Przełomowym wynalazkiem okazał się filtr, wymyślony w 1809 roku przez Melittę Bentz. By poprawić jakość swojego ulubionego napoju, użyła po prostu kartki z zeszytu swojego syna. Dziś kawę przygotowuje się przeważnie w ekspresach przelewowych, w których woda przepływa automatycznie przez filtr ze zmieloną kawą. Rośnie również popularność ekspresów ciśnieniowych, które służą do przyrządzania espresso, stanowiącego podstawę innych napojów kawowych takich jak Latte, macchiato czy cappuccino. W XX wieku niezwykle popularna, ze względu na łatwość przygotowywania, stała się kawa rozpuszczalna, w postaci granulek, proszku lub kryształków. Ma rożne walory smakowe, moc i aromat. W ofercie Primy każdy na pewno znajdzie coś dla siebie – delikatną Finezją, aromatyczną Impresją, intensywną w smaku Rumbą czy pobudzającą Guaranesą.Trzeci krok – gdzie pićKawą można rozkoszować się w samotności lub w gronie przyjaciół. W zaciszu domowym lub w kawiarni – każdy sposób wydaje się być dobrym. Bez filiżanki tego aromatycznego napoju trudno nam wyobrazić sobie poranek, dzień w pracy czy pierwszą randkę. Popularne dzisiaj kawiarnie – miejsca, w których króluje kawa, a czas biegnie swoim tempem, wbrew temu, co można by sądzić, nie są nowym wynalazkiem. Istniały już w połowie XVI wieku w Konstantynopolu i nazywały się gahven khanen czyli ,,szkoły mądrości”, ponieważ w kawiarniach spotykali się uczeni i pisarze. W Europie kawiarnie pojawiły się pod koniec XVII wieku, najpierw w Paryżu, potem w Londynie, a następnie w większości miast europejskich, m.in. w Wiedniu i Budapeszcie. W Polsce pierwsze kawiarnie pojawiły się już w XVIII wieku – najpierw w Gdańsku, a później w Warszawie.Dla każdego coś kawowegoKawę początkowo spożywano bez dodatków, tak jak pili ją mieszkańcy Bliskiego Wschodu. W 1680 roku francuski lekarz zalecał picie kawy z mlekiem jako lekarstwo, a to oznaczało początek kariery niezwykle popularnej dziś kawy Latte. Do kawy dodawano także czekoladę i cukier, a w Polsce tłustą śmietanę. Dziś oprócz tradycyjnej małej czarnej mamy do wyboru dziesiątki jej odmian i wariantów: z mlekiem, śmietanką, przyprawami – cynamonem, kardamonem, wanilią, syropami czy alkoholem. Pija się ją na gorąco, ale wybornie smakują też wszelkie jej mrożone odmiany, popularne szczególnie w krajach śródziemnomorskich.
Ile kalorii ma pierś z kurczaka surowa
Wersja do druku
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma pieczona szynka wieprzowaIle kalorii ma pierś z kurczaka surowa
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn