Francuskie ciasto z lodami i ziarnem kawy w karmelu

Składniki:
1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta
1 jajko
½ szklanki cukru
karmel z kawą:
2 łyżki ziarna kawy
½ szklanki cukru
2 łyżki wody
lody Carte d’Or Tiramisu
Wykonanie:
Ciasto rozmrozić, rozłożyć na prostokąt i posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem i ciasno zwinąć w rulon (zawijać krótszy bok do środka). Roladę pokroić na plastry grubości 1 cm. Układać na papierze do pieczenia dociskając aby było zwarte i piec w 200 st C przez ok 10 minut, aż zbrązowieją. Ugotować karmel z cukru i wody, wrzucić do niego ziarno kawy, gdy będzie za gęsty dodać odrobinę wody, ponownie zagotować. Placki z ciasta francuskiego przekroić na połówki, przełożyć lodami, przykryć drugą połówką ciasta i polać karmelem z ziarnem kawy.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Jajecznica z 3 jajek kcalWersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas