Konserwanty i barwniki, czyli dodatki do żywności
Spis treści
Autor Natalia Tyszka
Odkąd pamiętamy produkty, które kupowaliśmy w sklepach zawierały pewne ilości konserwantów. Miały one na celu przedłużenie trwałości produktów, podniesienie walorów smakowych i poprawiały wygląd produktów spożywczych. Dzisiaj jednak ciężko jest już znaleźć cokolwiek, co tych konserwantów nie posiada lub przynajmniej nie ma ich zbyt wiele. Coraz częściej cierpimy na różnego rodzaju alergie czy zapadamy na niebezpieczne choroby i nowotwory. Okazuje się, że wpływ na to może mieć to, co jemy.

Wersja do druku

Nasz codzienny jadłospis zawiera całe rzesze konserwantów i przeróżnych barwników, o których coraz częściej nie jesteśmy informowani na etykietach produktowych. Zdarza się, że ich nazwy są dla nas niezrozumiałe i nie zdajemy sobie sprawy ze szkód, jakie mogą wyrządzić w naszym organizmie. Zamiast zdrowia mamy chemię.
W Polsce dopuszcza się do stosowania w przetwórstwie żywności około 200, a planuje się dopuszczenie około 1700-2000 substancji. Mniej niż 10% wszystkich dopuszczonych substancji dodatkowych to środki syntetyczne, ale zarówno one, jak i dodatki pochodzenia naturalnego stanowią tylko 0,5% spożywanej masy produktów. Dodatki te służą do barwienia a także do regulowania kwasowości produktów. Należy pamiętać, że ich stosowanie, poza syntetycznymi środkami zapachowo-smakowymi, regulują odpowiednie przepisy. Konserwanty opóźniają proces psucia się żywności, która powinna być spożyta przed upływem terminu ważności. Wszystkie powinny być sprawdzone pod względem bezpieczeństwa i skuteczności oraz zostać zaaprobowane przez kraje Unii Europejskiej. Oznacza się je literą „E”.
Kwas askorbinowy – stosowany jest w celu zapobiegania brązowieniu konserwowanych owoców i soków owocowych
Kwas cytrynowy – stosowany zarówno jako czynnik smakowy oraz jako regulator kwasowości.
Glutaminian sodu - stosowany w celu poprawy walorów smakowo-zapachowych. W kuchniach orientalnych stosowany jest jako sól. Możemy znaleźć go w sproszkowanych sosach, bulinach w kostkach, czy zupach w torebkach.
Beta-karoten – służy do barwienia masła. Znajduje się w trawie i paszy.
Żółcień kwasowa – określana jest symbolem E102. Jest niedopuszczalna w Polsce, ponieważ może wywoływać nadpobudliwość czy rozdrażnienie. Stosowana jako żółty barwnik do masła czy margaryny.
Dwutlenek siarki – stosowany do zapobiegania skażeń drożdżami powodującymi procesy fermentacyjne w żywności i odpowiedzialnymi za powstawanie alkoholu. Mogą wywołać atak astmy.
Kwasy organiczne (octowy, propionowy) – nie szkodliwe dla zdrowia człowieka. Dodawane do produktów zbożowych w celu zapobiegania ich pleśnieniu.
Polifosforany – umożliwiają zatrzymanie wody w produktach i są szeroko stosowane przy produkcji szynek i mrożonych przetworów mięsnych.
Lecytyna i monoglicerydy – to emulgatory, które potrzebne są do produkcji, produktów takich jak majonezy, margaryny oraz niskotłuszczowe produkty do smarowania pieczywa, stosowanych zamiast masła. Łączą olej z wodą i występują w soi i żółtku jaja.
Węglowodory – opryskiwano nimi owoce, by zapobiec ich sklejaniu. Dodaje je się do produkcji gumy do żucia oraz osłonek serów. Mogą się stopniowo gromadzić w układzie limfatycznym człowieka.
Sorbitol i ksylitom – substancje słodzące, są stosowane do produkcji słodyczy bezcukrowych: gumy do żucia czy produktów dla diabetyków.
W Polsce dopuszcza się do stosowania w przetwórstwie żywności około 200, a planuje się dopuszczenie około 1700-2000 substancji. Mniej niż 10% wszystkich dopuszczonych substancji dodatkowych to środki syntetyczne, ale zarówno one, jak i dodatki pochodzenia naturalnego stanowią tylko 0,5% spożywanej masy produktów. Dodatki te służą do barwienia a także do regulowania kwasowości produktów. Należy pamiętać, że ich stosowanie, poza syntetycznymi środkami zapachowo-smakowymi, regulują odpowiednie przepisy. Konserwanty opóźniają proces psucia się żywności, która powinna być spożyta przed upływem terminu ważności. Wszystkie powinny być sprawdzone pod względem bezpieczeństwa i skuteczności oraz zostać zaaprobowane przez kraje Unii Europejskiej. Oznacza się je literą „E”.
Kwas askorbinowy – stosowany jest w celu zapobiegania brązowieniu konserwowanych owoców i soków owocowych
Kwas cytrynowy – stosowany zarówno jako czynnik smakowy oraz jako regulator kwasowości.
Glutaminian sodu - stosowany w celu poprawy walorów smakowo-zapachowych. W kuchniach orientalnych stosowany jest jako sól. Możemy znaleźć go w sproszkowanych sosach, bulinach w kostkach, czy zupach w torebkach.
Beta-karoten – służy do barwienia masła. Znajduje się w trawie i paszy.
Żółcień kwasowa – określana jest symbolem E102. Jest niedopuszczalna w Polsce, ponieważ może wywoływać nadpobudliwość czy rozdrażnienie. Stosowana jako żółty barwnik do masła czy margaryny.
Dwutlenek siarki – stosowany do zapobiegania skażeń drożdżami powodującymi procesy fermentacyjne w żywności i odpowiedzialnymi za powstawanie alkoholu. Mogą wywołać atak astmy.
Kwasy organiczne (octowy, propionowy) – nie szkodliwe dla zdrowia człowieka. Dodawane do produktów zbożowych w celu zapobiegania ich pleśnieniu.
Polifosforany – umożliwiają zatrzymanie wody w produktach i są szeroko stosowane przy produkcji szynek i mrożonych przetworów mięsnych.
Lecytyna i monoglicerydy – to emulgatory, które potrzebne są do produkcji, produktów takich jak majonezy, margaryny oraz niskotłuszczowe produkty do smarowania pieczywa, stosowanych zamiast masła. Łączą olej z wodą i występują w soi i żółtku jaja.
Węglowodory – opryskiwano nimi owoce, by zapobiec ich sklejaniu. Dodaje je się do produkcji gumy do żucia oraz osłonek serów. Mogą się stopniowo gromadzić w układzie limfatycznym człowieka.
Sorbitol i ksylitom – substancje słodzące, są stosowane do produkcji słodyczy bezcukrowych: gumy do żucia czy produktów dla diabetyków.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas