Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta

Niezbędne składniki:
Makaron lasagne, 1/2 op.
Szpinak świeży, 0,5 kg
Ser ricotta, 250g
Cebula, 1 szt.
Czosnek, 2-3 ząbki
Pomidory bez skóry, 1 op.
Mąka, 3-5 łyżek
Masło, 1/3 kostki
Mleko, 250 ml
Ser żółty tarty, 150g
Przyprawy KAMIS:
Przyprawa kuchni włoskiej
Pieprz czarny mielony
Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
Sól morska z młynkiem
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, wcisnąć dwa ząbki czosnku, dodać pomidory, Przyprawę Kuchni Włoskiej, gotować 5-7 minut. Masło rozgrzać w rondlu, wsypać mąkę, podsmażyć, dodać mleko, zagotować, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Szpinak lekko poddusić na maśle, wymieszać z serem ricotta. W blaszce układać kolejno warstwami: makaron, sos pomidorowy, szpinak, sos beszamelowy. Ostatnią warstwę posypać tartym serem. Piec w 175 st. Celsjusza ok. 30 minut.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas