Świńska grypa zbiera swoje żniwo
Spis treści
Autor Natalia Tyszka
Od zeszłego piątku codziennie dochodzą do nas z mediów informacje na temat kolejnych ofiar świńskiej grypy. Jedni wpadają w panikę, denerwując się i martwiąc o swój stan zdrowia, inni tymczasem nie wierzą, że mogą zachorować. Tłumaczymy sobie, że na zwykłą grypę też można umrzeć i jeżeli będziemy o siebie należycie dbać nic złego nam nie grozi.

Wersja do druku

Nie należy jednak bagatelizować problemu i pobłażliwie traktować doniesienia z kraju. Nie ma wątpliwości, że wirus AH1N1 panuje i wciąż zapadają na niego kolejne ofiary. Nie dajmy się jednak zwariować. Musimy żyć normalnie, ale przy tym starać się, aby nasza higiena osobista była jak na najwyższym poziomie. Pamiętajmy, że osoby, które mają obniżoną odporność immunologiczną. Wtedy należy zachować najwyższą profilaktykę i kontrolę własnego stanu zdrowia.
Jak możemy sobie pomóc? Przede wszystkim na początku warto zwrócić uwagę na pierwsze objawy przypominające najczęściej objawy zwykłej grypy. Będą do nich należały: dreszcze, gorączka, problemy z oddychaniem, brak łaknienia, kaszel, ból gardła, bóle mięśni i stawów, może pojawić się także biegunka oraz wymioty. Kiedy zdiagnozujemy u siebie tego typu objawy jak najszybciej powinniśmy udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który zleci nam badanie na obecność wirusa AH1N1. Nie powinniśmy próbować wyleczyć się samodzielnie, ponieważ wirus świńskiej grypy jest odporny na dostępne leki antywirusowe. Chorym podaje się natomiast dostępne na rynku leki: Tamiflu i Relenza.
Aby nie dopuścić do zarażenia się grypą należy przestrzegać kilku ważnych porad, które sugerują nam epidemiolodzy. Jeżeli mamy tylko taką możliwość powinniśmy unikać miejsc publicznych, w których mamy do czynienia ze skupiskiem wielu ludzi, np. kina, kawiarnie, środki komunikacji miejskiej, dyskoteki. Starajmy się także unikać kontaktu z osobami chorymi na grypę. Częste mycie rąk również częściowo jest w stanie uchronić nas przed wirusem. Zaleca się mycie rąk przed każdym posiłkiem oraz po każdym powrocie do domu, używając ciepłej wody oraz mydła. Pamiętajmy o tym, że wirus może pozostawać na klamkach, a stamtąd przez ręce przedostawać się do organizmu.
Bardzo ważnym czynnikiem w walce z wirusem jest nasza dieta, bogata w witaminy i minerały, które wzmacniają naszą odporność. W okresie jesienno-zimowym należy szczególny nacisk położyć na to, jak się odżywiamy. Nie żałujmy sobie sporych dawek warzyw i owoców, a także ryb oraz mięsa. Możemy także przyjmować suplementy, takie jak np. tran, czy olej z rekina, który szczególnie działają na podwyższenie odporności organizmu.
Jak możemy sobie pomóc? Przede wszystkim na początku warto zwrócić uwagę na pierwsze objawy przypominające najczęściej objawy zwykłej grypy. Będą do nich należały: dreszcze, gorączka, problemy z oddychaniem, brak łaknienia, kaszel, ból gardła, bóle mięśni i stawów, może pojawić się także biegunka oraz wymioty. Kiedy zdiagnozujemy u siebie tego typu objawy jak najszybciej powinniśmy udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który zleci nam badanie na obecność wirusa AH1N1. Nie powinniśmy próbować wyleczyć się samodzielnie, ponieważ wirus świńskiej grypy jest odporny na dostępne leki antywirusowe. Chorym podaje się natomiast dostępne na rynku leki: Tamiflu i Relenza.
Aby nie dopuścić do zarażenia się grypą należy przestrzegać kilku ważnych porad, które sugerują nam epidemiolodzy. Jeżeli mamy tylko taką możliwość powinniśmy unikać miejsc publicznych, w których mamy do czynienia ze skupiskiem wielu ludzi, np. kina, kawiarnie, środki komunikacji miejskiej, dyskoteki. Starajmy się także unikać kontaktu z osobami chorymi na grypę. Częste mycie rąk również częściowo jest w stanie uchronić nas przed wirusem. Zaleca się mycie rąk przed każdym posiłkiem oraz po każdym powrocie do domu, używając ciepłej wody oraz mydła. Pamiętajmy o tym, że wirus może pozostawać na klamkach, a stamtąd przez ręce przedostawać się do organizmu.
Bardzo ważnym czynnikiem w walce z wirusem jest nasza dieta, bogata w witaminy i minerały, które wzmacniają naszą odporność. W okresie jesienno-zimowym należy szczególny nacisk położyć na to, jak się odżywiamy. Nie żałujmy sobie sporych dawek warzyw i owoców, a także ryb oraz mięsa. Możemy także przyjmować suplementy, takie jak np. tran, czy olej z rekina, który szczególnie działają na podwyższenie odporności organizmu.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas