Jesienno-zimowe przebudzenie
Spis treści
Autor
Jesień i zima to okres, w którym słupek rtęci coraz częściej wskazuje temperatury minusowe. Dni są coraz zimniejsze, wietrzne i deszczowe. Nierzadko pada również śnieg. Brak światła słonecznego nie nasyca optymizmem. Czy można jednak przezwyciężyć falę ogarniającego zniechęcenia oraz ogólną apatię? Można, a nawet trzeba! W tym okresie niezwykle istotna będzie właściwie zbilansowana dieta.
Powszechnie wiadomo, że na gorszy nastrój niezależnie od pory roku, zalecana jest aktywność fizyczna. Nasz organizm pozytywnie pobudzony do ruchu zaczyna właściwie funkcjonować. Jesienią i zimą polecaną formą aktywności, pomimo zimniejszych dni, jest ruch na świeżym powietrzu. Wystarczy klika minut dziennie szybkiego spaceru na świeżym powietrzu, aby jesienno-zimowa chandra poszła w zapomnienie. Drugim, niezwykle istotnym czynnikiem, do utrzymania organizmu w dobrej formie jest właściwie dobrane menu. Prawidłowo skomponowana dieta, dostarcza organizmowi odpowiednie ilości białka, witamin oraz składników mineralnych. Najlepiej jeśli są one dostarczane do naszego organizmu w naturalnej postaci, czyli w produktach, które spożywamy na co dzień. Wszyscy wiemy, że w zdrowej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców, ale rzadziej doceniamy mięso i wędliny jako źródła cennych oraz potrzebnych składników pokarmowych.
Niezbędnymi witaminami oraz mikroelementami w walce z jesiennym osłabieniem są witamina B12, żelazo, cynk oraz białko. Witamina B12 jest niezbędna w procesie funkcjonowania wszystkich komórek naszego organizmu. Jej niedobór powoduje niedokrwistość, której objawem jest zmęczenie i apatia. „Powinniśmy mieć na uwadze, że organizm nie jest w stanie sam sobie jej wytworzyć, a w naturalnej formie dostępna jest w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednak, aby dieta była uboga w niezdrowe tłuszcze, wybierajmy wysokogatunkowe wędliny. W ofercie Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka” jest to grupa produktów z linii Kurpiowska Chata.”– powiedziała Irena Mamińska, pełnomocnik zarządu ds. jakości Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka”. Kolejnym niezwykle istotnym składnikiem dla naszego organizmu jest żelazo. Jego niedobór może powodować anemię. W szczególności dieta kobiet, powinna być bogata w ten składnik. Produkty pochodzenia zwierzęcego są najlepszym źródłem żelaza, ponieważ jego przyswajalność jest zdecydowanie wyższa niż np. w produktach roślinnych. Z kolei cynk podnosi naszą odporność, tak niezbędną w okresie jesienno-zimowym. Kolejnym niezbędnym makroskładnikiem w naszej diecie powinno być białko. Składnik ten pełni funkcje budulcowe i reguluje proces przemiany materii w naszym organizmie. Wiemy, że dobrym źródłem białka są nabiał oraz ryby, ale także produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczą nam niezbędnego dla naszego organizmu białka.
Podczas jesiennych dni i wieczorów gorąco polecane są ciepłe dania, które dzięki odpowiednim przyprawom doskonale rozgrzeją zziębnięty organizm.
Gorące danie na zimne wieczory – ryż z warzywami i kiełbasą z kurpiowskiej chaty
Składniki
• 20 dag kiełbasy,
• 4 papryki (czerwona i żółta),
• 4 duże pomidory,
• 3 małe cebule,
• mała papryczka chili,
• 3 ząbki czosnku,
• 20 dag ryżu,
• 2 szklanki bulionu,
• 3 łyżki oleju,
• łyżka posiekanego oregano,
• sól, pieprz
Czas przygotowania: 45 min. Paprykę należy umyć i oczyścić z nasion. Następnie pokroić w cienkie paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać razem z oczyszczoną z pestek papryczką chili i obranymi ząbkami czosnku. Kiełbasę pokroić na 2-3 cm. Każdą część naciąć w 2-3 miejscach. Do rozgrzanego rondla (wlać 3 łyżki oleju), włożyć cebulę z czosnkiem oraz chili. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać paprykę, kiełbasę, pomidory oraz ryż. Zalać gorącym bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Podgrzać aż bulion zacznie wrzeć. Następnie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut (ryż powinien być miękki). Podawać na ciepło. Potrawę można poruszyć posiekaną natką pietruszki.
Ile kalorii ma flądra wędzona
Ile kalorii ma makaron z kiełbasą
drogi oddechowe
Wersja do druku
Niezbędnymi witaminami oraz mikroelementami w walce z jesiennym osłabieniem są witamina B12, żelazo, cynk oraz białko. Witamina B12 jest niezbędna w procesie funkcjonowania wszystkich komórek naszego organizmu. Jej niedobór powoduje niedokrwistość, której objawem jest zmęczenie i apatia. „Powinniśmy mieć na uwadze, że organizm nie jest w stanie sam sobie jej wytworzyć, a w naturalnej formie dostępna jest w produktach pochodzenia zwierzęcego. Jednak, aby dieta była uboga w niezdrowe tłuszcze, wybierajmy wysokogatunkowe wędliny. W ofercie Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka” jest to grupa produktów z linii Kurpiowska Chata.”– powiedziała Irena Mamińska, pełnomocnik zarządu ds. jakości Zakładów Mięsnych „Pekpol Ostrołęka”. Kolejnym niezwykle istotnym składnikiem dla naszego organizmu jest żelazo. Jego niedobór może powodować anemię. W szczególności dieta kobiet, powinna być bogata w ten składnik. Produkty pochodzenia zwierzęcego są najlepszym źródłem żelaza, ponieważ jego przyswajalność jest zdecydowanie wyższa niż np. w produktach roślinnych. Z kolei cynk podnosi naszą odporność, tak niezbędną w okresie jesienno-zimowym. Kolejnym niezbędnym makroskładnikiem w naszej diecie powinno być białko. Składnik ten pełni funkcje budulcowe i reguluje proces przemiany materii w naszym organizmie. Wiemy, że dobrym źródłem białka są nabiał oraz ryby, ale także produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczą nam niezbędnego dla naszego organizmu białka.
Podczas jesiennych dni i wieczorów gorąco polecane są ciepłe dania, które dzięki odpowiednim przyprawom doskonale rozgrzeją zziębnięty organizm.
Gorące danie na zimne wieczory – ryż z warzywami i kiełbasą z kurpiowskiej chaty
Składniki
• 20 dag kiełbasy,
• 4 papryki (czerwona i żółta),
• 4 duże pomidory,
• 3 małe cebule,
• mała papryczka chili,
• 3 ząbki czosnku,
• 20 dag ryżu,
• 2 szklanki bulionu,
• 3 łyżki oleju,
• łyżka posiekanego oregano,
• sól, pieprz
Czas przygotowania: 45 min. Paprykę należy umyć i oczyścić z nasion. Następnie pokroić w cienkie paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać razem z oczyszczoną z pestek papryczką chili i obranymi ząbkami czosnku. Kiełbasę pokroić na 2-3 cm. Każdą część naciąć w 2-3 miejscach. Do rozgrzanego rondla (wlać 3 łyżki oleju), włożyć cebulę z czosnkiem oraz chili. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać paprykę, kiełbasę, pomidory oraz ryż. Zalać gorącym bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Podgrzać aż bulion zacznie wrzeć. Następnie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut (ryż powinien być miękki). Podawać na ciepło. Potrawę można poruszyć posiekaną natką pietruszki.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma papryka zielonaIle kalorii ma flądra wędzona
Ile kalorii ma makaron z kiełbasą
drogi oddechowe
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn