Masło czy margaryna?
Spis treści
Autor Natalia Tyszka
Od wielu, wielu lat trwa zagorzała dyskusja, co do zalet oraz przeciwwskazań spożywania masła i margaryny. Tak naprawdę sami już nie wiem, co jest dla nas dobre i zdrowsze. Z pewnością jednak z jednym i z drugim nie powinniśmy przesadzać i stosowanie ich z umiarem nie powinno nieść za sobą konsekwencji.
Wersja do druku
Większość specjalistów do spraw żywienia twierdzi, że zdrowsze jest masło stosowane z umiarem i rozsądkiem. Wynika to głównie z tego, że zawiera w sobie naturalny tłuszcz, w przeciwieństwie do margaryny, która ma w sobie wiele dodanych substancji konserwujących i barwników. Masło i margaryna mają w sobie bardzo podobny skład, jeżeli chodzi o zawartość tłuszczu. Dostarczają przeciętnie 81% tłuszczu oraz 740 kcal w 100 g.
Do produkcji margaryny stosuje się same oleje roślinne w połączeniu z tłuszczami zwierzęcymi czy olejami rybnymi. Margaryna posiada w swoim składzie zawiera także wodę, serwatkę, emulgatory „wiążące” olej z wodą, sól oraz substancje barwiące i aromatyzujące. Obowiązkowo jest ona także wzbogacona o witaminy A i D, czyli naturalne składniki masła. Są one istotne w trosce o nasz wzrok, a także przy wchłanianiu wapnia, które jest niezbędne dla utrzymania zdrowych kości i zębów. Podczas jej produkcji płynne oleje przekształcają się w stałą konsystencję. Proces uwodornienia doprowadza m.in. właśnie do utwardzania olejów oraz do zmiany budowy chemicznej, polegającej na przekształcaniu niektórych nienasyconych kwasów tłuszczowych w zmienione formy trans. To właśnie one przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu.
Margaryny miękkie dostępne w sklepach są bardzo podobne w swoim składzie i właściwościach do masła. Zawierają one znacznie mniejsze ilości tłuszczów zwierzęcych oraz kwasów tłuszczowych trans. Są również dobrym źródłem witaminy E.
Pamiętajmy o tym, że bez względu na to, co wybierzemy powinniśmy zachować umiar. Masło zarówno jak margaryna są wysokokaloryczne i przyczyniają się znacznie do wzrostu poziomu choresterolu, który zaniedbany w konsekwencji prowadzi do choroby wieńcowej.
Do produkcji margaryny stosuje się same oleje roślinne w połączeniu z tłuszczami zwierzęcymi czy olejami rybnymi. Margaryna posiada w swoim składzie zawiera także wodę, serwatkę, emulgatory „wiążące” olej z wodą, sól oraz substancje barwiące i aromatyzujące. Obowiązkowo jest ona także wzbogacona o witaminy A i D, czyli naturalne składniki masła. Są one istotne w trosce o nasz wzrok, a także przy wchłanianiu wapnia, które jest niezbędne dla utrzymania zdrowych kości i zębów. Podczas jej produkcji płynne oleje przekształcają się w stałą konsystencję. Proces uwodornienia doprowadza m.in. właśnie do utwardzania olejów oraz do zmiany budowy chemicznej, polegającej na przekształcaniu niektórych nienasyconych kwasów tłuszczowych w zmienione formy trans. To właśnie one przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu.
Margaryny miękkie dostępne w sklepach są bardzo podobne w swoim składzie i właściwościach do masła. Zawierają one znacznie mniejsze ilości tłuszczów zwierzęcych oraz kwasów tłuszczowych trans. Są również dobrym źródłem witaminy E.
Pamiętajmy o tym, że bez względu na to, co wybierzemy powinniśmy zachować umiar. Masło zarówno jak margaryna są wysokokaloryczne i przyczyniają się znacznie do wzrostu poziomu choresterolu, który zaniedbany w konsekwencji prowadzi do choroby wieńcowej.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn