Masło czy margaryna?
Spis treści
Autor Natalia Tyszka
Od wielu, wielu lat trwa zagorzała dyskusja, co do zalet oraz przeciwwskazań spożywania masła i margaryny. Tak naprawdę sami już nie wiem, co jest dla nas dobre i zdrowsze. Z pewnością jednak z jednym i z drugim nie powinniśmy przesadzać i stosowanie ich z umiarem nie powinno nieść za sobą konsekwencji.

Wersja do druku

Większość specjalistów do spraw żywienia twierdzi, że zdrowsze jest masło stosowane z umiarem i rozsądkiem. Wynika to głównie z tego, że zawiera w sobie naturalny tłuszcz, w przeciwieństwie do margaryny, która ma w sobie wiele dodanych substancji konserwujących i barwników. Masło i margaryna mają w sobie bardzo podobny skład, jeżeli chodzi o zawartość tłuszczu. Dostarczają przeciętnie 81% tłuszczu oraz 740 kcal w 100 g.
Do produkcji margaryny stosuje się same oleje roślinne w połączeniu z tłuszczami zwierzęcymi czy olejami rybnymi. Margaryna posiada w swoim składzie zawiera także wodę, serwatkę, emulgatory „wiążące” olej z wodą, sól oraz substancje barwiące i aromatyzujące. Obowiązkowo jest ona także wzbogacona o witaminy A i D, czyli naturalne składniki masła. Są one istotne w trosce o nasz wzrok, a także przy wchłanianiu wapnia, które jest niezbędne dla utrzymania zdrowych kości i zębów. Podczas jej produkcji płynne oleje przekształcają się w stałą konsystencję. Proces uwodornienia doprowadza m.in. właśnie do utwardzania olejów oraz do zmiany budowy chemicznej, polegającej na przekształcaniu niektórych nienasyconych kwasów tłuszczowych w zmienione formy trans. To właśnie one przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu.
Margaryny miękkie dostępne w sklepach są bardzo podobne w swoim składzie i właściwościach do masła. Zawierają one znacznie mniejsze ilości tłuszczów zwierzęcych oraz kwasów tłuszczowych trans. Są również dobrym źródłem witaminy E.
Pamiętajmy o tym, że bez względu na to, co wybierzemy powinniśmy zachować umiar. Masło zarówno jak margaryna są wysokokaloryczne i przyczyniają się znacznie do wzrostu poziomu choresterolu, który zaniedbany w konsekwencji prowadzi do choroby wieńcowej.
Do produkcji margaryny stosuje się same oleje roślinne w połączeniu z tłuszczami zwierzęcymi czy olejami rybnymi. Margaryna posiada w swoim składzie zawiera także wodę, serwatkę, emulgatory „wiążące” olej z wodą, sól oraz substancje barwiące i aromatyzujące. Obowiązkowo jest ona także wzbogacona o witaminy A i D, czyli naturalne składniki masła. Są one istotne w trosce o nasz wzrok, a także przy wchłanianiu wapnia, które jest niezbędne dla utrzymania zdrowych kości i zębów. Podczas jej produkcji płynne oleje przekształcają się w stałą konsystencję. Proces uwodornienia doprowadza m.in. właśnie do utwardzania olejów oraz do zmiany budowy chemicznej, polegającej na przekształcaniu niektórych nienasyconych kwasów tłuszczowych w zmienione formy trans. To właśnie one przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu.
Margaryny miękkie dostępne w sklepach są bardzo podobne w swoim składzie i właściwościach do masła. Zawierają one znacznie mniejsze ilości tłuszczów zwierzęcych oraz kwasów tłuszczowych trans. Są również dobrym źródłem witaminy E.
Pamiętajmy o tym, że bez względu na to, co wybierzemy powinniśmy zachować umiar. Masło zarówno jak margaryna są wysokokaloryczne i przyczyniają się znacznie do wzrostu poziomu choresterolu, który zaniedbany w konsekwencji prowadzi do choroby wieńcowej.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników