Niedoceniane dyniowate
Spis treści
Autor Materiały Prasowe
Kalendarzowy koniec lata to raj dla jaroszy i nie tylko. Na targowiskach pojawiają się różnorodne warzywa. Ale czy potrafimy korzystać z tych dobrodziejstw? Czy wiemy, jaką wartość odżywczą posiadają? Mimo zalet smakowych warzywa dyniowate są mało doceniane w naszej kuchni. A powinny stanowić regularną pozycję w naszym codziennym jadłospisie - bowiem są bogatym źródłem karotenu, witaminy C, kwasu foliowego, a także błonnika i składników mineralnych.
Niedoceniane dyniowate. Weight Watchers® zaleca spożywanie warzyw dyniowatych.Kalendarzowy koniec lata to raj dla jaroszy i nie tylko. Na targowiskach pojawiają się różnorodne warzywa. Ale czy potrafimy korzystać z tych dobrodziejstw? Czy wiemy, jaką wartość odżywczą posiadają? Mimo zalet smakowych warzywa dyniowate są mało doceniane w naszej kuchni. A powinny stanowić regularną pozycję w naszym codziennym jadłospisie - bowiem są bogatym źródłem karotenu, witaminy C, kwasu foliowego, a także błonnika i składników mineralnych. „Dają wiele możliwości kulinarnych i odwzajemniają się smakowitością potraw. Nie jest powszechnie wiadome, że warzywa dyniowate są bogate w błonnik nierozpuszczalny, dzięki czemu pomagają w kuracjach odchudzających. Są niskokaloryczne i beztłuszczowe, zawierają bardzo duże ilości beta karotenu i w ogóle nie mają sodu, cenna zaleta dla osób z nadciśnieniem tętniczym.” – powiedziała dr n med. specjalista chorób wewnętrznych i dietetyki Magdalena Białkowska. Przyjrzyjmy się więc bliżej tym często niedocenionym, a jakże wartościowym warzywom, może znajdziemy tu także coś dla siebie... Dynia, kabaczek, patison, cukinia to wg PLANU PUNKTÓW™ Weight Watchers® 0 PUNKTÓW™.Dynia zwyczajna (Cucurbite pepo) uprawiana już od ponad 5 tysięcy lat przed naszą erą na terenie południowej części Ameryki Północnej. Warzywo trafiło do Europy za pośrednictwem hiszpańskich żeglarzy. Dynia jest cennym, niskokalorycznym warzywem, zawierającym spore ilości witamin: beta-karoten, witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy, witaminę C, składniki mineralne: potas, magnez, wapń, żelazo, oraz pektyny. Spożywa się zarówno mięsiste ściany zalążni, jak i wysuszone, kremowo-białe nasiona o znacznej wartości odżywczej: jest w nich cynk, żelazo, wapń, selen, miedź, mangan, witamina E i lecytyna. Nasiona zawierają bardzo dużo fitosteroli i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w ścianach naczyń krwionośnych złogów cholesterolu, a co za tym idzie, zapobiegają miażdżycy. Dynia wzmacnia także system immunologiczny, działając odkwaszająco na organizm. Owoce dyni mogą zastąpić w żywieniu ziemniaki - po rozprażeniu na ciepło miąższu i przetarciu go, otrzymane purée ma bardzo wysoką zawartość beta-karotenu i znaczną ilość potasu i wapnia.Kabaczek (Cucurbita pepo) pochodzi z południowej części Ameryki Środkowej. Jest bardzo popularnym warzywem w Europie, południowej części Rosji, a także na Bałkanach. Kabaczek jest niskokaloryczny, o niezbyt dużej wartości odżywczej. Główną jego zaletą jest wyborny smak. Ponadto odkwasza organizm oraz przyspiesza perystaltykę jelit. Zastosowanie kabaczków w kuchni jest szerokie; przyrządza się z nich zupy, drugie dania, sałatki, surówki, marynaty a także desery. Patison (Cucurbita pepo var. patisoniana) - odmiana dyni zwyczajnej. Pochodzi z Ameryki Środkowej, najchętniej wykorzystywany w kuchni południowej Europy. Chyba najbardziej niedocenione warzywo w Polsce. A szkoda, bo patison jest bardzo zdrowy i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Zawiera witaminę C oraz składniki mineralne zwłaszcza potas. Dietetycy cenią jego wysokie wartości odżywcze. To lekkostrawne i smaczne warzywo jest godne polecenia zwłaszcza dla osób z nadwagą i z nadciśnieniem. Do spożycia nadają się owoce we wszystkich fazach rozwojowych. Patison można wykorzystać do bigosu warzywnego, można go faszerować, panierować, podawać tak jak kalafior lub w postaci marynowanej. Cukinia (Cucurbita pepo var. giromontina) - odmiana botaniczna dyni zwyczajnej. Pochodzi z południowo-wschodniej części Ameryki Północnej. Obecnie szeroko rozpowszechniona w krajach zachodniej Europy. Cukinia jest cennym warzywem bogatym w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten. Istotne jest to, że nie kumuluje metali ciężkich. Zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. Cukinia jest niskokaloryczna, idealnie nadaje się do pogryzania między posiłkami na surowo. Krótko mówiąc: cukinia to samo zdrowie. Warzywo stanowi świetny dodatek do placków, które są o wiele delikatniejsze i smaczniejsze od ziemniaczanych. Młode warzywa można dodawać do surówek, dusić, nadają się na konfitury i marynaty. Cukinia jest też dobra do zagęszczania potraw typu strogonow czy leczo.
Cukinia gotowana kcal
Ile kalorii ma ugotowany ziemniak
Ile kalorii ma strogonow
Wersja do druku

Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bigosCukinia gotowana kcal
Ile kalorii ma ugotowany ziemniak
Ile kalorii ma strogonow
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników