Świąteczne szaleństwa przy stole

Wspaniałe potrawy przygotowane specjalnie na świąteczne dni nie dają spokoju i każą się zjadać w naprawdę sporych ilościach.
Świąteczny czas powinno odmierzać się nie w godzinach ani minutach, tylko w talerzach i talerzykach albo w pochłanianych kaloriach, których przez te kilka świątecznych dni zjada się niewyobrażalnie dużo. Wyjątkowy świąteczny apetyt jest podsycany i często nawet tłumaczony tradycją, która nakazuje na wigilijnym stole postawić aż dwanaście różnych potraw i koniecznie wszystkich spróbować! Dwanaście potraw w wigilijny wieczór to dużo, a przecież święta to nie tylko wigilia…są jeszcze dwa calusieńkie świąteczne dni, które spędzane w rodzinnym gronie skupiają wszystkich domowników i świątecznych gości przy stole i oparte są na próbowaniu, podjadaniu, rozkoszowaniu się i delektowaniu całą masą przeróżnych smakołyków. Ryba po grecku, ryba w oleju, ryba smażona, ryba w śmietanie, pierogi, uszka, słodka kutia z miodem i orzechami, panierowane w cieście grzyby i mnóstwo innych smażono - pieczonych potraw. W menu kolejnych świątecznych dni występują wcale nie lżejsze pozycje - równie cudownie pyszne jak i tuczące. Świąteczne śniadanie, pod którym ugina się stół, obfite jest w sałatki jarzynowe i ziemniaczane, grzybki, wędliny i duuuużo chlebka, natomiast obiad zależy oczywiście od fantazji i czasu jakim dysponowała gospodyni i mogą to być wigilijne pierogi albo pełnowymiarowy obiad z ziemniakami, mięsem i mącznym sosem. Bardzo ważne jest także to, co następuje niedługo po obiedzie - mowa oczywiście o podwieczorku, składającym się z kawki lub ewentualnie herbatki oraz pysznych, świątecznych, słodkich ciast, ciasteczek i wszelakich wypieków…
Niewątpliwie święta to czas, w którym jemy zdecydowanie więcej niż zwykle. Wspaniałe potrawy przygotowane specjalnie na świąteczne dni nie dają spokoju i każą się zjadać w naprawdę sporych ilościach. Czy to oznacza, że jesteśmy skazani na poświątecznego kaca żywieniowego, który już do zabawy sylwestrowej będzie nam przypominał o chwili świątecznego zapomnienia? Przecież takie uroczyście i obficie obchodzone święta są tylko dwa razy w roku! Dla wszystkich tych, którzy jednak skrzętnie liczą kalorie i nawet w święta są w stanie odmówić sobie pierożków, ciasta, uszek i innych pyszności mamy naprawdę świetną wiadomość. Kochani!!! Jedzmy pierogi, jedzmy uszka i jedzmy ciasto!!! Jedzmy to wszystko nie tylko w święta!!! Jedzmy i nie tyjmy, bo przecież mamy Fabacum – absolutną innowację w odchudzaniu! Zawarta w wyciągu z fasoli fasolamina jest związkiem o naukowo i klinicznie potwierdzonych właściwościach polegających na hamowaniu trawienia skrobi znajdującej się w takich produktach spożywczych, jak np. ziemniaki, pieczywo, makaron, pierogi, naleśniki, ryż czy kukurydza. Głównym składnikiem produktu jest wyciąg ze sproszkowanych nasion, działający jako neutralizator skrobi - czynnik blokujący działanie enzymu alfa amylazy, który uczestniczy w metabolizmie węglowodanów - głównie zaś skrobi. Jak to działa? Skrobia rozkładana jest w organizmie na glukozę (cukier prosty), która stanowi główny materiał energetyczny w organizmie człowieka. Rezerwy glukozy magazynowane są w postaci glikogenu w mięśniach oraz wątrobie. Spożywanie zbyt kalorycznych lub obfitych posiłków prowadzi do powstania nadwyżki glukozy, która łatwo przetwarzana jest na tłuszcz zapasowy, czyli tkankę tłuszczową. Wyciąg z fasoli, hamując działanie alfa amylazy zapobiega rozkładowi skrobi, która nie ulega strawieniu i przyswojeniu w organizmie, lecz zostaje wydalona w niestrawionej postaci poza ustrój.
W taki sposób organizm otrzymuje mniejszą ilość energii. Nie powstają nadwyżki energetyczne (nadmierna ilość glukozy) przekształcane w tkankę tłuszczową. Wyciąg z fasoli zapobiega przybieraniu na wadze, a nawet wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów. Dzięki temu bez żadnych obaw można jeść wysokoskrobiowe produkty, nie martwiąc się o kalorie z nich pochodzące. Fabacum zalecany jest osobom, które w sposób naturalny i skuteczny chcą zmniejszyć masę. Nie trzeba już chyba nic więcej dodawać, jedyne co należy zrobić to zaopatrzyć się w Fabacum Vitana, chwycić widelec w dłoń, wygodnie usiąść przy stole i napawając się cudownym zapachem świątecznych potraw niecierpliwie wypatrywać pierwszej gwiazdki:)
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Pierogi ruskie kalorie 10 sztIle kalorii ma bułka z ziarnami
Salceson ozorkowy czarny kalorie
Pieczone ziemniaki fit kalorie
Kergulena jak przyrządzić
Ile kalorii mają grzyby w occie
Ile kalorii mają pierogi ruskie
Wersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas