Szarlotka z polewą miodowo-migdałową

Składniki:
1 Budyń o smaku śmietankowym WINIARY
200 g mąki
225 g cukru
1 jajko
190 g masła
2 kg jabłek
sok z 1 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 g rodzynków
1 łyżka miodu
60 g płatków migdałowych
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Ciasto: Z mąki, 100 g cukru, jajka i 130 g masła zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 0,5 godz. Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem formując brzegi.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dusić przez 10 minut z 50 g masła, 50 g cukru i rodzynkami. Zagęścić Budyniem śmietankowym (proszkiem) i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na ciasto.
Polewa: Pozostałe masło (10 g) i cukier (75 g), miód, płatki migdałowe i mleko połączyć, zagotować. Gorącą polewę wylać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut w temp. 180-200 stopni C. Kroić schłodzone.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Actimel Truskawkowy kcalWersja do druku
Szukaj
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników
Jak dbać o instalacje i urządzenia AGD? Rola soli tabletkowanej w zmiękczaniu wody
Woda wykorzystywana w naszych domach często zawiera dużą ilość minerałów, takich jak wapń i magnez, które powodują jej twardość. Nadmiar
7 najlepszych zabiegów medycyny estetycznej – co jest teraz na topie?
Medycyna estetyczna zyskuje coraz większą popularność, a nowoczesne technologie pozwalają na skuteczne poprawienie wyglądu bez konieczności przeprowadzan