Daj radę wzdęciom
Są kobiety, które nie znają tej dolegliwości, podobnie jak większość mężczyzn. Wzdęcia mogą być następstwem przebytej choroby układu pokarmowego lub występują samoistnie w ciągu dnia po spożyciu posiłku. Czym właściwie są? Dolegliwością tą nazywamy gromadzenie się dużej ilości gazów jelitowych, co bywa bardzo dokuczliwe. Substancje lotne wytwarzane w jelitach na skutek zaburzeń w procesie trawienia powodują nieprzyjemne uczucie obrzmienia i napełnienia. Jest to dość dokuczliwa dolegliwość, o której nie wypada nam mówić.
Wszyscy w pewnym stopniu odczuwają wzdęcia, zwłaszcza po zjedzeniu niektórych pokarmów, takich jak np. fasola, kapusta czy groch. W tym jednak przypadku są one naturalnym efektem działania bakterii jelitowych. Na węglowodany i białka, które nie zostały strawione. Powodują one częste, niekontrolowane uchodzenie gazów jelitowych, o bardzo nieprzyjemnym zapachu. Silne wzdęcia mogą być przyczyną wielu dotkliwych kolek lub prowadzić do stałego, dokuczliwego uczucia napięcia w naszej jamie brzusznej. Jeżeli prowadzą do bardzo silnych bólów, wtedy też trudno je odróżnić od innych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Czasem nadmierne wzdęcia mogą być objawem innego stanu chorobowego, takiego jak chroniczne zaparcia, wrzody żołądka lub choroba Crohna.
Wzdęcia mają różnorakie przyczyny. Może je powodować także zbyt duża ilość połykanego powietrza oraz zbyt szybkie i łapczywe jedzenie. Zwiększone tworzenie się gazów w jelitach może być również powodem upośledzenie procesów trawiennych w przebiegu chorób wątroby, trzustki, dróg żółciowych, jelita grubego. Wzdęcia bywają często następstwem wykonanego wcześniej zabiegu operacyjnego w obrębie jamy brzusznej lub choroby ośrodkowego układu nerwowego, rozlanego zapalenia otrzewnej. Podatność na wzdęcia jest sprawą indywidualną. Ich intensywność można zmniejszyć, unikając ciężko strawnych potraw, gazowanych napojów, jedząc powoli i dobrze przełykając pokarm. Pomocne może okazać się dodanie ziół lub przypraw ułatwiających trawienie do potraw wzdymających, takich jak brukselki, nasion strączkowych, kapusty, itp. Przy takich dolegliwościach dla niektórych pomocny bywa balsam cytrynowy, rozmarynowy, szałwiowy, tymiankowy, cząbrowi oraz nasiona kminku i kopru.
Aby uniknąć wzdęć przed przygotowaniem potraw z roślin strączkowych należy moczyć je przez kilka godzin przed gotowaniem. Następnie gotować w dużej ilości wody. Pomaga to zmniejszyć w nich zawartość nietrafionych cukrów wywołujących wzdęcia. Pomóc sobie możemy spożywając jogurty z żywymi kulturami bakterii. Herbata z mięty pieprzowej czy kopru działa rozluźniająco na mięśnie okrężnicy, pomagając złagodzić nieprzyjemne uczucie wzdęcia.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Groch gotowany wartości odżywczeWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn