Dziczyzna w postaci mrożonej i takież grzyby dostępne są cały rok, choć to bardzo sycące danie polecam raczej na chłodniejsze miesiące, których – na szczęście dla śmietany, boczku i lubiących taką kuchnię – jest w Polsce większość. Składniki:600 g mięsa z dzika bez kości (łopatka lub udziec)50 g masła1 duża cebula2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku100 g surowego wędzonego boczku250 g prawdziwków200 ml kwaśnej śmietany1 płaska łyżka mąkisólświeżo zmielony czarny pieprzMięso pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło, dodać startą cebulę, lekko zrumienić. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać paprykę, wymieszać, postawić na ogniu, dodać mięso, podlać odrobiną gorącej wody, nieco posolić i popieprzyć, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby dolewając trochę wody. W osobnym naczyniu podsmażyć pokrojony w paski boczek, dodać oczyszczone i pokrojone grzyby, posolić i dusić, aż sok, który puszczą, odparuje. Dodać grzyby z boczkiem do mięsa, a następnie śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z kluseczkami galuszka.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Boczek wędzony wartości odżywcze
Boczek wędzony biedronka kalorie
Troć wędzona kalorie

Wersja do druku