Naleśniki z makiem
Spis treści
Autor
By całość uczynić jeszcze bardziej interesującą, rodzynki można wcześniej namoczyć w alkoholu, na przykład w dobrym rumie lub brandy.
Składniki:ciasto:3 jajka250 g mąki200 ml mleka3 łyżki oleju słonecznikowego150 ml wody sodowej2 łyżeczki cukrusólfarsz:120 g maku80 g cukru100 ml mleka2 torebki cukru waniliowego z prawdziwą waniliągarść rodzyneksólZ podanych składników wyrobić gładkie ciasto o kremowej konsystencji, odstawić na kilkanaście minut, na patelni lekko nasmarowanej tłuszczem smażyć z obu stron naleśniki.Mak zemleć, przełożyć do makutry, dołożyć cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli, dolewać stopniowo gorące mleko, ucierając kopyścią, dodać rodzynki, wymieszać. Farszem nadziewać naleśniki, składać w kopertę, smażyć na maśle na rumiano, podawać na gorąco posypane cukrem pudrem.
Wersja do druku
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Koper włoski - właściwościWersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war