Choroba Alzheimera – jak z nią żyć
Historia choroby
W 1901 roku niemiecki psychiatra dr Alois Alzheimer po raz pierwszy zaobserwował u 51-letniej Augusty D. chorobę nazwaną potem jego nazwiskiem. W jej przypadku pierwszym objawem były urojenia zdrady małżeńskiej. Następnie rozwinęły się postępujące zaburzenia pamięci, orientacji, zubożenie języka i problemy z wykonywaniem wyuczonych czynności. Po trzech latach choroby pacjentka nie rozpoznawała członków swojej rodziny i siebie, nie była w stanie żyć samodzielnie i musiała zostać umieszczona w specjalnym zakładzie dla umysłowo chorych we Frankfurcie. Alzheimer śledził przebieg jej choroby aż do jej śmierci w 1906 roku, 4 i pół roku od początkowych objawów. Wkrótce dr Alzheimer przedstawił przypadek Augusty D. na forum medycznym i opublikował wyniki swoich badań. Określenia "choroba Alzheimera" użył po raz pierwszy Emil Kraepelin w swoim Podręczniku psychiatrii z 1910 roku.
Gdy ktoś bliski choruje
Podstawą do rozpoznania choroby Alzheimera jest dzisiaj przeprowadzenie badania tomografii komputerowej. Choroba Alzheimera to inaczej rodzaj demencji starczej, czyli otępienia postępującego w związku ze zwyrodnieniem komórek nerwowych. Można przy tym zaobserwować stopniowe niszczenie tkanki mózgowej.
Choroba ta kojarzy nam się zwykle z osobami starszymi to może ona zaatakować także w średnim wieku. Charakteryzuje się ona rosnącą z czasem dezorientacją, utratą pamięci czy apatią. Może jej także towarzyszyć głęboka depresja.
Początkowo u chorego możemy zaobserwować chwilowe i niezbyt częste zaniki pamięci, które mogą w nieprzewidywalnym czasie nasilić się nawet do tego stopnia, że przestanie on rozpoznawać bliskich czy zapomni gdzie mieszka. Jednym słowem przestanie być samodzielny. W czasie choroby traci się również apetyt i zdolność do samokontroli i kontaktu z otoczeniem. Chorzy cierpią bardzo często na niedobory różnorakich składników odżywczych. Poprawę stanu chorego można osiągnąć najprościej przez zastosowanie w ich diecie suplementów witaminy B12, C, D, E, beta-karotenu oraz kwasu foliowego. W żywieniu chorych warto uwzględnić takie produkty, jak podroby, szpinak, kiełki, ziemniaki, bataty oraz soję, żeby nie pozbawiać ich bogatych źródeł koenzymu Q10.
Żywność, o której nie możemy zapominać walcząc chorobą Alzheimera:
- kapusta- dostarcza ona organizmowi krzemu, który zakłóca przyswajanie glinu przez organizm
- nasiona soi- zawierają duże ilości koenzymu Q10, a także błonnika, białka i węglowodanów
- ziemniaki- tanie i pożywne źródło koenzymu Q10 oraz węglowodanów
- piwo- picie 500 ml piwa co około 2 dni jest również źródłem krzemu, który jest korzystny dla chorego
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki kalorieWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn