O smaku kaszy gryczanej
W medycynie ludowej kasza gryczana ceniona była jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Odwar z kaszy podawano również przy biegunkach. Kasza gryczana często stosowana jest jako dodatek do gorących dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Może także stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli uzupełni się go sosem i surówkami.
Chociaż walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne kaszy gryczanej bez wątpienia wynoszą ją ponad inne rodzaje zbóż, to bardzo rzadko myślimy o niej jako o alternatywie dla tradycyjnych składników dania obiadowego. Zapominamy o jej lekkostrawności, a zarazem wysokiej wartości odżywczej, znanej i docenianej już w neolicie. Na ten bowiem okres datuje się początki upraw gryki. Do Polski królowa kasz przybyła prawdopodobnie w XII wieku. Co ciekawe służyła naszym przodkom nie tylko jako pokarm, ale także w medycynie ludowej. Do dnia dzisiejszego jest to podstawowe zboże stosowane w produkcji chleba oraz wszelkiego rodzaju makaronów, które wzbogaca w składniki odżywcze, a szczególnie w łatwo przyswajalne białko.
Warto zastanowić się nad tym, czy nie zacząć coraz częściej popularnych ziemniaków zastępować właśnie kaszą gryczaną. Nasiona gryki zawierają od 10 do 16% białka, które jest cenniejsze niż białka innych zbóż, a swoimi właściwościami zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Kasza gryczana polecana jest też kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Pozytywnie wpływa na zaburzenia pracy jelit oraz układ krążenia, nie zawiera również glutenu.
Ugotowana na sypko, podawana z sosem pieczeniowym, zrazami i ogórkami małosolnymi kasza gryczana staje się pełnowartościowym posiłkiem i ciekawą alternatywą dla popularnego schabowego z ziemniakami. Możemy urozmaicić ją innymi ciekawostkami kulinarnymi ze Wschodu czy też Południa, np. różnorakimi surówkami lub sosami, żeby stała się daniem egzotycznym i wyrafinowanym. Jeśli mamy mało czasu, możemy sięgnąć po kaszę gryczaną, która jest już z warzywami np. Fit`s firmy Konpack. Po ugotowaniu jest ona od razu gotowa do spożycia. Duże kawałki zasuszonych zaraz po zbiorach jarzyn (marchwi, pasternaka, pora, pietruszki, cebuli, selera) idealnie komponują się z aromatycznymi ziarnami ugotowanej na sypko kaszy i mogą stanowić zarówno danie obiadowe, jak i gotowy farsz do gołąbków, zrazów itp.
Przepis na Zapiekankę z kaszy gryczanej:
Składniki:
2 torebki kaszy gryczanej z warzywami,
0,3 kg pieczarek,
0,5 kg mięsa mielonego,
2 cebule,
100 g jogurtu naturalnego,
2 łyżki ketchupu,
sól, pieprz,
ser żółty
Sposób przygotowania:
Kaszę z warzywami ugotować według sposobu przygotowania podanego na opakowaniu. Do naczynia wsypać kaszę, dodać usmażone mięso mielone wraz z drobno pokrojoną cebulą, oraz pieczarki. Odpowiednio przyprawić. Wierzch polać jogurtem wymieszanym z ketchupem i posypać startym serem. Zapiec w temperaturze 180oC.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Kaszka dla dzieci na odchudzanieNajlepsza surówka z kapusty pekińskiej
Pieczywo Wasa Wieloziarniste kalorie
Ile kalorii ma szczupak faszerowany
Ile kalorii ma gołąbek z ziemniakami
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn