Uczymy się odpowiedni sposób umieszczać żywność w lodówce
Spis treści
Autor Barbara Kusicka
Wydawałoby się, że poukładanie produktów żywnościowych w lodówce to żadna filozofia. Większość z nas nawet się nad tym nie zastanawia. Po powrocie z pracy i szybkich zakupach wrzucamy wszystko jak leci na półki i czym prędzej zabieramy się za przygotowywanie posiłku.
Salceson ozorkowy czarny kalorie
Wersja do druku
Okazuje się, że umiejętność odpowiedniego przechowywania żywności może okazać się bardziej efektywne i sprawić, że produkty na dłużej zachowają świeżość. Co ciekawe takie postępowanie bardzo szybko wejdzie nam w nawyk. - Temperatura wewnątrz lodówki oscyluje w przedziale od 0 do 10°C. Jednak nie w każdym miejscu jest taka sama. Warto zapoznać się z możliwościami nowoczesnych urządzeń ADG, aby usprawnić organizację domowych obowiązków i podnieść komfort życia. – mówi Dariusz Opoka, Brand Manager, Candy Polska, Sp. z o.o.
10 głównych zasad przechowywania żywności w lodówce.
1. Nie wkładaj zbyt dużo pożywienia.
Brak przestrzeni pomiędzy produktami zaburza cyrkulację powietrza, co uniemożliwia z kolei osiągnięcie właściwej temperatury wewnątrz urządzenia. Lodówka nie zapewni optymalnych warunków dla umieszczonych w niej produktów.
2. Pakuj żywność do pojemników lub torebek.
Zanim włożymy żywność do lodówki, powinniśmy zapakować ją do pojemników lub torebek. Produkty opakowane w ten sposób nie tracą wilgoci i smaku, mogą być dłużej przechowywane.
3.Sortuj żywność przed umieszczeniem w lodówce.
Produkty, które będą używane jako pierwsze powinny być najbardziej dostępne po otwarciu urządzenia. Pozwala to na szybsze odnajdywanie żywności i skrócenie czasu otwarcia drzwi lodówki, co wpływa na jej energooszczędną pracę.
4. Usuwaj wodę z warzyw i owoców.
Aby uniknąć psucia się warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, należy usunąć z nich całą wodę, która zostaje po umyciu.
5. Przechowuj warzywa i owoce w dolnych szufladach.
Około 10°C to optymalna temperatura do przechowywania warzyw i owoców. Takie warunki zapewniają szuflady umieszczona na dole lodówki. W niższych temperaturach tego typu produkty mogłyby ulec uszkodzeniu.
6. Produkty mleczne i wędliny przechowuj na środkowych półkach.
Jaja, jogurty, wędliny, ciastka oraz produkty, które po otworzeniu powinny być przechowywane w lodówce, umieszczaj na środkowych półkach lub w górnej części lodówki. Temperatury w tej części urządzenia – od 4 do 8°C – sprzyjają przechowywaniu tego typu produktów.
7. Świeże mięso i ryby przechowuj na dolnej półce.
To produkty, które wymagają najniższych temperatur – ok. 2°C. Takim miejscem w lodówce jest dolna półka znajdująca się tuż nad szufladami do warzyw i owoców.
8. Napoje, masło i musztardy przechowuj na wewnętrznej stronie drzwi.
To grupa produktów, która wymaga lekkiego chłodzenia. Temperatura w pojemnikach lub półkach na wewnętrznej stronie drzwi oscyluje w granicy 10°C.
9. Nie umieszczaj w lodówce gorącej żywności.
Temperatura wewnętrzna wzrośnie i zmusi agregat do bardzo wytężonej pracy, co oznaczać będzie zwiększony pobór energii.
10. Rozmrażaj regularnie lodówkę.
Nowoczesne lodówki wyposażone są w system „No Frost” umożliwiający automatyczne rozmrażanie się urządzenia.
10 głównych zasad przechowywania żywności w lodówce.
1. Nie wkładaj zbyt dużo pożywienia.
Brak przestrzeni pomiędzy produktami zaburza cyrkulację powietrza, co uniemożliwia z kolei osiągnięcie właściwej temperatury wewnątrz urządzenia. Lodówka nie zapewni optymalnych warunków dla umieszczonych w niej produktów.
2. Pakuj żywność do pojemników lub torebek.
Zanim włożymy żywność do lodówki, powinniśmy zapakować ją do pojemników lub torebek. Produkty opakowane w ten sposób nie tracą wilgoci i smaku, mogą być dłużej przechowywane.
3.Sortuj żywność przed umieszczeniem w lodówce.
Produkty, które będą używane jako pierwsze powinny być najbardziej dostępne po otwarciu urządzenia. Pozwala to na szybsze odnajdywanie żywności i skrócenie czasu otwarcia drzwi lodówki, co wpływa na jej energooszczędną pracę.
4. Usuwaj wodę z warzyw i owoców.
Aby uniknąć psucia się warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, należy usunąć z nich całą wodę, która zostaje po umyciu.
5. Przechowuj warzywa i owoce w dolnych szufladach.
Około 10°C to optymalna temperatura do przechowywania warzyw i owoców. Takie warunki zapewniają szuflady umieszczona na dole lodówki. W niższych temperaturach tego typu produkty mogłyby ulec uszkodzeniu.
6. Produkty mleczne i wędliny przechowuj na środkowych półkach.
Jaja, jogurty, wędliny, ciastka oraz produkty, które po otworzeniu powinny być przechowywane w lodówce, umieszczaj na środkowych półkach lub w górnej części lodówki. Temperatury w tej części urządzenia – od 4 do 8°C – sprzyjają przechowywaniu tego typu produktów.
7. Świeże mięso i ryby przechowuj na dolnej półce.
To produkty, które wymagają najniższych temperatur – ok. 2°C. Takim miejscem w lodówce jest dolna półka znajdująca się tuż nad szufladami do warzyw i owoców.
8. Napoje, masło i musztardy przechowuj na wewnętrznej stronie drzwi.
To grupa produktów, która wymaga lekkiego chłodzenia. Temperatura w pojemnikach lub półkach na wewnętrznej stronie drzwi oscyluje w granicy 10°C.
9. Nie umieszczaj w lodówce gorącej żywności.
Temperatura wewnętrzna wzrośnie i zmusi agregat do bardzo wytężonej pracy, co oznaczać będzie zwiększony pobór energii.
10. Rozmrażaj regularnie lodówkę.
Nowoczesne lodówki wyposażone są w system „No Frost” umożliwiający automatyczne rozmrażanie się urządzenia.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Salceson ozorkowy czarny kalorieSalceson ozorkowy czarny kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn