Przesilenie wiosenne już powoli puka do naszych drzwi. Wraz z nim niestety wzrastają szanse na przeziębienia i infekcje, które potrafią się ciągnąć i osłabiać nasz organizm. By do tego nie dopuścić najlepszym rozwiązaniem staje się odpowiedni sposób na zapobieganie spadkowi odporności.

Jeśli niewystarczająco zadbałaś o swój organizm w okresie zimowym, musisz zdecydowanie nadrobić zaległości. Jest wiele czynników, które wpływają na spadek naszej odporności. Przede wszystkim - styl życia jaki aktualnie prowadzimy czyli dużo stresu, złe nawyki żywieniowe, mała ilość snu.  Dlatego, każdy z nas powinien się skupić na tym, co może zrobić dla samego siebie, żeby podnieść odporność swojego organizmu.  Zmieniając swoje złe nawyki i dbając o dietę podpartą odpowiednimi suplementami można w znaczącym stopniu podnieść swoją wrodzoną odporność.

Co możemy zrobić,  żeby nabrać odporności i nie martwić się częstymi infekcjami?  Po pierwsze dieta! Zdecydowanie za mało uwagi przykładamy do tego co jemy.  W okresie zimowym powinniśmy skupić się przede wszystkim na produktach, które bogate są w różne minerały i witaminy.  Po pierwsze jedzmy produkty  bogate w selen, cynk i żelazo. Składniki te możemy znaleźć w : orzechach, pestkach słonecznika i dyni, kiełkach pszenicy, pieczywie razowym, rybach, podrobach, cebuli, kaszy gryczanej, wątrobie, polędwicy wołowej, jajkach, czosnku, fasoli, kapuście, ostrygach, brokułach, szpinaku i krewetkach.

Bardzo ważne są też witaminy. Trzeba jednak pamiętać, że ich poziom  w czasie przechowywania żywności bardzo szybko się obniża. Jedynym wyjątkiem jest kiszona kapusta  i kiszone ogórki, w tych produktach ilość witaminy C wzrasta z czasem. Witamina C nie zapobiega co prawda powstawaniu infekcji, ale może zdecydowanie skrócić okres jej trwania i złagodzić objawy. Możemy ją znaleźć w: owocach cytrusowych, dzikiej róży, żurawinie, aronii, kiwi, brokułach, natce pietruszki, rzepie, szczypiorku, i wszystkich warzywach o zielonych liściach. Witamina A i jej prowitamina czyli beta-karoten, chroni przed wnikaniem zarazków, utrzymując w dobrym stanie błony śluzowej dróg oddechowych.  Żeby zapewnić organizmowi odpowiednie ilości tej witaminy powinniśmy spożywać marchew i warzywa o intensywnej barwie np. dynię, paprykę, szpinak, szczaw i szczypiorek oraz nabiał.  
Oprócz diety bogatej w składniki odżywcze i witaminy, możemy też chronić nasz organizm stosując immuno-suplementy.  Firmy farmaceutyczne zalały w ostatnim czasie rynek suplementami diety, które powstają na bazie różnych składników m.in.  żeń-szenia, witaminy C, cynku, czosnku, pałeczki kwasu mlekowego, oleju z wątroby rekina, aloesu, betaglukanu i propolisu. Jednak większość z nich nie ma wcale tak wysokiej skuteczności, jak uznaje się to powszechnie. Wynika to głównie z braku możliwości standaryzacji działania na układ immunologiczny.




Oczywiście poza tym co jemy bardzo ważny jest także tryb życia jaki prowadzimy. Powinniśmy określoną liczbę godzin w ciągu dnia przeznaczyć na sen, odpoczynek i aktywność fizyczną.  Nawet jeśli pogoda nie zachęca, zdecydowanie warto wybrać się codziennie na krótki spacer. Badania pokazują, że osoby, które codziennie spędzają przynajmniej trochę czasu na świeżym powietrzu, zdecydowanie rzadziej się przeziębiają. Czas przeznaczony na sen powinien wynosić minimum 6-7 godzin na dobę. Mniejsza ilość snu zdecydowanie może osłabić naszą odporność. Jeśli zdecydujemy się na aktywność w postaci zajęć na siłowni lub w klubie fitness, wybierzmy to miejsce, gdzie będziemy mogli skorzystać również z sauny. Sauna po wysiłku przyczyni się do zahartowania naszego organizmu.
Tak nie wiele zaangażowania i czasu wymaga od nas zadbanie o własny organizm.

Wszystkie powyższe rady są stosunkowo łatwe do wprowadzenia w życie. Trzeba pamiętać, że zdrowie jest najważniejsze. Jeśli chcemy zapobiec powstawaniu wszelkich infekcji, które mogą prowadzić do wielu powikłań, naprawdę powinniśmy dbać o siebie.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Szpinak świeży kcal
Ile kalorii ma szczawiówka
Ile kalorii ma kiszona kapusta
dieta pudełkowa

Wersja do druku