Francuzi nie potrafią sobie wyobrazić Bożego Narodzenia bez Bouche de Nöel – ciasta wyglądem przypominającego polano. W wersji Weight Watchers® zastąpiono wysoko PUNKTOWANY™ krem maślany, malinową masą i bezową polewą.16 porcji1 porcja – 5 PUNKTÓW™czas przygotowania: 30 minutczas pieczenia: 22 minutySkładniki:6 jajek½ szklanki mąki1 łyżeczka ekstraktu wanilii1 łyżka pomarańczowego aromatu2 łyżki pomarańczowego soku2 łyżki cukru pudru225g francuskiego sera Neufchâtel (możemy go zastąpić bardzo dojrzałym i miękkim camemberem)½ szklanki dżemu malinowego lub konfitury (najlepiej bezpestkowej)¾ szklanki śmietany tortowej (lub innej, którą można ubić na bitą śmietanę)4 białka z jajek½ szklanki cukru1/3 szklanki cukru1 łyżka mąki kukurydzianej (lub tradycyjnie: skrobi kukurydzianej, zwanej też mączką kukurydzianą), można ją także zastąpić łyżeczką mąki kartoflanejPrzygotowanie:1. Podgrzej piekarnik do 190°C, pokryj blachę do wypieku ciasteczek papierem do pieczenia i posmaruj go tłuszczem (np. przy użyciu sprayu do pieczenia)2. W dużym naczyniu zmiksuj na sztywno żółtka z 6 jajek (ok. 3 minuty), dodaj mąki i miksuj dalej na niskich obrotach3. W drugim naczyniu ubij lekko pianę z białek. Dodaj 1/3 szklanki cukru, dodając po łyżeczce i miksując – aż piana stanie się sztywna i świecąca. Dodaj ekstrakt waniliowy, aromat pomarańczowy i sok4. Przełóż masę z białek do żółtek – po 1/3 na raz. Rozłóż na przygotowanej blasze. Piecz, aż masa nabierze złotobrązowego koloru (ok. 12 minut) lub do czasu, gdy ciasto zacznie lekko sprężynować pod naciskiem palca. Posyp cukrem pudrem, wyłóż ciasto na czystą ściereczkę, obedrzyj z papieru do pieczenia. Zawiń w ściereczkę (w rulon jak roladę)5. Masa: zmiksuj ser Neufchãtel aż będzie gładki, dodaj dżem, zmiksuj ponownie. W drugim naczyniu ubij na sztywno śmietanę.6. Dodaj po trochu śmietanę do masy malinowej. Rozwiń ciasto, posmaruj masą malinową i zwiń ponownie. Ułóż pergamin do pieczenia na blasze i przełóż na niego ciasto, miejscem połączenia do dołu. Obetnij trójkątne kawałki na każdym końcu zrolowanego ciasta – połóż je obok ciasta, by uformować „gałąź drzewa”7. POLEWA: podgrzej piekarnik do 220°C. W małym naczyniu rozmieszaj ½ szklanki cukru i mączkę kukurydzianą. W osobnym naczyniu ubij pianę z 4 białek. Dodawaj po łyżeczce mieszankę cukru i mączki, ubij aż będzie sztywna i świecąca. Pokryj ciasto bezową polewą, oprósz cukrem pudrem. Piecz, aż brzegi bezy zaczną się robić lekko brązowe (ok. 10 minut). Podawaj, gdy ciasto ostygnie do temperatury pokojowej.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku