Podstawowy składnik pożywienia – błonnik
Spis treści
Autor Natalia Tyszka
Błonnik znajduje się w każdym produkcie pochodzenia roślinnego. Substancja ta nie jest trawiona przez nasz organizm, pomimo tego odgrywa jedną z najważniejszych roli w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego człowieka.
Wersja do druku
Błonnik pokarmowy to kompleks heterogennych substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny).
Jakie ma właściwości błonnik na funkcjonowanie naszego roganizmu?
- przede wszytskim przyspiesza perystaltykę jelit, pobudzając ich ruchy, dzięki temu zapobiegając zaparciom
- hamuje rozwój wielu niekorzystnych bakterii
- zmniejsza wchłanianie chlesterolu i trójglicerydów
- obniża poziom glukozy we krwi
- zmniejsza uczucie głodu
- spowalnia rozkład węglowodanów
Dzięki tym wszystkim właściwościom błonnik wykorzystywany jest przede wszystkim jako składnik preparatów odchudzających. Przyczynia się on do zrzucenia zbędnych kilogramów, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek. Zmniejsza w ten sposób uczucie głodu, a także opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Błonnik jest również składnikiem leków dla cukrzyków, chorych na miażdżycę czy kamicę nerkową.
Wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 20-40 g. Wraz z błonnikiem powinniśmy przyjmować również spore ilości wody. The Institute of Medicine's Food and Nutrition Board zaleca kobietom przyjmowanie około 2,6 litra wody dziennie, w postaci napojów i jedzenia, oraz około 3,6 litra wody mężczyznom. Dla kobiet oznacza to picie około dziewięciu szklanek wody lub innego napoju każdego dnia i przyjmowanie ok. 0,6 litra wody w postaci jedzenia. Dla mężczyzn picie około 12 szklanek wody lub innego napoju każdego dnia i przyjmowanie ok. 7,25 litra wody w postaci jedzenia.
Co jest źródłem błonnika?
Źródłem błonnika pokarmowego są przede wszystkim warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych oraz produkty zbożowe. Najwięcej tego składnika znajduje się w tych ostatnich. Warto wobec tego wzbogodzić swoją dietę o otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste.
Musimy pamiętać o tym, że zbyt duża dawka błonnika może przyczynić się do zmniejszenia skuteczności niektórych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie cholesterolu. Z tego względu powinno zachować się dwugodzinny odstęp między posiłkiem a podaniem lekarstwa.
Jakie ma właściwości błonnik na funkcjonowanie naszego roganizmu?
- przede wszytskim przyspiesza perystaltykę jelit, pobudzając ich ruchy, dzięki temu zapobiegając zaparciom
- hamuje rozwój wielu niekorzystnych bakterii
- zmniejsza wchłanianie chlesterolu i trójglicerydów
- obniża poziom glukozy we krwi
- zmniejsza uczucie głodu
- spowalnia rozkład węglowodanów
Dzięki tym wszystkim właściwościom błonnik wykorzystywany jest przede wszystkim jako składnik preparatów odchudzających. Przyczynia się on do zrzucenia zbędnych kilogramów, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek. Zmniejsza w ten sposób uczucie głodu, a także opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Błonnik jest również składnikiem leków dla cukrzyków, chorych na miażdżycę czy kamicę nerkową.
Wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 20-40 g. Wraz z błonnikiem powinniśmy przyjmować również spore ilości wody. The Institute of Medicine's Food and Nutrition Board zaleca kobietom przyjmowanie około 2,6 litra wody dziennie, w postaci napojów i jedzenia, oraz około 3,6 litra wody mężczyznom. Dla kobiet oznacza to picie około dziewięciu szklanek wody lub innego napoju każdego dnia i przyjmowanie ok. 0,6 litra wody w postaci jedzenia. Dla mężczyzn picie około 12 szklanek wody lub innego napoju każdego dnia i przyjmowanie ok. 7,25 litra wody w postaci jedzenia.
Co jest źródłem błonnika?
Źródłem błonnika pokarmowego są przede wszystkim warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych oraz produkty zbożowe. Najwięcej tego składnika znajduje się w tych ostatnich. Warto wobec tego wzbogodzić swoją dietę o otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i pełnoziarniste.
Musimy pamiętać o tym, że zbyt duża dawka błonnika może przyczynić się do zmniejszenia skuteczności niektórych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie cholesterolu. Z tego względu powinno zachować się dwugodzinny odstęp między posiłkiem a podaniem lekarstwa.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn