Krótki poradnik doboru herbaty do dań Wielkanocnych
Spis treści
Autor Emilia Bolska
Herbata i podawane potrawy wzajemnie uzupełniają się. Podobnie jak jedząc befsztyk zamawiamy wino czerwone, a do drobiu wino białe, tak samo różne gatunki herbaty lepiej pasują do pewnych potraw niż inne.
Wersja do druku
Śniadanie Wielkanocne
Przy śniadaniu wielkanocnym tradycyjnie spotyka się cała rodzina, dzielimy się jajkiem, składamy sobie życzenia. Jako najbardziej uroczysty posiłek w czasie świąt śniadanie jest obfite. Serwujemy jajka, wędliny – pasztet, szynkę, bekon, kiełbasę, smażone potrawy. Ich smak najlepiej zaakcentują czarne herbaty z Cejlonu, Kenii czy mieszanki afrykańskie.
Świąteczny obiad
Dzisiejszy obiad wielkanocny to przede wszystkim znakomita okazja, by kulinarnie pofantazjować i zaskoczyć efektownymi potrawami zarówno siebie, jak i gości. Serwując różne dania warto podać herbatę pokreśli ich smak:
- smak mięsa drobiowego najlepiej komponuje się z herbatą jaśminową
- smak dziczyzny, w tym świątecznego królika, zaostrzą również herbaty jaśminowe (np. Irving Oriental Gardens z płatkami jaśminu i pomarańczy), a także Earl Grey i mieszanki herbat czarnych
- tradycyjne dania z wołowiny lub cielęciny doskonale skomponują się z herbatami białymi i zielonymi, np. Irving Melonowo-Śliwkowa
- do ryb warto podać herbaty zielone
- do potraw pikantnych najlepsze będą herbaty: jaśminowa, zielona, mieszanki herbaty cejlońskiej.
Wielkanocne baby i mazurki
Smak wybornych ciast – bab wielkanocnych i mazurków najlepiej podkreślą szlachetne mieszanki herbat czarnych z nutą wanilii czy o kwiatowym aromacie.
Po jedzeniu warto jest wypić filiżankę zielonej lub białej herbaty, które wspomagają trawienie.
Przy śniadaniu wielkanocnym tradycyjnie spotyka się cała rodzina, dzielimy się jajkiem, składamy sobie życzenia. Jako najbardziej uroczysty posiłek w czasie świąt śniadanie jest obfite. Serwujemy jajka, wędliny – pasztet, szynkę, bekon, kiełbasę, smażone potrawy. Ich smak najlepiej zaakcentują czarne herbaty z Cejlonu, Kenii czy mieszanki afrykańskie.
Świąteczny obiad
Dzisiejszy obiad wielkanocny to przede wszystkim znakomita okazja, by kulinarnie pofantazjować i zaskoczyć efektownymi potrawami zarówno siebie, jak i gości. Serwując różne dania warto podać herbatę pokreśli ich smak:
- smak mięsa drobiowego najlepiej komponuje się z herbatą jaśminową
- smak dziczyzny, w tym świątecznego królika, zaostrzą również herbaty jaśminowe (np. Irving Oriental Gardens z płatkami jaśminu i pomarańczy), a także Earl Grey i mieszanki herbat czarnych
- tradycyjne dania z wołowiny lub cielęciny doskonale skomponują się z herbatami białymi i zielonymi, np. Irving Melonowo-Śliwkowa
- do ryb warto podać herbaty zielone
- do potraw pikantnych najlepsze będą herbaty: jaśminowa, zielona, mieszanki herbaty cejlońskiej.
Wielkanocne baby i mazurki
Smak wybornych ciast – bab wielkanocnych i mazurków najlepiej podkreślą szlachetne mieszanki herbat czarnych z nutą wanilii czy o kwiatowym aromacie.
Po jedzeniu warto jest wypić filiżankę zielonej lub białej herbaty, które wspomagają trawienie.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war