Fajna babka, ale ciacho
Spis treści
Autor
"Fajna babka, ale ciacho" – druga książka Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja Szaciłło, w całości poświęcona została słodkościom. Pokazuje, jak w łatwy i przyjemny sposób można przygotować zmysłowe dania dla osoby bliskiej naszemu sercu.

Wersja do druku

Książka została podzielona na dwie części - dla Niej i dla Niego. Tak więc tytuł jednej okładki to „Fajna babka" ze zdjęciem Moniki, a tytuł drugiej to „Ale ciacho" ze zdjęciem Maćka. Ten przewrotny pomysł opiera się na koncepcji słodkiej kulinarnej rywalizacji, podszytej chęcią uwodzenia poprzez gotowanie.
Wydawnictwo zawiera 48 prostych, kuszących i smacznych przepisów. Przypomina, jak w łatwy sposób można trafić przez żołądek do serca naszej drugiej połowy. Jest doskonałym prezentem zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Wszak w dzisiejszych czasach już nie tylko kobiety starają się zaimponować mężczyznom w kuchni...
Przedstawiamy kilka przepisów z książki „Fajna babka, ale ciacho” – Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło:
Tarta z malinami
Składniki dla 6 - 8 osób:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
75 g masła
1/3 szklanki cukrudo wypieków
2 łyżki śmietanki
200 g serka mascarpone
1 łyżka trzcinowego
½ laski wanilii
300 g malin
Przygotowanie:
Mąkę pszenną, krupczatkę oraz cukier do wypieków mieszam z masłem i śmietanką. Gotową kulkę ciasta wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie podsypując mąką, wałkuję na grubość około 3 mm i wkładam do formy na tartę. Nadmiar ciasta odcinam, a spód nakłuwam widelcem. Piekę w piekarniku z termoobiegiem około 15 minut, aż się przyrumieni w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu wykładam na ciasto warstwę serka mascarpone zmieszanego z łyżką cukru trzcinowego i nasionkami z laski wanilii. Na serku układam świeże maliny.
Kasza manna z jagodami
Składniki dla 2 osób:
1 szklanka mleka
½ szklanki śmietanki 30%
2 łyżki cukru trzcinowego
½ laski wanilii
3 łyżki kasza manny
masło do posmarowania foremek
SOS
200 g jagód
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Do mleka wrzucam przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, wsypuję kaszę i gotuję 5 minut, ciągle mieszając. Dolewam śmietankę i gotuję kolejne 5 minut. Wyjmuję laskę wanilii i dodaję cukier trzcinowy. Kaszkę przelewam do foremek posmarowanych masłem i odstawiam do lodówki na 20 minut. Jagody posypuję cukrem trzcinowym i nakładam na porcję kaszki.
Wydawnictwo zawiera 48 prostych, kuszących i smacznych przepisów. Przypomina, jak w łatwy sposób można trafić przez żołądek do serca naszej drugiej połowy. Jest doskonałym prezentem zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Wszak w dzisiejszych czasach już nie tylko kobiety starają się zaimponować mężczyznom w kuchni...
Przedstawiamy kilka przepisów z książki „Fajna babka, ale ciacho” – Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłło:
Tarta z malinami
Składniki dla 6 - 8 osób:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
75 g masła
1/3 szklanki cukrudo wypieków
2 łyżki śmietanki
200 g serka mascarpone
1 łyżka trzcinowego
½ laski wanilii
300 g malin
Przygotowanie:
Mąkę pszenną, krupczatkę oraz cukier do wypieków mieszam z masłem i śmietanką. Gotową kulkę ciasta wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie podsypując mąką, wałkuję na grubość około 3 mm i wkładam do formy na tartę. Nadmiar ciasta odcinam, a spód nakłuwam widelcem. Piekę w piekarniku z termoobiegiem około 15 minut, aż się przyrumieni w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu wykładam na ciasto warstwę serka mascarpone zmieszanego z łyżką cukru trzcinowego i nasionkami z laski wanilii. Na serku układam świeże maliny.

Kasza manna z jagodami
Składniki dla 2 osób:
1 szklanka mleka
½ szklanki śmietanki 30%
2 łyżki cukru trzcinowego
½ laski wanilii
3 łyżki kasza manny
masło do posmarowania foremek
SOS
200 g jagód
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Do mleka wrzucam przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, wsypuję kaszę i gotuję 5 minut, ciągle mieszając. Dolewam śmietankę i gotuję kolejne 5 minut. Wyjmuję laskę wanilii i dodaję cukier trzcinowy. Kaszkę przelewam do foremek posmarowanych masłem i odstawiam do lodówki na 20 minut. Jagody posypuję cukrem trzcinowym i nakładam na porcję kaszki.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników