Niedoceniona makrela

Wbrew pozorom ryba ta jest jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb morskich, wśród dostępnych na krajowym rynku. Jej mięso jest powszechnie uznane i doceniane przez smakoszy oraz zwolenników zdrowej kuchni.
Jak pokazują statystyki, w porównaniu z innymi mieszkańcami Europy, Polacy jedzą zbyt mało ryb. Nie jest to zgodne z zaleceniami dietetyków, gdyż te morskie (w szczególności!) stworzenia to niezwykle ważny segment piramidy żywieniowej. Jednak nie tylko wpływ na zdrowie jest istotnym czynnikiem doboru naszych potraw. Ogromną zaletą makreli jest jej wyborny smak, zwłaszcza, gdy jest ona umiejętnie i z pomysłem przyrządzona. Możemy podawać ją na zimno w galarecie z warzywami np. marchwią, kukurydzą czy groszkiem, w postaci past, wędzonej, a także pysznych sałatek.
Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, jodu, fosforu, potasu, wapnia, żelaza, oraz witamin A, D i E sprawia, że Eskimosi, Japończycy, Islandczycy czy Finowie, których dieta jest bogata w ryby, znacznie rzadziej cierpią m.in. na choroby serca i układu krwionośnego. - Częste spożywanie mięsa makreli – zauważa Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy - każdemu pozwala cieszyć się zdrową cerą, mocnym sercem, niskim ryzykiem zachorowania na raka, lepszym wzrokiem i doskonałą pamięcią. Nie można również zapominać, że rybna dieta działa antydepresyjnie, przeciwzapalnie oraz zapobiega demencji starczej!
Kilka wiosennych przepisów na makręlę:
Makrela o ciekawym, cytrynowym smaku:
Składniki:
1 świeża, średniej wielkości makrela,
1 cytryna,
masło,
vegeta
sól
Sposób przygotowania:
Makrelę sprawiamy, myjemy, a następnie osuszamy. Solimy i skrapiamy połową soku z cytryny, posypujemy przyprawą. Odstawiamy na chwilę. Rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy w środek naszej ryby. Zapiekamy z każdej strony. Przed samym podaniem skrapiamy resztą soku z cytryny i łyżką stopionego masła.
Zapiekanka z ziemniaków i makreli
Składniki:
masło
sól
pieprz
liść laurowy 2 szt.
mleko 200 ml
śmietana 300 ml
ziemniaki 450 g
makrela wędzona 250 g
musztarda francuska 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Smarujemy masłem naczynie żaroodporne, nagrzewamy piekarnik do 190 st. Ziemniaki kroimy w plastry, umieszczamy w naczyniu. Ok. 250 g wędzonej makreli obieramy z ości, rozrzucamy nie za drobne kawałki na ziemniakach, delikatnie mieszamy, utykamy między rybą i ziemniakami 2 liście laurowe. Całość zalewamy mieszanką 300 ml śmietanki kremówki, 200 ml pełnego mleka, 1 łyżki musztardy ziarnistej (francuskiej), szczyptą soli i nieco większą szczyptą pieprzu. Pieczemy ok. godziny, aż wierzch będzie zrumieniony a ziemniaki miękkie. Po podaniu posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pasta z makreli
Składniki:
1 wędzona makrela
1 mała cebula
pieprz czarny
odrobina majonezu
Sposób przygotowania:
Rybę obrać z ości, przekręcić przez maszynkę razem z cebulą. Doprawić czarnym pieprzem i majonezem do smaku. Świetnym połączeniem będzie ugotowane jajko na twardo i kiełki słonecznika.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Pasta z makreli wędzonej z jajkiem i ogórkiem kalorieIle kalorii ma jajko ugotowane na twardo w 100g
Zupa rybna zabielana kalorie
Troć wędzona kalorie
Pasta jajeczna z jogurtem naturalnym kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas
Stylowe swetry, sukienki na każdą okazję
Sukienki sweterkowe to jeden z tych elementów garderoby, które łączą styl z wygodą. Choć najczęściej kojarzą się z chłodniejszymi miesi�
Terapia medyczną marihuaną w Polsce - fakty i mity
Ewoluujący krajobraz terapii medyczną marihuaną w Polsce przedstawia zarówno możliwości, jak i wyzwania dla pacjentów oraz pracowników