Ocet jabłkowy – z czym to się je?
Wiosną, jak co roku, w tysiącach kobiecych głów narodzi się pomysł odchudzania. Aby w tym roku misja została zakończona powodzeniem, rada jest tylko jedna – najwyższy czas solidnie się przygotować.
Właściwości lecznicze octu jabłkowego odkryto już w starożytnym Egipcie. Podobno Kleopatra zażywała rozcieńczony wodą ocet jabłkowy po każdej obfitej uczcie kulinarnej, dzięki czemu słynęła ze wspaniałej figury i dobrego zdrowia. Ile w tym prawdy? Tego akurat nie wiadomo. Faktem jest, że ocet z jabłek jest bardzo ważny dla systemu nerwowego czy układu krążenia. To przede wszystkim zasługa pektyny, która poprawia procesy trawienia i pełni szereg pożytecznych funkcji w organizmie: obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy czy nadciśnieniu. W naturalny sposób tłumi apetyt, wspomaga metabolizm i usuwanie szkodliwych produktów.
Ocet jabłkowy można przyjmować w dwojakiej postaci – płynnej lub w kapsułkach. Na dłuższą metę nie powinno się jednak stosować go w płynie, ponieważ może uszkodzić śluzówkę żołądka. Forma kapsułek gwarantuje brak takich skutków ubocznych. Ze względu na swoje właściwości, ocet jabłkowy na stale zagościł już w programie odchudzania osób walczących z nadwagą. W połączeniu z właściwą dietą, ułatwia kontrolę masy ciała.
Niestety do tej pory nie wynaleziono jeszcze żadnego magicznego środka, który jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki zmieniałby wygląd zgodnie z życzeniami. To dlatego do znudzenia trzeba powtarzać, że odchudzanie to proces, który wymaga dokładnych i rozsądnych planów żywienia oraz aktywności fizycznej.
Jak przyrządzić ocet jabłkowy?
Jabłka kroimy na kawałki razem ze skórką (ich ilość zależy od pojemności naczynia). Po wycięciu pestek i gniazga nasiennego wrzucamy je do dużego słoja lub innego naczynia. Zalewamy przegotowaną wodą z cukrem. Zachowujemy proporcje, by 1 łyżka cukru odpowiadała 1 litrowi wody. Jabłka powinny zostać zakryte. Przykrywamy gazą złożoną kilkakrotnie, obwiązujemy nicią lub gumką i odstawiamy w cieple miejsce na 4 tygodnie.Po tym czasie przesączamy przez sitko z gazą i zlewamy do innego naczynia.
Tak przygotowany ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia. Możemy go popijać codziennie np. z dodatkiem miodu, ale również dodawać go różnych potraw ze względu na jego jabłkowy posmak.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn