Orzeźwiające napoje herbaciane
W takie ciepłe i słoneczne dni jak dzisiejszy warto sięgnąć po napoje na bazie mrożonej herbaty. Będę w stanie ugasić nasze pragnienie, przede wszystkim dlatego, że nie są gazowane. Podstawą takiego napoju jest odpowiednio zaparzona herbata. Ważna jest także świeżo gotowana woda i odpowiednia temperatura do przygotowania wywaru – 100 st. C.
Jak wygląda przygotowanie takiego herbacianego napoju?
Eksperci marki Lipton podpowiadają, że na litr mrożonej herbaty zazwyczaj parzymy 300 ml esencji, a następnie dodajemy 700 ml lodu. Do tego celu używamy trzech do pięciu torebek herbaty. Herbatę najlepiej zaparzać w oddzielnym naczyniu, aby uzyskać mocniejszy aromat. Musimy również pamiętać o tym, by esencję posłodzić zaraz po zalaniu wrzątkiem. Herbatę studzimy bardzo gwałtownie, gdyż herbata stygnąc - mętnieje. Najlepiej włożyć ją do naczynia wypełnionego lodem.
Cytrynowa herbata mrożona z miętą
Składniki:
3 torebki czarnej herbaty
2 cytryny
Sok z 1 cytryny
Kilka listków świeżej mięty
Cukier do smaku
Kostki lodu
Torebki zalewamy szklanką wrzątku i słodzimy według uznania. Napar przelewamy do dzbanka z przegotowaną wodą i schładzamy. Dodajemy sok z jednej cytryny. Dwie pozostałe cytryny parzymy, kroimy w plastry i dodajemy do herbaty razem z listkami świeżej mięty. Przelewamy do wysokich szklanek i dorzucamy kostki lodu.
Sorbet wiśniowy z melisą
Składniki:
4 torebki herbaty o aromacie jeżyny, jagody i czarnej porzeczki
2 łyżki cukru
4 łyżki soku wiśniowego
Owoce wiśni i listki melisy do dekoracji
Piramidki herbaty zaparzamy w ok. 500 ml wrzątku. Doprawiamy cukrem do smaku. Dodajemy sok wiśniowy i mieszamy. Schłodzony napój wlewamy do metalowej formy i wstawiamy do zamrażalnika na 6-8 godzin. Zamarzającą masę co dwie godziny mieszamy widelcem, aż powstaną grudki lodu. Następnie przekładamy sorbet do pucharków. Każdą porcję deseru dekorujemy wiśnią i listkami melisy. Dla zapewnienia bardziej wyrafinowanego charakteru, można polać sorbet wiśniówką lub udekorować bitą śmietaną.
Napój Owocowy Raj
Składniki:
1 torebka herbaty owocowej
2 łyżki soku truskawkowego
kilka truskawek
kilka malin
kruszony lód
Herbatę należy zaparzyć w ok. 300 ml gorącej wody, dodać sok truskawkowy, wymieszać i schłodzić. Przed podaniem dodajemy do napoju świeże owoce i pokruszony lód.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn