Niepowtarzalny smak octu balsamicznego

Ocet balsamiczny wytwarzany jest z moszczu winogronowego, który poddawany jest procesowi fermentacji i wieloletniego dojrzewania. Dla Włochów jest prawdziwym skarbem narodowym bez którego kuchnia straciłaby jedną z pierwszoplanowych przypraw.
Przy wyborze octu balsamicznego szczególną uwagę należy zwrócić na jego barwę i konsystencję. Z upływem czasu staje się coraz ciemniejszy i gęstszy, a jego wartość smakowa znacząco rośnie. Produkcja wymaga skrupulatnego przestrzegania tradycyjnych receptur i jest bardzo czasochłonna. Przeciętny okres leżakowania wynosi od 12 do 20 lat, ale wybrane, najlepsze gatunki oczekują na konsumpcję znacznie dłużej.
Ocet balsamiczny używany jest jako przyprawa, która ma udoskonalić smaki wielu dań. Używany jest w tym celu zaledwie w niewielkich ilościach. Wzbogacamy nim wiele dań na chwilę przed podaniem. Ocet balsamiczny możemy dodawać do sałatek, sosów, marynat, risotto, zapiekanek i różnych dań kuchni włoskiej. Doskonale komponuje się z czerwonym mięsem, dziczyzną i drobiem. We Włoszech bardzo popularne jest dodawanie octu balsamicznego do serów: Mozzarelli, Parmezanu i Grano Padano. Dla wielu niespodzianką będzie, że ocet balsamiczny idealnie sprawdzi się jako sos do świeżych truskawek, lodów, czy ciast serowych. Podczas przygotowywania rozmaitych sałatek oraz przystawek warto skorzystać z lekkiego i bardzo aromatycznego octu. Bardzo dobrze komponuje się z pomidorami, cukinią i fasolą, a zarazem idealnie podkreśli smak domowego Carpaccio. Najlepiej jednak smakuje w parze z oliwą z oliwek, jako dodatek do świeżej bagietki lub ciabatty.
Sałatka Caprese (czas przygotowania wynosi do 20 minut)
Składniki dla 1 osoby:
1 plaster szynki prosciutto
ser mozzarella
świeża bazylia
rukola
po połówce pomidorów czerwonego i żółtego
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
sol
Na talerzu polożyć plaster szynki, posypać listkami rukoli. Na wierzch układamy plastry pomidorów i mozzarelli. Na koniec dekorujemy bazylią, solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy oliwą i octem.
Fot. Aceto Balsamico di Modena, Vom Fass
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma zapiekanka z makaronuWersja do druku
Szukaj
Po co nam kwasy omega-3? – Korzyści zdrowotne i rola w diecie
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Choć organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytw
Wiosenna pielęgnacja z „efektem wow”
Kwiecień i maj to czas, kiedy chcemy wyglądać fenomenalnie. Nadchodzące Święta, plenerowe spotkania z przyjaciółmi i wspólne wyjazdy motywu
Z miejskiego zgiełku na górskie szlaki – jak sport na świeżym powietrzu zmienia sposób patrzenia na świat?
Współczesne tempo życia, pełne pośpiechu i nadmiaru bodźców, sprawia że coraz więcej osób szuka sposobu na odzyskanie równowa
Wiosenne wypady w nieznane zakątki Warmii i Mazur
Mazury i Warmia to regiony, które od lat kuszą turystów malowniczymi krajobrazami, jeziorami oraz bliskością natury. Na wiosnę warto zaplanowa
Potrzebujesz chwili dla siebie? 5 sygnałów, że kobiece ciało domaga się regeneracji
Kilka dni temu rozpoczęła się wiosna. Towarzyszące jej przesilenie to szczególny czas – z jednej strony symbolizuje odrodzenie, z drugiej &ndas