Niepowtarzalny smak octu balsamicznego
Ocet balsamiczny wytwarzany jest z moszczu winogronowego, który poddawany jest procesowi fermentacji i wieloletniego dojrzewania. Dla Włochów jest prawdziwym skarbem narodowym bez którego kuchnia straciłaby jedną z pierwszoplanowych przypraw.
Przy wyborze octu balsamicznego szczególną uwagę należy zwrócić na jego barwę i konsystencję. Z upływem czasu staje się coraz ciemniejszy i gęstszy, a jego wartość smakowa znacząco rośnie. Produkcja wymaga skrupulatnego przestrzegania tradycyjnych receptur i jest bardzo czasochłonna. Przeciętny okres leżakowania wynosi od 12 do 20 lat, ale wybrane, najlepsze gatunki oczekują na konsumpcję znacznie dłużej.
Ocet balsamiczny używany jest jako przyprawa, która ma udoskonalić smaki wielu dań. Używany jest w tym celu zaledwie w niewielkich ilościach. Wzbogacamy nim wiele dań na chwilę przed podaniem. Ocet balsamiczny możemy dodawać do sałatek, sosów, marynat, risotto, zapiekanek i różnych dań kuchni włoskiej. Doskonale komponuje się z czerwonym mięsem, dziczyzną i drobiem. We Włoszech bardzo popularne jest dodawanie octu balsamicznego do serów: Mozzarelli, Parmezanu i Grano Padano. Dla wielu niespodzianką będzie, że ocet balsamiczny idealnie sprawdzi się jako sos do świeżych truskawek, lodów, czy ciast serowych. Podczas przygotowywania rozmaitych sałatek oraz przystawek warto skorzystać z lekkiego i bardzo aromatycznego octu. Bardzo dobrze komponuje się z pomidorami, cukinią i fasolą, a zarazem idealnie podkreśli smak domowego Carpaccio. Najlepiej jednak smakuje w parze z oliwą z oliwek, jako dodatek do świeżej bagietki lub ciabatty.
Sałatka Caprese (czas przygotowania wynosi do 20 minut)
Składniki dla 1 osoby:
1 plaster szynki prosciutto
ser mozzarella
świeża bazylia
rukola
po połówce pomidorów czerwonego i żółtego
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
sol
Na talerzu polożyć plaster szynki, posypać listkami rukoli. Na wierzch układamy plastry pomidorów i mozzarelli. Na koniec dekorujemy bazylią, solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy oliwą i octem.
Fot. Aceto Balsamico di Modena, Vom Fass
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma zapiekanka z makaronuWersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn