Sztuka podawania trunków - koniak
Spis treści
Autor Materialy prasowe
Są takie alkohole, które jak żadne inne, kojarzone są z tzw. "wielkim światem", sukcesem i prestiżem. Picie ich jest niezwykłą podróżą w świat zmysłowych doznań. Razem z Villą Itallią odkryj sztukę degustacji i podawania króla wszystkich alkoholi - koniaku.
Arystokrata wśród trunków
Koniak pochodzi z regionu Cognac w zachodniej Francji. Cały jego sekret ukryty jest w czterech składnikach: winie, słońcu, dębinie i czasie. W drewnianych, dębowych beczkach dojrzewa winogronowy spirytus, aby po kilku latach zachwycić nas swym smakiem i aromatem. Okres dojrzewania
tego znakomitego trunku trwa od 3 do kilkudziesięciu lat. O długości leżakowania informuje nas etykietka:
* V.S. lub trzy gwiazdki oznacza koniak, którego destylat leżakował co najmniej 2,5 roku,
* V.S.O.P. (Very Superior Old Pale),V.O. (Very Old) - co najmniej 4,5 roku leżakowania,
* X.O., Napoleon, Extra, Hors d'âge - minimum 6 lat, a specjalne koniaki z tej kategorii
leżakują jeszcze dłużej - 15 i więcej lat.
Sztuka degustacji
Koniak od wieków uważany jest za arystokratę wśród alkoholi. Aby pobudzić zmysły i docenić głębię jego smaku i aromatu, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze pośpiech jest zdecydowanie niewskazany. Koniak należy raczej sączyć niż wypijać na raz. Kieliszek z koniakiem należy obejmować całą dłonią, aby ciepło naszej ręki podgrzewało alkohol. Dzięki temu znad kieliszka zacznie się unosić, charakterystyczny dla koniaku i ceniony przez jego amatorów, aromat. Najlepiej jest wprowadzić kieliszek delikatnie w ruch okrężny, aby uwolniło się cale ukryte w nim bogactwo
aromatu. Ważne jest również naczynie, w którym podamy ten szlachetny trunek. Koniak będzie się pięknie prezentował w kryształowym kieliszku z kolekcji Ourania marki Villa Italia. Kształtem przypomina on pękaty balon osadzony na krótkim trzonku (nazywany konikówką lub balonówką).
Koniak niejedno ma imię
Koniak możemy smakować na wiele sposobów. Świetnie komponuje się z orzechami nerkowca, ze słodkimi deserami, kawą i ciasteczkami. Zaskakujące połączenie tworzy z piwem imbirowym i sokami owocowymi. Można go również podawać z tak wykwintnymi potrawami jak sushi, pieczone przepiórki, łosoś z kawiorem czy owoce morza. Odpowiednio podany i degustowany koniak zapewni niezapomniane wrażenia smakowe i zapachowe.
DOSSIER PRODUKTÓW:
KOLEKCJA OURANIA obejmuje kryształowe, przezroczyste i wykonane z najwyższej jakości szkła. Ich wzornictwo nawiązuje do najlepszych klasycznych tradycji. W linii zaprojektowano aż dziewięć rodzajów szkła: od niedużych kieliszków do likieru i wódki do wspaniałych kryształów do wina i szampana. Właściwa technologia utwardzania wyrobów tytanem, pozwala na mycie ich w zmywarkach bez obawy o zarysowanie.
Cena:
Kieliszek do koniaku 875 ml - 54,00 PLN
Kieliszek do martini 360 ml - 43,00 PLN
Winogrona bezpestkowe kcal
Wersja do druku
Koniak pochodzi z regionu Cognac w zachodniej Francji. Cały jego sekret ukryty jest w czterech składnikach: winie, słońcu, dębinie i czasie. W drewnianych, dębowych beczkach dojrzewa winogronowy spirytus, aby po kilku latach zachwycić nas swym smakiem i aromatem. Okres dojrzewania
tego znakomitego trunku trwa od 3 do kilkudziesięciu lat. O długości leżakowania informuje nas etykietka:
* V.S. lub trzy gwiazdki oznacza koniak, którego destylat leżakował co najmniej 2,5 roku,
* V.S.O.P. (Very Superior Old Pale),V.O. (Very Old) - co najmniej 4,5 roku leżakowania,
* X.O., Napoleon, Extra, Hors d'âge - minimum 6 lat, a specjalne koniaki z tej kategorii
leżakują jeszcze dłużej - 15 i więcej lat.
Sztuka degustacji
Koniak od wieków uważany jest za arystokratę wśród alkoholi. Aby pobudzić zmysły i docenić głębię jego smaku i aromatu, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze pośpiech jest zdecydowanie niewskazany. Koniak należy raczej sączyć niż wypijać na raz. Kieliszek z koniakiem należy obejmować całą dłonią, aby ciepło naszej ręki podgrzewało alkohol. Dzięki temu znad kieliszka zacznie się unosić, charakterystyczny dla koniaku i ceniony przez jego amatorów, aromat. Najlepiej jest wprowadzić kieliszek delikatnie w ruch okrężny, aby uwolniło się cale ukryte w nim bogactwo
aromatu. Ważne jest również naczynie, w którym podamy ten szlachetny trunek. Koniak będzie się pięknie prezentował w kryształowym kieliszku z kolekcji Ourania marki Villa Italia. Kształtem przypomina on pękaty balon osadzony na krótkim trzonku (nazywany konikówką lub balonówką).
Koniak niejedno ma imię
Koniak możemy smakować na wiele sposobów. Świetnie komponuje się z orzechami nerkowca, ze słodkimi deserami, kawą i ciasteczkami. Zaskakujące połączenie tworzy z piwem imbirowym i sokami owocowymi. Można go również podawać z tak wykwintnymi potrawami jak sushi, pieczone przepiórki, łosoś z kawiorem czy owoce morza. Odpowiednio podany i degustowany koniak zapewni niezapomniane wrażenia smakowe i zapachowe.
DOSSIER PRODUKTÓW:
KOLEKCJA OURANIA obejmuje kryształowe, przezroczyste i wykonane z najwyższej jakości szkła. Ich wzornictwo nawiązuje do najlepszych klasycznych tradycji. W linii zaprojektowano aż dziewięć rodzajów szkła: od niedużych kieliszków do likieru i wódki do wspaniałych kryształów do wina i szampana. Właściwa technologia utwardzania wyrobów tytanem, pozwala na mycie ich w zmywarkach bez obawy o zarysowanie.
Cena:
Kieliszek do koniaku 875 ml - 54,00 PLN
Kieliszek do martini 360 ml - 43,00 PLN
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Likier jajeczny kcalWinogrona bezpestkowe kcal
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war