Arbuzowy zawrót głowy
Arbuz swoje korzenie ma w Afryce, to właśnie stamtąd przywędrował do nas pod swoją turecką nazwą- "kawon". Dzisiejszy arbyz uprawiany był już w prehistorycznych czasach, w Chinach i Indiach. Obecnie w Europie krajami, w których uprawia się arbuzy są: Hiszpania, Portugalia, Włochy, Chorwacja, Francja, Grecja, Bułgaria, Rumunia, Węgry i Ukraina.
Arubuz słynie ze swojego charakterystycznego słodkawego, przyjemnego i orzeźwiającego smaku, do czego przyczynia się zawartość kwasu jabłkowego i cytrynowego. Ponadto posiada w swoim składzie zawartość witamin: 0,03 mg% B1, 0,04 mg% B2 i 6 mg% C. Poza tym zawiera: ok. 70 mg% potasu, 11 mg% wapnia, 8 mg% chloru, 8 mg% sodu, 7 mg% siarki, 3 mg% magnezu i fosforu, 02 mg% żelaza i ok. 0,07 mg% miedzi. Jest prawdziwym przysmakiem dla osób na dietach odchudzających, zważywszy na fakt, że jego wartość energetyczna to zaledwie 10 kalorii w 100 g.
Oprócz walorów smakowych spożywanie arbuzów polepsza przemianę materii, a także wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Wyciąg z arbuza jest też używany do produktów kosmetycznych, takich jak np. maseczki na skórę, ze względu na działanie przeciwzmarszczkowe, tonizujące i ściągające, pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów. Arbuz dzięki dużej zawartości wody w owocach jest gatunkiem moczopędnym, zalecanym dla chorych na nerki. Z badań wynika również, że podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut jest źródłem likopenu - przeciwutleniacza, który działa korzystnie na prostatę i skórę, cytrulina, która działa korzystnie na układ odpornościowy i układ krążenia, w tym na naczynia krwionośne.
Amerykanscy naukowcy odkryli także niedawno jeszcze jedną przydatną zaletę tego przysmaku. Dowiedziono, że arbuzy są naturalnymi afrodyzjakami i ich działanie jest podobne do działania viagry. Podobnie jak niebieska pigułka pomagają w rozszerzeniu i regeneracji naczyń krwionośnych, a także dodatkowo zwiększają libido!
Guacamole z arbuzem
Składniki na 3 osoby:
• 1 i 1/2 dojrzałego awokado, rozgniecionego widelcem
• 1/4 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
• 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
• 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
• 1/2 małego pęczka kolendry, posiekane listki
• 90 g miąższu arbuza, bez pestek, pokrojonego w kosteczkę
• sok z 1 limonki (około 2 łyżek)
• tobasco, do smaku
• sól
Wymieszać wszystkie składniki i przełożyć do miseczki, w której będzie serwowane guacamole. Podawać z chipsami z tortilli.
Sałatka z arbuzem i serem feta
Składniki i wykonanie:
• kawałek arbuza bez pestek, pokrojonego na 20 kosteczek
• ser feta, 6 kosteczek
• 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
• 4 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki płynnego miodu
• świeżo zmielony czarny pieprz
Arbuza włożyć do miseczki, dodać ser feta, posypać miętą i polać sokiem z cytryny wymieszanym z miodem. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Farsz do ryby po grecku kalorieIle kalorii mają anchois kalorie
Goździk na ból zęba
Wersja do druku
Szukaj
Czworonożni terapeuci: Korzyści z posiadania zwierząt w domu
Zwierzęta w domu to nie tylko źródło radości, ale także istotny element wpływający na zdrowie i samopoczucie domowników. Ich obecność przynosi liczne
Outdoor w wielkim mieście
Czy obuwie outdoorowe zarezerwowane jest tylko na górskie szlaki, leśne dukty i zabłocone ścieżki? Oczywiście, że nie. W kolekcji ‘city&rsquo
Wygoda i elegancja w jednym – na jaką okazję wybrać marynarkę damską?
Lubisz klasyczną elegancję, a może Twoją uwagę zwracają subtelne zestawy w tak zwanym stylu biurowym? Marynarki damskie powinny mieć więc stałe miejsce
5 nieznanych szlaków pieszych na Maderze
Madera to prawdziwy raj dla miłośników pieszych wędrówek. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów krajobrazu wyspy są lewady
Nowy sezon? Nowe buty!
Jak połączyć styl i funkcjonalność w taki sposób, aby powstały buty, które zachwycą designem i wygodą? Na to pytanie odpowiedź zna Lee Cooper. W najn