Dekoracja stołu wielkanocnego – pomysły na lekkie, wiosenne aranżacje.
Podczas tworzenia dekoracji, pierwszą zasadniczą kwestią jest wybór koloru przewodniego, który stanie się wyznacznikiem dla reszty elementów stołowej aranżacji. W święta wielkanocne nie rezygnujmy z zabawy odcieniami. Świetnym rozwiązaniem jest wybór pastelowych kolorów. Lekka zieleń, a nawet pudrowy róż obrusu to wdzięczne barwy, które doskonale komponują się z elegancką zastawą stołową oraz srebrnymi sztućcami. Jeśli nie jesteśmy przekonani do tak zdobniczej aranżacji, możemy postawić na tradycyjny biały obrus i ozdobić go lekkim kolorem bieżnika, np. w kolorze jasnożółtym lub brzoskwiniowym.
Kiedy wybór koloru przewodniego jest już za nami, pora na wielkanocne dodatki. Sprawdzonym sposobem na dekorację, który świetnie nawiązuje do tradycji jest oczywiście rzeżucha. Niekoniecznie jednak musi ona być jedyną reprezentantką wiosny. Innym, równie dekoracyjnym elementem, są żonkile oraz bazie. Oryginalnym sposobem na połączenie wszystkich trzech ozdób jest stworzenie wieńca. Łodygi bazi ułożone w kształcie koła wystarczy spiąć miedzianym drutem, zaś środek stworzonego okręgu wypełnić opływowym naczyniem z rzeżuchą, pomiędzy którą będą wystawały delikatne żółte kwiaty żonkili. Ta wiosenna dekoracja będzie prezentować się niezwykle efektownie. Nada całości świeżego, wiosennego charakteru, a dodatkowo jej płaskie ułożenie nie będzie przeszkadzać gościom podczas posiłków i rozmów.
Przy wyborze wielkanocnych dodatków pamiętajmy o umiarze. Zbyt okazałe, dużych rozmiarów dekoracje mogą nie spełnić swojego zadania i zamiast umilać czas, staną się one niewygodnymi elementami, które ograniczają widoczność rozmówcom oraz zabierają zbyt wiele miejsca. Poza tym sama zastawa stołowa oraz ozdobne kryształy stanowią piękną dekorację i nadają całości uroczystego charakteru. Dobrej jakości serwisy obiadowe to doskonały wybór, w który warto zainwestować. Perfekcyjne wykonanie sprawi, że staną się one uniwersalnym elementem, który będzie się świetnie komponował z każdą aranżacją stołu. Odporna na zarysowania i pęknięcia porcelana sprawi, że każda rodzinna uroczystość nabierze eleganckiej, szczególnej atmosfery.
Kiedy śniadanie wielkanocne jest już za nami, przychodzi pora na uroczystą kolację. W tym czasie świetnym elementem dekoracyjnym okażą się świeczki, które dodadzą całości przytulnego, nastrojowego klimatu. Podczas wiosennych świąt, nie musimy wybierać wąskich, długich świec. Doskonałą alternatywą są małe świece w kształcie jajek, które świetnie skomponują się z obłożonym wokół nich ciemnym mchem. To kolejne rozwiązanie, które łączy w sobie tradycyjne elementy z nowoczesną formą.
Podczas tworzenia świątecznej dekoracji stołu pamiętajmy o zachowaniu umiaru oraz trzymajmy się obranej na początku konwencji. Jeśli zdecydowaliśmy się na wybór dodatków w stylu rustykalnym – drewniane podkładki, zielone kwiaty i papierowe serwetki, nie mieszajmy tych elementów z odcieniami mocnych, wyrazistych kolorów. Najważniejsze podczas rodzinnych spotkań jest to, aby goście czuli się swobodnie, pamiętajmy więc o detalach i twórzmy aranżację świątecznego stołu z myślą o komforcie naszych najbliższych.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma barszcz zabielanyKompot z brzoskwiń od razu do picia
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war