Worki kompostowalne – metoda na ekologiczne podejście do odpadów
Bioodpady – czym są odpady organiczne
Worki kompostowalne są przeznaczone do odpadów organicznych, tzw. bioodpadów, które powinny być, w ramach segregacji śmieci, wrzucane do brązowych kontenerów. Czym są odpady organiczne? To wszystkie odpady, które ulegają biodegradacji, czyli prawie całkowitemu rozkładowi. Mogą to być:
- resztki i obierki z owoców oraz warzyw,
- skorupki jajek,
- resztki produktów mlecznych,
- kwiaty,
- skoszona trawa,
- gałęzie i liście,
- zbiory rolnicze,
- pieczywo suche,
- fusy po kawie oraz herbacie,
- resztki pożywienia.
Jak widać nie wszystko to, co wydaje się być naturalne, można umieszczać w pojemniku brązowym. Dlatego warto zapoznać się z naklejką na kontenerze i dowiedzieć się, co dokładnie może być do niego wrzucone.
Plastikowe worki na śmieci
Dlaczego mówi się, że plastikowe worki są złe? Przede wszystkim zaśmiecają nasze środowisko naturalne. Przez wiele lat są składowane na wysypiskach, ponieważ proces ich rozkładu jest niesamowicie długi. Do produkcji plastiku zużywa się mnóstwo energii elektrycznej oraz sztucznych surowców, co bezpośrednio wpływa na zanieczyszczenie środowiska. Plastik oddziałuje negatywnie na zdrowie i życie ludzi, a przede wszystkim dzieci. Wbrew pozorom jest on bardzo łatwy w recyklingu, ale niewiele jest przedsiębiorstw, które go odzyskują. Bywają miejsca na świecie, w których palenie plastikiem w piecach jest na porządku dziennym – to zamach na zdrowie i życie człowieka, a także naszą planetę. Tak zanieczyszczone powietrze dociera do domów i mieszkań. Czy chcemy się godzić na zatruwanie nam życia? Dlatego rezygnacja z plastikowych worków wszystkim wychodzi na zdrowie.
Worki kompostowalne – zalety
Z tego względu wymyślono worki kompostowalne. Są one wykonane z materiału organicznego - skrobi kukurydzianej. Jest to więc produkt w pełni ekologiczny, zdrowy dla środowiska, a co najważniejsze – ulega całkowitemu rozkładowi. Bakterie glebowe rozkładają go na biomasę, wodę oraz CO2, zasilając przy tym glebę w potrzebne składniki odżywcze i minerały. Czas ich rozkładu to tylko około 8 tygodni. Po tym czasie praktycznie nie ma po nich śladu. Worki kompostowalne należy, wraz z całą organiczną zawartością, umieszczać w brązowym pojemniku na śmieci. Dobra wiadomość dla rzetelnych gospodyń domowych – worki są wodoodporne, wytrzymałe i mocne, w niczym nie ustępując workom plastikowym, jeśli chodzi o ich jakość. Worki kompostowalne, posiadające atest zgodnie z europejską normą EN-13432, znajdziesz na https://www.swiatworkow.pl/worki-na-smieci/kompostowalne/ w przystępnych pakietach cenowych. Warto podkreślić, że poprzez swoje naturalne właściwości, worki kompostowalne nie wydzielają przykrego zapachu – przepuszczają parę, dlatego śmieci nie zaparzają się w środku i nie gniją. Ty natomiast cieszysz się świeżym powietrzem w domu. Jeśli zależy Ci na kondycji planety i swojego zdrowia, wybierz w pełni biodegradowalne worki kompostowalne.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma bułkaIle kalorii ma pieczywo wasa
Ile kalorii ma bułka
Ile kalorii ma łyżeczka cukru brązowego
Wersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war