Dieta po porodzie - zalecenia i produkty
Regularne posiłki w ciągu dnia
Ważne, aby dziennie spożywać 5 posiłków w odpowiednich odstępach czasu. Między pierwszym a drugim śniadaniem, nie powinno minąć więcej, niż 3 godziny. Natomiast po obiedzie, przerwa może wynosić do 4 godzin.
Regularność posiłków zapewnia szybszą przemianę materii, dzięki czemu waga po porodzie będzie spadać. Żeby strawić jedzenie i dostarczyć je do tkanek, organizm po jedzeniu zużywa energię, a to przyspiesza procesy metaboliczne, nawet o 10%.
Zdrowe produkty
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, warto sięgać po produkty ekologiczne. To gwarancja wysokiej zawartości witamin, ale także braku szkodliwych substancji.
Dieta po porodzie powinna być bogata w warzywa i owoce, ale również białko oraz odrobinę węglowodanów. Warto wybierać te warzywa, które można spożywać na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej, np. marchewka surowa - nie gotowana. Makarony czy kasze najlepiej spożywać al dente. W takiej postaci mają niższy indeks glikemiczny. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (zawierające skrobię i cukier), wyzwalają uczucie głodu.
Duże znaczenie w diecie ma również mięso, które jest źródłem krwiotwórczego żelaza oraz cynku. Natomiast ryby są bogate w kwasy omega-3 i zawierają witaminę D. Nie należy unikać tłuszczu za wszelką cenę. Można wybierać zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek - koniecznie tłoczona na zimno. Warto także pić duże ilości wody i zrezygnować z napojów gazowanych oraz mocno słodzonych.
Równowaga najważniejsza
Po porodzie przede wszystkim organizm powinien dojść do siebie. Nie należy stosować rygorystycznych diet, aby za wszelką cenę zrzucić nadprogramowe kilogramy. Ważna jest zrównoważona dieta, konsekwencja i cierpliwość, a także produkty najwyższej jakości. To pozwoli dostarczyć organizmowi wszelkich niezbędnych składników, a w przypadku karmienia piersią, również dziecku.
Zbilansowana dieta poporodowa powinna być bogata w pełnowartościowe produkty. Warto także jeść częściej, ale mniejsze porcje. To wszystko spowoduje, że organizm nabierze sił i zregeneruje się, a waga stopniowo będzie spadać w dół.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wartości odżywcze Surówka por, marchew, selerWersja do druku
Szukaj
Jaka praca na okres świąteczny?
Okres przedświąteczny to wyjątkowo gorący czas w roku. W związku z tym wiele przedsiębiorstw potrzebuje dodatkowych rąk do pracy. Z kolei znaczna częś
Dobry prawnik od nieruchomości — co powinno go cechować?
Rynek nieruchomości to obszar, w którym szczególnie ważna jest znajomość przepisów prawnych i ich praktycznego zastosowania. Każda tra
Elegancki dress code – jak dopasować ubranie do okazji
W świecie biznesu odpowiedni strój to klucz do budowania profesjonalnego wizerunku. Wybór ubrań zależy nie tylko od branży, ale także od konk
Najlepsza sukienka na wesele dla mamy: garść porad
Dzień, w którym własne dziecko bierze ślub jest wyjątkowy w życiu każdej matki. To szczególna chwila, która na zawsze pozostaje w pam
Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, war